ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ G20 ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), Robert Zoellick, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων καθώς αυξάνουν οι ενδείξεις πως εκατομμύρια ανθρώπων σε Αφρική και Ασία αντμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.
Ο Zoellick ζήτησε από τους G20 να δώσουν προτεραιότητα στις τιμές των τροφίμων στην συνάντησή τους καθώς αυτές έχουν ανέλθει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2008 και εκτιμάται πως άλλα 44 εκατομμύρια ανθρώπων έπεσαν σε καθεστώς φτώχειας.

"Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση για να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε καλύτερη δουλειά δίνοντας τροφή στους πεινασμένους, πριν αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις του πως θα θρέψουμε 9 δισ. άτομα στον πλανήτη το 2050. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στα τρόφιμα των πλέον ευάλωτων ανθρώπων και χωρών" δήλωσε ο Zoellick.

Οι αμυντικές εμπορικές πολιτικές "συνέβαλαν σημαντικά στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων" στη κρίση του 2008 και του 1974, λένε οι οικονομολόγοι Will Martin της ΠΤ και Kym Anderson του Πανεπιστημίου της Αδελαίδας στην Αυστραλία. Εκτιμούν πως οι πολιτικές απομόνωσης όπως η απαγόρευση εξαγωγών ευθύνονται για το 45% της διεθνούς αύξησης της τιμής του ρυζιού και για το 30% της αντίστοιχης των σιτηρών στη κρίση τροφίμων του 2008.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να παραμείνουν ευμετάβλητες στο ορατό μέλλον και ένας από τους λόγους αύξησης των τιμών, η υψηλότερη ζήτηση σιτηρών, δεν προβλέπεται να υποχωρήσει ουσιαστικά χάρις στις ακριβότερες τιμές τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της ΠΤ, Chris Delgado.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά πως η γεωργική παραγωγικότητα θα χρειαστεί να αυξηθεί κατά 70% προκειμένου να καλύψει τις μελλοντκές ανάγκες. 

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: