Δεν έφταναν τα βάρη που καλείτε να σηκώσει η κάθε οικογένεια με εισφορές λόγω του συνεχούς ξέφρενου διαγωνισμού πολεμικών εξοπλισμών που επιδίδεται η χώρα μας ακόμα και εν καιρούς κρίσης για να ευχαριστήσει τους ντόπιους και διεθνείς εμπόρους όπλων, τα έξοδα που δαπανά σε ένα εννιάμηνο θητείας κάθε σπίτι όλο και αυξάνονται. Πλέον πολλοί φαντάροι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και εξαναγκάζονται σε άθλιες συνθήκες ζωής για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της θητείας τους. Τα υλικά και οι υπηρεσίες που παρέχονταν στους φαντάρους σειρά με τη σειρά μειώνονται με αποκορύφωμα βέβαια την μείωση των καρτών επιβίβασης, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος της θητείας. Η παρακάτω μίνι-έρευνα δεν υπολόγισε τα έξοδα για την απλή επιβίωση του φαντάρου αλλά τα έξοδα για μια αξιοπρεπή –όσο γίνεται- ζωή στα πλαίσια της θητείας του. Συγκεκριμένα για έναν φαντάρο που υπηρετεί στη Μυτιλήνη τα έξοδα είναι τα εξής.
Αν νομίζει κανείς ότι τα 3 μπλουζάκια και αντίστοιχα ζευγάρια κάλτσες αρκούν για να υπηρετήσει κάποιος 9 μήνες μάλλον κινείτε σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Μπλούζες, υπνόσακοι, λουκέτα, ωτοασπίδες για τις βολές, ισοθερμικά, γυαλιστικά αρβυλών και άλλα απαραίτητα, τίποτα δεν παρέχεται στο φαντάρο.
Κόστος : 160 Ευρώ
· Ξυριστικά- είδη ατομικής υγιεινής και καθαρισμού.
Αφροί ξυρίσματος, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, σαμπουάν, χαρτομάντιλα είναι ακόμη κάποια από τα απαραίτητα που ΔΕΝ παρέχονται. Επειδή αναλώνονται γρήγορα, αν και θεωρητικά φθηνή είδη αυξάνουν πολύ το κόστος. Ένας στρατιώτης θα ξοδέψει γύρω στα 30 ρολά χαρτιά υγείας , 20 πακέτα χαρτομάντιλα, 2 σαμπουάν και αφρόλουτρα, 2 αφρούς ξυρίσματος (στην καλύτερη περίπτωση) και αμέτρητα ξυραφάκια.
Κόστος : 100 Ευρώ
· Κόστος μετακινήσεων
Ανέκαθεν από τα μεγάλα «αγκάθια» στην τσέπη των φαντάρων που με την πρόσφατη απόφαση- σκάνδαλο του ΓΕΣ για την μείωση των καρτών επιβίβασης σε μια (από τρεις) ανέβασε το κόστος θητείας κατακόρυφα.
Για να υπολογιστεί το παρακάτω κόστος ελήφθησαν υπόψη τα έξοδα μετακίνησης στο κέντρο, τα έξοδα μετακίνησης γονέων στο επισκεπτήριο και στην ορκωμοσία, τα έξοδα επιστροφής από την άδεια ορκωμοσίας, τα έξοδα αδειών Χριστουγέννων-Πάσχα και 4 προσωπικών αδειών καθώς και της επιστροφής μετά την ολοκλήρωση της θητείας. Από τα παραπάνω τα έξοδα «πήγαινε-ελα» για μια από της άδειες υπολογίστηκε μηδενικό κόστος, μεγάλη η χάρη κυβέρνησης και Υπουργείου Εθνικής άμυνας…. Για όποιον φανούν πολλές οι μετακινήσεις να ενημερώσουμε ότι οι διοικητές όλων των στρατοπέδων στη Μυτιλήνη δύσκολα επιτρέπουν να πάρει ο φαντάρος παραπάνω από 10 μέρες άδεια… Για κάθε ταξίδι αθροιστήκαν και τα παράπλευρα έξοδα μετακινήσεων όπως ένα σάντουιτς σε ένα δωδεκάωρο ταξίδι με καράβι, νερό και λοιπές… πολυτέλειες. Η μια μετακίνηση επίσης ήταν αεροπορικώς κάτι που δύσκολα θα αποφύγει ο φαντάρος, ειδικά στην ειδική άδεια. Ακόμη εληφθησαν υπόψη το συνολικό κόστος των εισιτηρίων μετρό-λεωφορείων-ταξί, αλλά και τα έξοδα διατροφής των γονέων κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίων-ορκωμοσίας (δεν νομίζω ότι να πιστεύει κανείς ότι ένας μεσήλικας θα μπορέσει να κάνει αυθημερόν ταξίδι στο μέχρι την Τρίπολη, τη Σπάρτη ή τα Γρεβενά για παράδειγμα)
Κόστος : 800 Ευρώ
· Έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας εκτός στρατοπέδου.
Θεωρούμε σαν όριο ψυχολογικής και σωματικής αντοχής για το φαντάρο τη μια έξοδο για κάθε μια ή δυο υπηρεσίες. Δεν νοείται στρατιώτες να κοιμούνται επί μακρόν για 2 και 3 ώρες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, σε πολλά στρατόπεδα, σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης στρατιωτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το στρατόπεδο για 15 και 20 ημέρες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Κέντρο Νεοσύλλεκτων --- 2 έξοδοι
ΣΠΕΝ ----------------------------15 έξοδοι
Εκπαίδευση ειδικότητας--10 έξοδοι
Υπόλοιπη θητεία – ----------80 έξοδοι
Σύνολο 107 έξοδοι
Ο παραπάνω υπολογισμός έγινε θεωρώντας ότι από τους υπόλοιπους 6,5 μήνες θητείας- αν αφαιρέσουμε 1 μηνά αδεια- για2,5 μήνες θα ισχύει μια έξοδος ανά υπηρεσία και στους υπόλοιπους 4 μήνες μια έξοδος ανά δυο υπηρεσίες.
Κόστος εξόδων. Δεδομένου ότι χάνοται για τον στρατιώτη ένα, τουλάχιστον γεύμα το κόστος της εξόδου υπολογίζεται στα 12 ευρώ αθροίζοντας σε αυτό έναν καφέ –χυμό κτλ.
Κόστος: 1284 Ευρώ
· Κόστος Ζώης στο στρατόπεδο
«Χαμένα» προγεύματα, ισχνές μερίδες φαγητού, μη πόσιμο νερο, είναι ορισμένα που θα καλεστεί να συμπληρώσει ο οπλίτης από την τσέπη του κάνοντας έτσι και τη ζωή του στο στρατόπεδο πολυδάπανη
Κόστος: 960 Ευρώ
· Συνολικό Κόστος: 3300 ευρώ(!)
Όλα αυτά βέβαια είναι το άμεσο κόστος μιας θητείας. Αν υπολογίσουμε τους μισθούς που χάνει η νεολαία που παρατά την εργασία που τυχών να είχε ή το έμμεσο κόστος που προκύπτει από έναν νεολαίο που καθυστέρει ένα χρόνο να μπει στον στίβο της αγοράς εργασίας, το κόστος πολλαπλασιάζεται. Ποσό μάλλον για τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν δυο και τρία αγόρια, συνήθως σε κοντινή ηλικία. Και βέβαια δεν υπολογίσαμε το κόστος της τζάμπα εργασίας που προσφέρουν οι στρατιώτες σαν καθαρίστριες, βαφείς, υδραυλικοί, αποθηκάριοι κλπ κλπ. Είναι φανερό λοιπόν ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση και το Υπουργείο οφείλουν το λιγότερο να αυξήσουν τις παροχές στου στρατιώτες που υπηρετούν παράλληλα με αύξηση των κονδυλίων για πιο ανθρώπινες συνθήκες θητείας.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου