ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

"Αγανακτισμένες" στη Κλαυθμώνος

Με κεντρικό σύνθημα «Φίλα με παντού» διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 4 Ιουνίου, για έβδομη συνεχή χρονιά η εκδήλωση Athens Pride.

Ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και διεμφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ) θα συγκεντρωθούν στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου έχουν στηθεί 50 περίπτερα σχετικά με την εκδήλωση και θα υπάρχει ζωντανή μουσική.



Εφέτος για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στις 17.00 θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης, ενώ στις 18.00 οργανώνεται η παρέλαση, που εφέτος θα περάσει και από το Σύνταγμα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να αφήσουν και το δικό τους στίγμα στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων».

Στις 20.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα στο οποίο θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Ζακ Στεφάνου.

Ο Δήμος… άκουσε

«Ενα βήμα έγινε, ο Δήμος Αθηναίων έθεσε κάτω από την αιγίδα του το Φεστιβάλ μας. Η πολιτεία εξακολουθεί όμως και κωφεύει στα αιτήματά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών γυναικών και αντρών ακυρώνει τους γάμους και δεν θεσμοθετεί ούτε καν το σύμφωνο συμβίωσης» τονίζει η κυρία Αντρέα Γκίλπμερτ, εκπρόσωπος του Athens Pride.

«Tα Φεστιβάλ και οι Παρελάσεις Υπερηφάνειας (Pride) έχουν μεταμορφωθεί σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τη λεσβιακή, γκέι, αμφιφυλοφιλική και τρανσεξουαλική (LGBT) διαφορετικότητα. Παράλληλα με τον εορταστικό τους χαρακτήρα, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν και εφαλτήριο για την προβολή και τη διεκδίκηση των LGBT δικαιωμάτων»προσθέτει.

Η αρχή της ιστορίας

Τα Gay Pride διοργανώνονται στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην Ευρώπη, τα Φεστιβάλ Pride υπολογίζονται σε πάνω από 150, με εκατοντάδες χιλιάδες κοινό και συμμετέχοντες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ετήσια και πραγματοποιούνται γύρω ή μέσα στον Ιούνιο προς τιμήν της εξέγερσης του Stonewall.

Ολα ξεκίνησαν στις 26 Ιουνίου του 1969 όταν οι ομοφυλόφιλοι θαμώνες του κλαμπ Stonewall Inn, στο Γκρήνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιδρομές στα γκέι στέκια της περιοχής.

Ακολούθησαν τρεις ημέρες βίαιων ταραχών και συγκρούσεων με επίκεντρο την Κρίστοφερ Στριτ. Εκείνες τις ημέρες ήταν που μπήκαν τα θεμέλια για το σύγχρονο ομοφυλόφιλο κίνημα, και η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε σαν «ημέρα γιορτής και διεκδίκησης».
Ευρωπαϊκή υπερηφάνεια

Στην Ευρώπη ο θεσμός εισήχθη για πρώτη φορά το 1994 με την δημιουργία της οργάνωσης Europride, η οποία διοργανώνει παρελάσεις ομοφυλοφίλων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα πρώτα χρόνια οι εορτασμοί είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, όλοι θυμούνταν το Stonewall, αλλά σιγά σιγά, όσο η κοινωνία γινόταν πιο ανεκτική, απέκτησαν μια πιο πανηγυριώτικη μορφή. Σύντομα δεν άργησαν να ακουστούν και οι πρώτες επικρίσεις για εμπορευματοποίηση του θεσμού και κατασπατάληση των εσόδων του.

Στην Ελλάδα είχαν γίνει κάποιες αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν συνεχίστηκαν καθώς η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Από το 2005 και μετά, όμως, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν καθιερωθεί δίνοντας στους ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να εκφράσουν το δικαίωμα στην διαφορετικότητα - έστω κι αν ειδικά στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ο Δήμος απέφευγε επί χρόνια να τις θέσει υπό την αιγίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: