ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η δολοφονία Clement Meric από Γάλλους νεοναζί και πως η πολιτεία τους ανάγκασε να αυτοδιαλυθούν


Στις 5 Ιουνίου, στο Παρίσι, νεοναζί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 18χρονο Clement Meric. Διαβάστε ποιες ήταν οι αντιδράσεις μετά τη δολοφονία και πως έγινε η αναστολή λειτουργίας των δυο οργανώσεων που ευθύνονταν για το θάνατό του.
Ήταν Τετάρτη 5 Ιουνίου κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare Saint-Lazare  μετά από συμπλοκή με ομάδα νεοναζί, που άφησε την τελευταία του πνοή  ο 19χρονος αντιφασίστας Clement Meric.
Ο Clement Meric συμμετείχε στην πώληση ειδών ένδυσης, που διοργανώθηκε στην οδό Caumartin, μαζί με φίλους του.
Το θύμα χτυπήθηκε με σιδερογροθιά κι έπεσε, χτυπώντας το κεφάλι του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και  παρέμεινε εγκεφαλικά νεκρός για αρκετές ώρες πριν καταλήξει οριστικά αργά το ίδιο βράδυ στο νοσοκομείο Pitie Sapetriere. Ήταν γνωστός για τη δέσμευσή του στον αντιφασιστικό αγώνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι δολοφόνοι του Meric είχαν τατουάζ με σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα, ακολούθησαν την παρέα και επιτέθηκαν στον άτυχο νέο, ο οποίος, μετά από ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις του.

Ο 19χρονος χτυπήθηκε από ομάδα ακροδεξιών που ανήκαν στην ομάδα Jeunesses nationalistes révolutionnaires  αλλά και στην επίσης ακροδεξιά ομάδα Troisième Voie.
Οι αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι φερόμενοι ως δράστες δεν είναι απλώς μέλη των ομάδων αυτών αλλά ανήκαν στον σκληρό πυρήνα. Μεταξύ τους ήταν και ένας 20χρονος ισπανικής καταγωγής μέλος του JNR που σύμφωνα με δικαστικές πηγές είχε  παραδεχτεί ότι χτύπησε τον Meric.
Αναλυτικά τέσσερα άτομα οι Esteban M., Stéphane K., 25 ετών, Katia V., 33 ετών και Cédric C., 37 ετών, υποστήριξαν ότι “θα παραδίνονταν στην αστυνομία” αφού συνελήφθησαν. Οι  υπόλοιποι τρεις που συνελήφθησαν είναι Lydia, 20 ετών, Samuel, 23 ετών, και Alexandre, 24 ετών. Μεταξύ των τεσσάρων πρώτων συλληφθέντων βρίσκεται και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του χτυπήματος.
Ο βασικός κατηγορούμενος με το όνομα, Esteban Morillo, παραδέχθηκε ότι κατάφερε δύο χτυπήματα στον 19χρονο, εκ των οποίων το ένα προκάλεσε την πτώση του του φοιτητή. Ισχυρίζεται επίσης, ότι τον χτύπησε με γυμνά χέρια, ωστόσο φίλος του θύματος ανέφερε πως είδε στα χέρια του δράστη μία σιδερογροθιά.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το θύμα κατέληξε από τα χτυπήματα που δέχθηκε κατά την επίθεση των νεοναζί και τα οποία του προκάλεσαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και όχι από την πτώση του στο έδαφος.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου, το RTL έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από κάμερα ασφαλείας της περιοχής που κατέγραψε τη δολοφονία του νεαρού.
Την επομένη της δολοφονίας, τουλάχιστον 15000 Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτρόπαια επίθεση.

Οι πολιτικές αντιδράσεις
Στις 8 Ιουνίου ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault  ζήτησε την διάλυση της ακροδεξιάς οργάνωσης Jeunesses nationalistes révolutionnaires των οποίων τα μέλη ευθύνονταν για το θάνατο του Meric.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Manuel Valls, δήλωσε ότι υπάρχει  “συνολική δέσμευση για την εξάλειψη της βίας που φέρει το σήμα της άκρας δεξιάς», μετά από αυτή την βίαιη επίθεση κατά τη διάρκεια μιας μάχης μεταξύ “δύο ομάδων ανθρώπων, πιθανότατα για πολιτικούς λόγους”, όπως ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
Αρχικά  ο ηγέτης της νεολαίας των ακροδεξιών Serge Ayoub, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή από την ομάδα του. “Αυτό είναι απολύτως λάθος”, είχε πει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο AFP, ο Ayoub, γνωστός και ως “Batskin”.

Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα ο  Serge Ayoub,  επικεφαλής της Troisième Voie -”Τρίτος Δρόμος”, και ουσιαστικά και της νεολαίας JNR ,για να προστατέψει τα μέλη της οργάνωσης άλλα και τον Esteban προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας και των δυο οργανώσεων.
Πηγή: BBC, Huffington Post, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: