ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Αίμα, Τιμή, Τράφικινγκ

Screen Shot 2014-01-12 at 6.44.17 PMΥποτίθεται ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να διώξει τους μετανάστες από την Ελλάδα και να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας από τους ξένους. Μόνο που τα στελέχη της εμπλέκονται στις πιο άθλιες μορφές εκμετάλλευσης των ξένων
Τον γνωρίσαμε στο ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση «Οι Καθαριστές» (The Cleaners), που προκάλεσε διεθνή σάλο, επειδή για πρώτη φορά είδαμε τους χρυσαυγίτες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα να μιλάνε ανοιχτά για μαχαιρώματα μεταναστών, για εκτελέσεις πολιτικών τους αντιπάλων, για ξυλοδαρμούς μέσα στη Βουλή, για «φούρνους» κ.λπ.

Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «επιστάτης» ή «τομεάρχης» του Αγίου Παντελεήμονα και «μέλος της ασφάλειας» της Χρυσής Αυγής. Στους «Καθαριστές» εμφανίζεται να διώχνει μεταναστόπουλα από την πλατεία, να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία των τοπικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και να εκπροσωπεί σε εκλογικά τμήματα την οργάνωση την ημέρα των εκλογών.


Αυτό που δεν λέει ο Γιώργος Βάθης είναι ότι ο ίδιος έχει γίνει γνωστός στην περιοχή από την εμπλοκή του στην πιο άθλια μορφή σωματεμπορίας: τον εξαναγκασμό αλλοδαπών γυναικών σε πορνεία.
getF3434ileArchive

Υποτίθεται ότι στόχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είναι η εκδίωξη των μεταναστών, η «κατάκτηση» της γειτονιάς από τους Ελληνες. Με περηφάνια ο Βάθης περιγράφει στον σκηνοθέτη Γεωργούση πώς έδρασε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή: «Φωνάξαμε τη Χρυσή Αυγή, μιας και ήμουνα και εγώ γραμμένος εκεί. Ηρθαν πολλά νεαρά παιδιά και καθάρισε η πλατεία σε δύο μέρες, τα καθαρίσαμε αμέσως, αμέσως». Και πώς έγινε αυτό; «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι η πατρίδα μας, τους πλακώσαμε με τα ρόπαλα, κλοτσιές, μπουνιές. Ηρθανε τα παιδιά της Χρυσής Αυγής, καμιά εικοσαριά γομάρια, από 150 κιλά ο καθένας ήταν, μια μπουνιά βάραγε ένας και πέφτανε πέντε κάτω». Δείχνοντας τα κλειστά μαγαζιά στους δρόμους γύρω από τον Αγιο Παντελεήμονα, ο Βάθης εξηγεί: «Εδώ είναι όλο μαγαζιά ξένων, δηλαδή ήτανε, αφού τα περισσότερα μαγαζιά τα έχουμε κλείσει». Και επιμένει: «Ο,τι είναι κλειστό, είναι κλεισμένο από εμάς, από τη Χρυσή Αυγή».

Αυτό που «ξεχνά» να πει ο κ. Βάθης είναι ότι ένα από τα μαγαζιά που έχουν κλείσει στην περιοχή είναι και το δικό του, μια «αντικερί» στη γωνία Μιχαήλ Βόδα και Εϋνάρδου. Το μαγαζί έχει κλείσει από το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι το επιπλάδικο δεν ήταν παρά μια βιτρίνα για τις πραγματικές επιχειρήσεις του κ. Βάθη. Ο άνθρωπος που συντονίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή διατηρούσε παράνομο γραφείο «ευρέσεως εργασίας» για αλλοδαπές γυναίκες, με κύριο αντικείμενο τον εξαναγκασμό τους στην πορνεία.

Η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου
11AA-1024x411
Ολα αυτά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του αρχιχρυσαυγίτη της περιοχής είναι γνωστά και δημόσια. Για την ακρίβεια, έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση σε δύο εκπομπές με συνολική διάρκεια πάνω από τέσσερις ώρες (29.3 και 5.4.2006). Πρόκειται για τη σειρά εκπομπών με τίτλο «Αποδείξεις», που παρουσίαζε τότε στον Alpha ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Στην εισαγωγή της εκπομπής, το θέμα παρουσιάζεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «human trafficking, ανθρώπινου σκλαβοπάζαρου, η χειρότερη μορφή της ανθρώπινης εγκληματικότητας μαζί με την παιδεραστία», ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι υπάρχει «βοήθεια από μέσα, κρατική ή παρακρατική βοήθεια, βοήθεια από ανθρώπους υπουργείων ή ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ.».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στους καλεσμένους της εκπομπής περιλαμβάνονταν η Αννα Διαμαντοπούλου, η Ζέττα Μακρή, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Βασίλης Καπερνάρος. Οι δύο πρώτες εκπροσωπούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αντίστοιχα, ο κ. Κυριαζίδης ήταν τότε συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ο κ. Καπερνάρος είχε κληθεί με την ιδιότητα του δικηγόρου.

«Ηταν μια έρευνα-σοκ στα σκοτεινά μονοπάτια του σκλαβοπάζαρου της πορνείας, που προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα», λέει στην εισαγωγή του ο παρουσιαστής της εκπομπής. «Είναι ένα τυπικό κύκλωμα. Περιλαμβάνει όλα όσα γίνονται κάθε φορά, δηλαδή πώς έρχονται οι γυναίκες απ’ έξω, τον βιασμό τους στην αρχή από τα ίδια τα μέλη του κυκλώματος. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης». Και σε άλλο σημείο: «Υπάρχει μπροστά ένα προκάλυμμα, που είναι μια αντικερί. Υπάρχει από πίσω ένα γραφείο εργασίας και ταυτόχρονα υπάρχει και η διακίνηση των γυναικών, ο εξαναγκασμός τους στην πορνεία. Αυτό το γραφείο αιχμαλωτίζει, εξευτελίζει και στη συνέχεια προωθεί στην πορνεία νεαρές κοπέλες, κυρίως από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Οπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της εκπομπής, το παράνομο γραφείο τού μετέπειτα στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Μιχαήλ Βόδα ήταν το κέντρο όπου οδηγούνταν κοπέλες από την Ανατολική Ευρώπη, τις οποίες έφερνε στην Ελλάδα διεθνές κύκλωμα εξαναγκασμού σε πορνεία. Εκτός από το κατάστημα υπήρχαν και οι «αποθήκες» του, στις οποίες φυλακίζονταν οι γυναίκες αμέσως μετά την άφιξή τους.

Σε πολλά σημεία της εκπομπής παρουσιάζονται σκηνές με τον Βάθη να ακούγεται να λέει για νέες κοπέλες που έφταναν στο γραφείο του: «Πάρ’ της ό,τι λεφτά έχει». Στο ερώτημα αν έχει τις γυναίκες φυλακή, ο Βάθης είναι κατηγορηματικός: «Φυλακή». Και σε άλλο σημείο λέει σε νεοφερμένη: «Τώρα θέλω να σε πηδήξω. Μην κλαις. Ακούς; Ο,τι λέει το γραφείο. Μην κλαις».

Ο Βάθης εμφανίστηκε στην εκπομπή και επιχείρησε να διαψεύσει τα γεγονότα, αλλά υπήρχαν τόσα στοιχεία ώστε η προσπάθειά του ήταν καταδικασμένη να ναυαγήσει. Στη δεύτερη εκπομπή ο Νίκος Ευαγγελάτος θα περιγράψει και όσα μεσολάβησαν μετά την πρώτη αποκάλυψη:

«Τη βδομάδα που πέρασε ζήσαμε φοβερά πράγματα. Υπήρχε δίπλα στον άνθρωπο αυτόν μια γυναίκα. Το βράδυ που τέλειωσε η εκπομπή ήρθε εδώ ο άντρας της και σχεδόν ξενύχτησε. Είχε χάσει τη γυναίκα του, η οποία είχε πάει εκεί για να βρει δουλειά. Ξέραμε πού είναι αυτός ο κύριος, γιατί έφυγε από την Αθήνα νωρίς το πρωί της επομένης. Η γυναίκα βρήκε την ευκαιρία και το ’σκασε και είναι τώρα κοντά στον άντρα της. Μία από τις πολλές ιστορίες που ξεπηδάνε από αυτή τη φρίκη».

Ο αφηγητής της εκπομπής καταγγέλλει: «Μια 20χρονη συνεργάτιδά μας έζησε τον τρόμο. Αφού πρώτα έμεινε φυλακισμένη επί τρεις μέρες σε μια μυστική αποθήκη του παράνομου γραφείου, κατέληξε στο σπίτι του κ. Βάθη να δίνει μάχη για την αξιοπρέπειά της». Ακούγεται ο Βάθης να λέει στη δημοσιογράφο της εκπομπής, η οποία εμφανίστηκε ως αλλοδαπή: «Λεφτά και σπίτι θα έχεις αν μείνεις μαζί μου και σε γ… εγώ».

Εξηγεί ο Ευαγγελάτος: «Ο κ. Βάθης, κάνοντας πράξη αυτό το οποίο όλοι ξέρουμε, μία από τις κοπέλες η οποία δούλευε για μας στο γραφείο του, συνεργάτιδά μου δημοσιογράφο, προσπάθησε να τη βιάσει. Ο βιασμός απετράπη την τελευταία στιγμή, λόγω του χειρισμού της ίδιας της κοπέλας και του ότι μη έχοντας εμπιστοσύνη ήμασταν εμείς εκεί. Κι ο Βάθης κατάλαβε ότι κάτι πάει στραβά».

Οι παριστάμενοι πολιτικοί είναι σοκαρισμένοι από το ρεπορτάζ. Η Αννα Διαμαντοπούλου αναλύει το διεθνές πρόβλημα του τράφικινγκ και εξηγεί πόσο προσοδοφόρα επιχείρηση είναι αυτή. Και η Ζέττα Μακρή διατυπώνει μια αξιοπρόσεκτη θέση για να ερμηνεύσει την ιδιαίτερη διάδοση του τράφικινγκ στη χώρα μας: «Η ελληνική κοινωνία γενικά σέβεται τη γυναίκα. Ομως αυτό δεν ισχύει για την ξένη γυναίκα».

Οι Αρχές και η αστυνομία
1122AA1-1024x230

Ενδιαφέρουσα για τα όσα διαδραματίστηκαν στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα τα τελευταία χρόνια είναι και η αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου για το γεγονός ότι το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα γνώριζε την παράνομη δραστηριότητα του Βάθη. Είναι γεγονός ότι όλη η δραστηριότητα του παράνομου δικτύου γινόταν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της ΕΛ.ΑΣ. «Ο κ. Βάθης μένει στο κέντρο της Αθήνας», λέει ο Νίκος Ευαγγελάτος. «Θέλω να δείτε αυτό το γράφημα για να καταλάβετε τι εννοούμε. Το παράνομο γραφείο είναι εδώ. Οι κουκκίδες που βλέπετε σε απόσταση ενός τετραγώνου, δηλαδή σε απόσταση περίπου 30 μέτρων, είναι τα διάφορα σπίτια όπου κρατούσε τις γυναίκες, τα διάφορα πλάνα που είδαμε. Σε απόσταση 50 μετρημένων μέτρων από το γραφείο του κυρίου αυτού και από τα περισσότερα από τα σπίτια, στην καρδιά της Αθήνας, βρίσκεται ένα Αστυνομικό Τμήμα. Οταν καταγράψαμε το τι συνέβαινε, είχαμε το ερωτηματικό τι κάνει η Αστυνομία. Και σ’ αυτή την περίπτωση ειδικά, που ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ένα παρελθόν καταδίκης, βαρύτατης καταδίκης, δεκαετιών καταδίκης, για άλλο αδίκημα, για κακούργημα, και υποτίθεται ότι η Αστυνομία θα ’πρεπε να ’χει μια αυξημένη προσοχή».

Γεγονός είναι ότι οι δημοσιογράφοι είχαν καταγγείλει το παράνομο «γραφείο εργασίας» στο τοπικό Τμήμα πριν το αποκαλύψουν στην τηλεόραση: «Πήγαν συνάδελφοι δικοί μου και το κατήγγειλαν στην Αστυνομία», λέει ο Ευαγγελάτος. «Πήγαν δημοσιογράφοι της εκπομπής στο Αστυνομικό Τμήμα και είπαν στον αστυνομικό υπηρεσίας, “χαίρετε, επωνύμως κάνουμε μια καταγγελία ότι σ’ αυτόν τον χώρο συμβαίνουν αυτά κι αυτά, υπάρχουν γυναίκες φυλακισμένες, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες εκδίδονται και ο υπεύθυνος είναι αυτός ο άνθρωπος”. Ξέρετε πότε πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα; Πριν από είκοσι περίπου μέρες (σ.σ. στις 20.3.2006). Πολύ πριν βγει η πρώτη εκπομπή στον αέρα. Την έχουμε καταγράψει αυτή την επίσκεψη, γιατί αλλιώς κανένας δεν θα μας πίστευε. Δεν είναι μόνο ότι η αστυνομία δεν επενέβη. Δεν είναι μόνο ότι ο κύριος αυτός συνέχισε να κάνει ό,τι έκανε μέχρι να βγει η εκπομπή στον αέρα. Είναι κάτι άλλο χειρότερο. Οτι ο αστυνομικός ο οποίος μας μιλάει ομολογεί ότι γνωρίζει πως ο κ. Βάθης κάτι παράνομο κάνει. Γνωρίζει ότι εκεί κάτι δεν πάει καλά. Και δίνει την απάντηση ότι “θα δούμε τι θα γίνει”».

Η σκηνή με την καταγγελία των δημοσιογράφων στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έχει καταγραφεί. «Δεν ξέρω πώς λέγεται ο κύριος», λέει η δημοσιογράφος της εκπομπής «Αποδείξεις» στον αξιωματικό υπηρεσίας. «Ενας μουστακαλής είναι;» ρωτάει εκείνος. Και στη συνέχεια: «Γκριζομάλλης με μουστάκι;» Η απάντηση της ρεπόρτερ: «Μου φαίνεται ότι έχει και μουστάκι. Δεν είμαι σίγουρη». Και η απρόσμενη απάντηση του αστυνομικού: «Ε, ο Βάθης είναι». Και λίγο αργότερα: «Κάτι μου λέει ότι είναι ο Βάθης αυτός».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο παριστάμενος Δημήτρης Κυριαζίδης, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. (και σήμερα βουλευτής της Ν.Δ.), προκειμένου να αποκαλύψει ότι ο διοικητής Ασφαλείας στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα άλλαξε μετά την πρώτη εκπομπή, γιατί «δεν έκανε τη δουλειά του». Μόνο που ο νέος διοικητής Ασφαλείας που τοποθετήθηκε δεν είναι άλλος από τον Θ.Σ., τον 54χρονο σήμερα αστυνομικό υποδιευθυντή, ο οποίος προφυλακίστηκε στις 4 Οκτωβρίου 2013 κατηγορούμενος για σειρά αδικημάτων (κατάχρηση εξουσίας, κατοχή και εμπορία όπλων, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ’ εξακολούθηση, λαθρεμπορία, ξέπλυμα χρήματος) και φέρεται να έχει σχέση με τις αξιόποινες πράξεις στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Αλλά δεν είναι μόνο η Αστυνομία. Παρόμοια ασυλία είχε εξασφαλίσει το παράνομο γραφείο και από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ακούμε πάλι τον Νίκο Ευαγγελάτο: «Δούλεψαν σ’ αυτό το γραφείο τέσσερις διαφορετικοί συνεργάτες μας. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας. Θα δείτε ότι ο άνθρωπος αυτός παραδέχεται ότι γνώριζε τι γινόταν σ’ αυτό το παράνομο γραφείο. Και ουδέποτε το γραφείο αυτό έκλεισε».

Και σε άλλο σημείο: «Ο ιδιοκτήτης του παράνομου γραφείου μάς εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι παράνομες δραστηριότητές του παραμένουν στο σκοτάδι». Ακούγεται ο Βάθης: «Δεν υπάρχει χρήμα πουθενά. Γυναίκες πουλάω, γυναίκες έχω, τα πάντα, και δεν έχω λεφτά». Και όταν τον ρωτάνε πώς τα καταφέρνει: «Εγώ θέλω να σου πω. Εχω τέτοιες άκρες, τεράστιες άκρες». «Α, έχεις κάλυψη;» τον ρωτούν. Κι εκείνος σιβυλλικά: «Καμία κάλυψη δεν έχω. Αμα δεν δώσω, δεν έχω καμία κάλυψη».

Το έγκλημα και οι ναζιστές

Αυτός είναι λοιπόν ο Γιώργος Βάθης, ο εκλεκτός της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα. Με αυτό το παρελθόν δεν πρέπει να ξαφνιάζεται κανείς που δεν διστάζει να μιλήσει για μαχαιρώματα και φόνους μπροστά στην κάμερα του Κωνσταντίνου Γεωργούση. «Μετά τις εκλογές θα βγουν και τα μαχαίρια», είχε προφητέψει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. «Μόλις βγούμε, θα τους κυνηγήσουμε όλους τους ξένους από εδώ, το μαχαίρι στον λάρυγγα θα τους βάλουμε». «Οι γαμιόλες όλοι αυτοί, όταν βγούμε εμείς η Χρυσή Αυγή, όλους θα τους πετσοκόψουμε, το μαχαίρι θα φεύγει από το αυτί και θα φτάνει στο δεξιό πλευρό, κάτω, ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο μερατόριο (sic) του πλευρού, κατάλαβες;». Και για όποιον δεν κατάλαβε: «Θα τους σκίσουμε την κωλοτρυπίδα και δεν θα μπορούν ούτε να χέσουν», «στον λάρυγγα θα τους βάλουμε ένα αγγούρι». «Για μας δεν υπάρχει κανένας βουλευτής, μόνο για θάνατο τους βλέπουμε».

Γνωρίζουμε τη δικαιολογία που έχουν έτοιμη οι υποστηρικτές της ναζιστικής συμμορίας: Mα, τι φταίει το «κόμμα» που ένα στέλεχός του διαπράττει ένα αδίκημα, όσο φρικτό κι αν είναι αυτό; Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην αρχή η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε ότι ο δολοφόνος είχε σχέση με την οργάνωση. Και όταν δημοσιεύτηκαν ακόμα και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση του Ρουπακιά σε χώρους εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής, έφτασαν να πουν ότι πρόκειται για πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ήταν και βαλτός για να… εκθέσει την οργάνωση. Στην περίπτωση του Γιώργου Βάθη δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι παρόμοιο, για τον απλό λόγο ότι οι αποκαλύψεις για το παράνομο γραφείο «ευρέσεως εργασίας» είναι προγενέστερες από την ανάδειξή του σε πρόσωπο-κλειδί της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα σοβαρότερο. Οπως αναφέρει σε κάποιο σημείο ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Βάθης έχει καταδικαστεί και έχει μείνει πολλά χρόνια φυλακή για άλλο κακούργημα. Το παρελθόν αυτό του «επιστάτη» το γνωρίζουν πολύ καλά οι «συναγωνιστές» του στη ναζιστική οργάνωση. Το αποκαλύπτει με θαυμασμό ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, μιλώντας στην κάμερα του Κωνσταντίνου Γεωργούση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχουν πρόβλημα να σκοτώσουν άνθρωπο: «Κατ’ αρχάς ο Γιώργος έχει φάει δύο. Αμα φάει άλλον έναν, είναι δώρο από το κράτος, δεν πληρώνει τίποτα. Εχει σκοτώσει δύο, έχει τιμωρηθεί με 21 χρόνια φυλακή, αν σκοτώσει άλλον έναν, είναι δώρο από το κράτος».

Το βαρύ ποινικό μητρώο θεωρείται, λοιπόν, παράσημο για τη Χρυσή Αυγή. Και αν έχει καταδικαστεί κάποιος για διπλό φόνο, ακόμα καλύτερα. Στο τράφικινγκ θα κολλήσουμε;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Κασιδιάρη

Υπάρχει και τρίτη τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Βάθη, εκτός από την εκπομπή «Αποδείξεις» του Νίκου Ευαγγελάτου που αποκάλυψε την εμπλοκή του σε διεθνές κύκλωμα τράφικινγκ και το ντοκιμαντέρ «Οι Καθαριστές» του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εμφανίστηκε και στις ειδήσεις τής πάλαι ποτέ ΝΕΤ, που παρουσίαζε η Ελλη Στάη στις 22.5.2013, δύο μήνες δηλαδή μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την προβολή αποσπασμάτων των «Καθαριστών» στο αγγλικό Channel 4.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ, «κάποιοι παραδέχονται ότι παίρνουν μέρος σε τέτοιες ομάδες περιφρούρησης της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα και προστασίας των Ελλήνων, όπως λένε». Εμφανίζεται ο Βάθης να λέει: «Για να προστατεύσουμε τους Ελληνες. Οχι τίποτα άλλο. Τους Ελληνες προστατεύουμε εδώ γύρω γύρω. Κι εγώ τι νομίζεις; Κι εγώ άνθρωπος με ένα παιδάκι είμαι, και τα γυροφέρνω. Γύρω γύρω πάω».

Η στενή παρέα του Αγίου Παντελεήμονα περιλαμβάνει εκτός από τον «επιστάτη» Γιώργο Βάθη και δύο υποψήφιους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη και τον Ιωάννη Μπατζή. Ο δεύτερος πολιτεύεται στην Αρτα, αλλά δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας. Από την περιοχή του είναι και ο Χρήστος Ρήγας, ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας το 2010. Το μπαρ «Πύλες» του Ρήγα, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Αγίου Παντελεήμονα, ήταν το ορμητήριο της Χρυσής Αυγής την κρίσιμη περίοδο 2009-2011, όταν η οργάνωση εγκαταστάθηκε στην περιοχή, καταδίωξε με τα Τάγματα Εφόδου τους μετανάστες και έκλεισε την παιδική χαρά της πλατείας.

Ρήγας, Πλωμαρίτης και Μπατζής εμφανίστηκαν να ποζάρουν δίπλα στον Ηλία Κασιδιάρη έξω από τα δικαστήρια μετά την απαλλαγή του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της ληστείας και του μαχαιρώματος ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη. Ο Πλωμαρίτης είναι αυτός που έστησε το ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» με τις γριούλες που δήθεν προστατεύει η Χρυσή Αυγή στα ΑΤΜ των τραπεζών. Αποκαλύφθηκε ότι η εικονιζόμενη είναι η μητέρα του. Ο ίδιος περηφανεύεται δημόσια γι’ αυτή την παραπλάνηση του κοινού.

Είναι ο ίδιος που προκάλεσε φρίκη σ’ όλο τον κόσμο με τις δηλώσεις του ότι η Χρυσή Αυγή είναι έτοιμη ν’ ανοίξει τους φούρνους κ.λπ. Στην κάμερα του Γεωργούση λέει και πολλά άλλα, όπως ότι «οι Ρουμάνοι, οι Βουλγαρόγυφτοι, οι Ρουμανόγυφτοι, οι Τουρκόγυφτοι, οι Ελληνόγυφτοι, όλοι θα μπούνε στα καζάνια. Τελείωσαν οι Γύφτοι. Είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η ύπαρξή τους». Σε άλλο σημείο μιλά για την Αριστερά: «Τώρα θα μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουμε τις κρεμάλες, γιατί είναι και πολλές και θα τις στρώσω εδώ πέρα στην Πιπίνου και θα λέω “φωτιά στα κόκκινα σκυλιά” και θα σπαρταράνε αυτοί».

Με κάθε ευκαιρία, η παρέα φωνάζει ρυθμικά «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή», αντιγράφοντας το γνωστό σύνθημα της χιτλερικής νεολαίας «Blut und Ehre», και προσθέτει τη φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη». Και για όποιον αμφιβάλλει για τα ναζιστικά «πιστεύω» της συμμορίας, ο Πλωμαρίτης έχει έτοιμη την ειρωνεία: «Εμείς οι εθνικιστές βάζουμε πρώτα την πατρίδα μας. Είμαστε εθνικοσοσιαλιστές, Ζιγκ Χάιλ».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

* Στο ρεπορτάζ συνεργάστηκε ο Νίκος Κλόκας

Διαβάστε
* Autonome Antifa «Επιτροπές Κατοίκων. Κατάδυση στο μέλλον του ελληνικού φασισμού» (Αθήνα 2012)
Ανάλυση της σχέσης του ποινικού εγκλήματος με την ανάπτυξη της ναζιστικής συμμορίας στο κέντρο της Αθήνας. Ειδική αναφορά στους πρωταγωνιστές των Ταγμάτων Εφόδου στον Αγιο Παντελεήμονα.
* Κωστής Παπαϊωάννου «Τα “καθαρά χέρια” της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας» (εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2013)
Η λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως «εθνικού απολυμαντικού». Η αντιφατικότητα μεταξύ της επίκλησης από τη ναζιστική οργάνωση της «καθαρότητας» και της πραγματικής δράσης της.

Δείτε
* «Αποδείξεις» (τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, Alpha, 29.3 και 5.4.2006)
Η αποκάλυψη του διεθνούς κυκλώματος τράφικινγκ που καταλήγει στον Αγιο Παντελεήμονα με βιτρίνα μια «αντικερί». Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Βάθης και οι σχέσεις του με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και τις Αρχές.
* «Οι καθαριστές» («The Cleaners») του Κωνστανίνου Γεωργούση (2012)
Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε πανευρωπαϊκό σάλο παρακολουθεί την καθημερινότητα των στελεχών της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο των εκλογών του 2012. Ο Γιώργος Βάθης είναι το κεντρικό πρόσωπο, γύρω από το οποίο κινούνται οι «πολιτευτές» και τα στελέχη της οργάνωσης.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς   ios@efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: