ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Περικοπές και στους αμυντικούς εξοπλισμούς!


ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ...ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;

Η "εποχή των παχιών αγελάδων" στους εξοπλισμούς φαίνεται ότι πλέον τελειώνει.

Το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρουσία του κ. Ευ. Βενιζέλου, συζήτησε εκτενώς το 15ετές Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) για την περίοδο...


2011 - 2025, αλλά και τη νέα Δομή Δυνάμεων που προετοιμάζεται.

Και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίες προς το παρόν κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό και θα οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες, η οροφή του νέου ΕΜΠΑΕ δεν θα ξεπεράσει τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ αλλά και το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να είναι σημαντικό μειωμένο τόσο σε αριθμό προγραμμάτων όσο και σε κονδύλια. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι στο προηγούμενο ΕΜΠΑΕ για την περίοδο 2006 - 2020, τα Γενικά Επιτελεία είχαν συμπεριλάβει περίπου 500 προγράμματα, ενώ στο καινούριο ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 30.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται και τα προγράμματα - μαμούθ της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, που όμως δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες αλλά θα «μετακινηθούν» στα τελευταία χρόνια του 15ετού ΕΜΠΑΕ - αναλόγως φυσικά και των δημοσιονομικών συνθηκών.

Ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων κρίνεται - και ορθώς σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές - ως πολύ σημαντικότερη προτεραιότητα από νέες προμήθειες.

Επίσης, νωρίς το πρωί της Τρίτης, θα επισκεφθούν το Πεντάγωνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα βρεθεί μεταξύ άλλων και η συνεισφορά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2012 - 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: