ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Villa Amalias: μια υπόθεση που μας αφορά όλους


Νέλλη Ψαρρού
Villa Amalias: μια υπόθεση που μας αφορά όλους
(Με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη Villa Amalias λόγω «ανώνυμης καταγγελίας περί ναρκωτικών» και τη σύλληψη των κατοίκων για κακουργηματικές πράξεις περί κατασκευής εκρηκτικών υλών).

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα η αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στην κατάληψη Villa Amalias ύστερα από «ανώνυμη καταγγελία περί ναρκωτικών». Οι κάτοικοι συνελήφθησαν και κατηγήθηκαν για κακουργηματικές πράξεις περί κατασκευής εκρηκτικών υλών! Αυτό δεν ήταν παρά άλλη μια σκηνή από το έργο της σίγασης κάθε ελεύθερης φωνής από μια κυβέρνηση που ξεπουλά την Ελλάδα τώρα, αφού την έχει σχεδόν καταστρέψει εδώ και 35 και πλέον χρόνια. Αυτή τη φορά η σκηνή αφορούσε την εξόντωση των ανθρώπων και χώρων που στέκονται αποφασιστικά απέναντι στις παρακρατικές ομάδες φασιστών που στηρίζουν το έργο αυτής της κυβέρνησης. Σε λίγο θα.. ολοκληρωθεί με την ηθική, ψυχολογική ή και φυσική εξόντωση όλων μας.
Περί αυτού πρόκειται. Νομίζει κανείς ότι η εισβολή της «Συντεταγμένης Πολιτείας» του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης της Τρόϊκας στην κατάληψη Villa Amalias στο κέντρο της Αθήνας είναι μια υπόθεση που δεν τον αφορά; Όταν αυτές οι επιθέσεις φτάσουν να τον αφορούν άμεσα θα είναι δυστυχώς πολύ αργά – αν και μας αφορούν όλους άμεσα. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί.

Η επίθεση στους κοινωνικούς χώρους των καταλήψεων, το κλείσιμό τους, είναι μια αποφασισμένη πολιτική απόφαση εδώ και μερικούς μήνες, που μάλιστα ανακοινώθηκε και επισήμως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια κατά την πρώτη πράξη αυτού του έργου, κατά την εκκένωση δηλαδή της κατάληψης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε τότε ο κύριος Υπουργός, «"Ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η Ελληνική Αστυνομία αποκατέστησε τη νομιμότητα σε μια ακόμα περίπτωση αυθαιρεσίας, η οποία χρόνιζε αδικαιολόγητα. Το μήνυμα που στέλνει σήμερα η συντεταγμένη Πολιτεία είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση: μηδενική ανοχή στην ανομία και στην κατάλυση της νομιμότητας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού, παντού και σε κάθε περίπτωση». Με την παρουσία έξι(!) διμοιριών ΜΑΤ και κάμερας που κατέγραφε την εισβολή και που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ίδια την αστυνομία είχε στηθεί το οργουελικό σκηνικό στη Θεσσαλονίκη με την παραπομπή των 10 συλληφθέντων για «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης» και «οπλοκατοχή» (βρέθηκε κι ένα μαχαίρι!). Και με τα τηλεοπτικά κανάλια να αναπαράγουν ακριβώς αυτά που τους έλεγε η ΕΛ.ΑΣ.
Φυσικά, από τη φράση του κ. Δένδια «Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνει και η φράση «μηδενική ανοχή στην ανομία». Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ήδη εφαρμόζει το σχέδιο οριστικού ξεπουλήματος της χώρας προς όφελος των εργολάβων που αναλαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα με πλήρη χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος, και αυτοί του το ξεπληρώνουν με την προπαγάνδα που ασκούν μέσα από τα κανάλια τους. Η «μηδενική ανοχή στην ανομία» που κήρυξε το ελληνικό κράτος δεν είναι άλλη από τη γενικευμένη επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους και μη, σε όλους όσους δεν επιθυμούν να μετατραπούν σε δούλους μέσα σε μια χώρα που πια δεν θα τους ανήκει. Τα παραδείγματα του τελευταίου τριμήνου πολλά:

• Απαγόρευση των διαδηλώσεων (επίσκεψη Μέρκελ), προληπτικές προσαγωγές και κλείσιμο των σταθμών του μετρό, στην Αθήνα
• Τρεις άνθρωποι στοχοποιήθηκαν και συνελήφθησαν το Νοέμβριο ύστερα από διαμαρτυρία εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνταν συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Νωρίτερα ο κ. Χούφτελ με δηλώσεις του ζητούσε απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση. Οι τρεις συλληφθέντες -δύο δημοτικοί υπάλληλοι κι ένας συνδικαλιστής εκπαιδευτικός ηλικίας 39, 47 και 53 ετών - οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απήγγειλε τις κατηγορίες της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
• Πολίτης που υπερασπίστηκε τη νομιμότητα βρέθηκε κατηγορούμενος για συνέργεια σε κλοπή ύστερα από ερώτηση σε αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος είδε 4-5 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη και ενώ του έχουν περάσει χειροπέδες ένας εκ των αστυνομικών εξακολουθούσε να τον πατάει στην κοιλιά. Η ερώτησή του «Γιατί τον πατάτε αφού τον έχετε συλλάβει» ήταν αρκετή για τη σύλληψή του με τις κατηγορίες της "ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης", της "αντίστασης" και της "απόπειρας ελευθέρωσης κρατουμένου". Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας σχημάτισε κοινή δικογραφία σε βάρος του αλλοδαπού, ο οποίος ομολόγησε κλοπή τσάντας, και του Καπετανόπουλου, φορτώνοντας στον δεύτερο και την κατηγορία της "απλής συνέργειας σε ληστεία". Ο 40χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΔ και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού η παραπομπή και μόνο δημοσίου υπαλλήλου για κακουργηματική πράξη συνεπάγεται αυτοδικαίως τη θέση του σε προσωρινή αργία μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσής του, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του Μνημονίου.
• Στις 14 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί η ασφάλεια Πολυγύρου διενήργησε έφοδο στην οικία του Σπύρου Τσακούλη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με την κατηγορία ρίψης φωτοβολίδας στη διαδήλωση της 21/10/12 στις Σκουριές! Η ταυτοποίηση έγινε, κατά την αστυνομία, από φωτογραφίες της αστυνομικής κάμερας! Η σύλληψη διαδηλωτή ενάμιση μήνα μετά είναι πράγματι μια καινοτομία της αστυνομίας. Σε κείνη όμως τη διαδήλωση 2500 πολιτών εναντίον μιας «επένδυσης» χάριν της οποίας κόβεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, ούτε ο εισαγγελέας ούτε η αστυνομία αποτύπωσε πουθενά το γεγονός ότι ειδικές μονάδες των ΜΑΤ έριχναν σε ευθεία βολή στο σώμα των διαδηλωτών δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ότι έφτασαν στο σημείο να σπάσουν παμπρίζ αυτοκινήτων και να ρίξουν μέσα καπνογόνα, ότι υπέβαλλαν ηλικιωμένους ανθρώπους σε ταπεινωτικές διαδικασίες (υποχρέωση σε γονάτισμα ηλικιωμένων γυναικών και άσκηση απρόκλητης σωματικής βίας- τραυματισμών) κλπ. Η εταιρεία όλως τυχαίως είναι συμφερόντων του εργολάβου και ιδιοκτήτη εφημερίδων και καναλιών, κ. Μπόμπολα.
• Στις 10 Οκτωβρίου καλέστηκε για απολογία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης επειδή σε άρθρα του και δημόσιες τοποθετήσεις του στο διαδίκτυο «…αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πρυτάνεως και των λοιπών μελών της Πρυτανικής Αρχής με τρόπο έντονα απαξιωτικό και μειωτικό του κύρους τους…»(!). Ο Δ. Πατέλης είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος αφοσιωμένος στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι γνωστός για τους ανυποχώρητους αγώνες του στο πλευρό των φοιτητών για την ελευθερία στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη διακίνηση των ιδεών. Ο ίδιος λέει επ’ αυτού: « Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω γιατί ακριβώς με κατηγορεί και με παραπέμπει ο κ. Ι. Γρυσπολάκης [πρώην πρύτανης]. Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω, κατά παράβαση της διοικητικής πρακτικής, τα σχετικά έγγραφα δεν υπάρχουν στο απόρρητο πρωτόκολλο του Ιδρύματος, ενώ ο ίδιος ο κ. Γρυσπολάκης αρνήθηκε να μου δώσει αντίγραφο παραπεμπτηρίου-κατηγορητηρίου.


Τα παραδείγματα είναι πολλά και εξίσου, αν όχι περισσότερο ακραία. Το μήνυμα είναι σαφές: ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ, μην αντιδράτε στα σχέδιά μας γιατί θα σας καταστρέψουμε τη ζωή.

Στα πλαίσια διάδοσης αυτού του μηνύματος βρίσκεται και η στοχοποίηση των καταλήψεων. Καταλήψεων μάλιστα χώρων που ήταν άδειοι και ρήμαζαν από την αδιαφορία και την αχρηστία μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν από το να τα κατοικήσουν μέχρι να τα μετατρέψουν σε κοινωνικά κέντρα αντιπληροφόρησης και αντιεμπορευματικής συνάντησης των ανθρώπων. Και φυσικά χώρους ενεργούς εναντίωσης στον φασισμό. Όπως η κατάληψη Δέλτα, που ήταν φοιτητικής εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ερήμωσε από το 2005 λόγω του ότι τα κονδύλια του υπουργείου για τη στέγαση των σπουδαστών άρχισαν να μειώνονται. Όπως και η Villa Amalias.

Στην κατάληψη Villa Amalias εισέβαλλαν οι αστυνομικοί στις 7:30 το πρωί για να τους πιάσουν στον ύπνο. Για τα μάτια του κόσμου, κυριολεκτώντας, επικαλέστηκαν «ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών». Λες και έχει ποτέ κινητοποιηθεί τόση αστυνομία για μια ανώνυμη καταγγελία. Λες και χρειάζονταν τόσες διμοιρίες ΜΑΤ για κάτι τέτοιο. Λες και έχει δημοσιεύσει ξανά ποτέ η αστυνομία βίντεο που έχει τραβήξει σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών! Βίντεο που τραβήχτηκε και ετοιμάστηκε την ίδια μέρα προκειμένου να δοθεί στα κανάλια για να το πλαισιώσουν με όσα τους είχαν πει να προπαγανδίσουν. Βουβό το βίντεο, οι «δημοσιογράφοι» το στόλισαν με τη βαριά κατηγορία της οπλοκατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών. Όλως τυχαίως, με αυτή παραπέμφθηκαν οι 8 προσαχθέντες σε δίκη τη Δευτέρα. Οι εκρηκτικές ύλες είναι εν δυνάμει, καθώς αφορούν τα 1200 άδεια μπουκάλια μπύρας, αν και στον χώρο δεν βρέθηκε αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης για να τα γεμίσει, αλλά μόνο λίγο «εύφλεκτο υγρό» για τη σόμπα. Βρέθηκε επίσης ένα σφυρί κι ένα μαχαίρι. Τι αστεία κατηγορία. Ακόμα και το τυπογραφείο της κατάληψης και το έντυπο υλικό που βρέθηκε εκεί σκηνοθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει παράνομες προκηρύξεις σε εγκληματική γιάφκα. Ακριβώς σε αυτή το σημείο φάνηκε η αυθαιρεσία των αρχών: στο να παρουσιάζουν φυλλάδια, γραμμένα χαρτιά με τις απόψεις κάποιων που προορίζονται για μοίρασμα στο δρόμο, στους συμπολίτες, ως προϊόντα εγκλήματος. Όταν κατηγορείσαι για τις πολιτικές σου απόψεις, με κάθε επισημότητα, τότε το κράτος έχει ήδη αγκαλιάσει τον φασισμό από καιρό.

Και, Ω του θαύματος, τα συγκεκριμένα φυλλάδια και αφίσες που έδειχναν οι κάμερες της αστυνομίας στοιβαγμένα χωρίς να εστιάζει στα γράμματά τους, ήταν κείμενα κατά του φασισμού και καλέσματα σε αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου. Η Villa Amalias αποτελούσε ανάχωμα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου, έχοντας μάλιστα συμβάλει πολύ στη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονικής συνύπαρξης ντόπιων και μεταναστών σε αυτή τη μικρή γειτονιά του κέντρου, στην πλατεία Βικτωρίας. Στο κάλεσμά τους για την πορεία του Σαββάτου διαβάζουμε:

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ:
Γιατί όταν το αφεντικό σου σε απολύει λόγω «κρίσης», δεν σου φταίει ο συνάδελφός σου που είναι αλλοδαπός
Γιατί όταν οι τράπεζες σου παίρνουν το σπίτι, δεν σου φταίει αυτός που νοικιάζει ένα υπόγειο μαζί με άλλους πέντε
Γιατί όταν οι μπάτσοι και οι φίλοι τους οι μαφιόζοι βγάζουν εκατομμύρια από τα ναρκωτικά και την πορνεία, δεν σου φταίνε κάποιοι φτωχοδιάβολοι για την εγκληματικότητα
Γιατί όταν βάζεις λουκέτο στο μαγαζί σου επειδή δεν αντέχεις την κρατική φορολογία, δεν σου φταίει ο άλλος που πουλάει τσάντες στο δρόμο
Γιατί όταν το Δ.Ν.Τ. κλείνει τα νηπιαγωγεία και τα νοσοκομεία, δεν σου φταίνε τα παιδιά που «περισσεύουν», ούτε οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν
Γιατί όταν η χώρα σου ενισχύει στρατιωτικές επιθέσεις σε άλλες χώρες, δεν σου φταίνε οι άνθρωποι που φεύγουν και γίνονται πρόσφυγες
Γιατί όταν θα φύγεις κι εσύ στη Γερμανία, δεν θα φταις εσύ που θα γίνεις μετανάστης...
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Και για να μιλήσουμε λίγο πρακτικά, τα 1200 μπουκάλια που βρέθηκαν στην κατάληψη είναι απομεινάρια της λειτουργίας του συναυλιακού χώρου όπου γίνονται συναυλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αντιεμπορευματικής διασκέδασης. Το σφυρί και τα μαχαίρια είναι χρηστικά εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Οι αντιασφυξιογόνες μάσκες είναι απαραίτητη προστασία που προμηθεύεται κάθε διαδηλωτής που δεν θέλει να λιποθυμήσει στο δρόμο και να τον ποδοπατήσουν τα ΜΑΤ. Οι σφεντόνες και τα δυναμιτάκια, όπως λένε οι ίδιοι, αποτελούν στοιχειώδη μέσα αυτοπροστασίας σε έναν χώρο που έχει επανειλημμένα δεχτεί επιθέσεις φασιστικών παρακρατικών συμμοριών (εμπρησμοί, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί); Ναρκωτικά δεν βρέθηκαν, φυσικά, εκτός από δύο τσιγαριλίκια: η «μικροποσότητα χασίς» που αναφέρθηκε από την αστυνομία είναι το προαπαιτούμενο συμπλήρωμα για να στοιχειοθετήσει όλα τα άλλα, τη στιγμή που η κατοχή και χρήση μικροποσοστήτων χασίς σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη.

Μα είναι πλέον φανερό: ένα κράτος που σου επιτίθεται διαρκώς, και η ποινικοποίησή σου όταν αμύνεσαι. Αυτό είναι ο φασισμός. Σε αυτό αντιτίθεται η κατάληψη της Villa Amalias. Οι καταλήψεις είναι οι χώροι απ’ όπου καταρχάς εκπορεύεται η μαχητική αντίσταση στον φασισμό και η υπεράσπιση χώρων που δέχονται επιθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κοινωνική Κουζίνα στα Χανιά όταν απειλήθηκε πριν από μέρες από κάποιους τραμπούκους (προσπαθεί η Χρυσή Αυγή και ο Δήμαρχος να την κλείσουν επειδή προσφέρει συσσίτιο σε όσους πεινούν, ανεξαρτήτου χρώματος και καταγωγής) πρώτα απευθύνθηκε στην κατάληψη της Rosa Nera για βοήθεια και περιφρούρηση. Σε μία κοινωνία που ολοένα και σιωπά, το κλείσιμο και η καταστολή αυτών των κοινωνικών χώρων σημαίνει για όλους μας, για όλη την κοινωνία, ότι πλέον θα περπατάμε φοβισμένοι και σιωπηλοί μπροστά από τους μπρατσωμένους φασίστες που θα κάνουν περιφρούρηση στις γειτονιές και θα ξυλοκοπούν είτε μετανάστες είτε έλληνες που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία όλων μας.
Τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Μια μέρα μετά την εισβολή στη Villa Amalias έγινε εμπρηστική επίθεση στο αυτοοργανωμένο κοινό στέκι Xanadu στην Ξάνθη, με κίνδυνο να καεί και το υπόλοιπο κτήριο. Το στέκι είχε ήδη κάνει ενημέρωση στον κόσμο της πόλης για την εισβολή στη Villa Amalias. Και, οργανωμένα πλέον, η εφημερίδα Καθημερινή, η εφημερίδα που ετοιμάζει ρεπορτάζ παρέα με την κυβέρνηση, ετοιμάζει τις επόμενες εισβολές νομιμοποιώντας από τώρα την επερχόμενη και σχεδιασμένη εισβολή, την οποία φαίνεται να γνωρίζουν ήδη: στο «ρεπορτάζ» της για τη Villa Amalias αναφέρεται συνεχώς και σε άλλους «χώρους ανομίας» που σύντομα πρέπει να κλείσουν για να τις εκμεταλλευτεί το κράτος ενόψει κρίσης. Ξεχνούν όμως να μας πουν ότι ανομία είναι ο φασισμός και ο ρατσισμός, ιδεολογίες και πρακτικές που είναι παράνομες σύμφωνα και με το εγχώριο και με το διεθνές δίκαιο. Ίσως επειδή είναι σύμμαχοι της ανομίας όλοι αυτοί που έχουν αναλάβει την επίσημη ενημέρωσή μας.

Αυτό είναι ο φασισμός. Ας γίνει κατανοητό. Όλος αυτός ο παραλογισμός που ζούμε, με την ταυτόχρονη αφαίμαξη και εξαθλίωση όλου του πληθυσμού από ένα κράτος που κλείνει σχολεία, που ξηλώνει δάση, που σου παίρνει την πρώτη κατοικία εάν χρωστάς το χαράτσι και σε θέτει σε αργία από τη δουλειά σου αν τύχει και συμμετάσχεις σε διαμαρτυρία (έχοντας εξασφαλίσει ότι η συμμετοχή σου μπορεί να συνοδευτεί από σίγουρο κακούργημα), αυτός είναι ο φασισμός. Έτσι ξεκινάει. Έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αλληλεγγύη στη Villa Amalias είναι υποχρέωση όλων μας. Ο κοινωνικός χώρος που παρουσιάζεται ως γιάφκα τρομοκρατών πρέπει να μας ενώσει όλους στην υπεράσπισή του. Αν όχι από αλληλεγγύη στους άλλους, το οφείλουμε στον εαυτό μας: είμαστε οι επόμενοι. Εκτός κι αν έχει κανείς αποφασίσει να το βουλώσει δια παντός. Στερώντας κάθε ελπίδα για τη ζωή τας, κάθε μέλλον για τα παιδιά του.

Σε κείμενό τους άνθρωποι από τη Villa Amalias (η κατάληψη αποτελείται από πολύ κόσμο και όχι μόνο κατοίκους) λένε τα εξής: " Η Κατάληψη Villa Amalias εδώ και 23 χρόνια αποτελεί έναν ανοιχτό πολιτικό πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο, καθώς και στεγαστική κολεκτίβα. Όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες όπως: θεατρική ομάδα, συναυλιακή ομάδα, studio, ομάδα βιτρώ, παιδικό στέκι, ομάδα χορού, γυμναστικής, ξένων γλωσσών, Η/Υ, τυπογραφική κολλεκτίβα, ομάδα προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, ανταλλακτήριο δίσκων και cd και επίσης έχουν φιλοξενηθεί πολιτικές και πολίτιστικές εκδηλώσεις άλλων ομάδων. Επιπλέον, η Κατάληψη Villa Amalias, πέραν των εσωτερικών δραστηριοτήτων έχει συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων της γειτονιάς, συμμετέχοντας τόσο στη συνέλευση κατοίκων πλατείας Βικτωρίας, όσο και πραγματοποιώντας ανοιχτές και εξωστρεφείς δράσεις στην περιοχή, όπως μικροφωνικές παρεμβάσεις, χαριστικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες και παιδικές εκδηλώσεις στην πλατεία.
[…] Είμαστε σε ένα κτήριο που είχαν εγκαταλείψει για δεκαετίες. Το συντηρούμε και του δίνουμε ζωή. Είμαστε μια κατάληψη που έχει πάντα τις πόρτες ανοιχτές σε ομάδες, άτομα και εγχειρήματα που προάγουν τον αντιεμπορευματικό πολιτισμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους κοινωνικούς, αντιφασιστικούς και ταξικούς αγώνες. Η Βίλλα Αμαλίας δίνει μια σοβαρή μάχη για να προστατέψει όχι δέκα ντουβάρια, αλλά τις επιθυμίες τα όνειρα και τις ελπίδες για μια ζωή πιο ελεύθερη για όλους. Καλούμε όλους όσους βρίσκουν κομμάτι του εαυτού τους στην πολύχρονη λειτουργία της κατάληψης να δώσουν μαζί μας αυτή την κρίσιμη μάχη. Σε αυτό το μύλο οι δήμιοι-δον κιχώτες επιτίθενται ενώ στην πραγματικότητα κυνηγάνε ιδέες. Αυτές είναι οι ανομίες για αυτούς. Κυνηγάνε χίμαιρες θα εισπράξουν εφιάλτες".

Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη τους με κατηγορίες "περι εκρηκτικών" (τα χιλια διακοσια κατι αδεια μπουκαλια μπυρας + 250ml πετρέλαιο), "οπλοκατοχής" (σφεντόνες, δυναμιτακια, κροτιδες, μαυροκκόκινες σημαίες, μασκες), και "περι ναρκωτικων" (2 τσιγαρα χασισι). Η αλληλεγγύη στη Villa Amalias είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση προσωπική.

Δείτε στην ιστοσελίδα της Villa Amalias τι λένε οι ίδιοι αλλά και τις δράσεις τους καθώς και τα καλέσματα αλληλεγγύης που είναι εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα.

 (Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στον Αγώνα της Κρήτης στις 26 Δεκεμβρίου με τίτλο "Η ΕΛ.ΑΣ. εισβάλει σε κοινωνικούς χώρους και φυλακίζει τους συμμετέχοντες")

Δεν υπάρχουν σχόλια: