ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Κάτω τα χέρια απ’ την κυριακάτικη αργία! Όχι στη σύγχρονη δουλεία!


Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού όλα τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ τα μικρά μαγαζιά (κάτω από 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων) θα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κερκόπορτα για να γενικευτεί το μέτρο για όλα τα καταστήματα αργότερα. Το μέτρο αυτό που υλοποιεί ένα από τα μόνιμα αιτήματα των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών στηρίζεται σε μια σειρά ψέματα.
Ψέμα πρώτο: «Θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά και θα ανακάμψει ο τζίρος που έπεσε λόγω κρίσης».Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που έχουν υποστεί δραματική μείωση των μισθών και συντάξεων τους, που πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους και χαράτσια, χρόνο έχουν! Χρήματα δεν έχουν, για να καταναλώσουν!!!...


Ψέμα δεύτερο! «Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Όμως, το προηγούμενο της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και της ωρομισθίας έχει ήδη αποδείξει το αντίθετο. Χώρια που η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας συνοδεύεται από την κατά κόρον καταπάτησή τους μέσα από απλήρωτες υπερωρίες.
Τρίτο ψέμα: «Θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων». Σε συνέχεια του προηγούμενου, η εμπειρία δείχνει απλήρωτους εμποροϋπαλλήλους, εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες, παραβιάσεις ωραρίου, παραβιάσεις ρεπό.
Ποιος είναι, επομένως, ο πραγματικός στόχος της πλήρους συμμόρφωσης στην οδηγία της ΕΕ που ορίζει την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών; Μα, η μετατροπή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων σε σύγχρονους δούλους, εργαζόμενους-λάστιχο, απασχολήσιμους, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης. Η παραβίαση κάθε έννοιας ελεύθερου χρόνου με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Η μετατροπή τους σε εργαζόμενους χωρίς κανένα σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη δουλειά: χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή...
Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποτελεί, επίσης, μία ευθεία βολή για τα μικρά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν στον ανελέητο ανταγωνισμό και θα οδηγηθούν στην καταστροφή και το κλείσιμο. Έτσι, θα έχουμε παραπέρα γιγάντωση της ανεργίας που θα πλήξει για άλλη μια φορά τα πιο ευπαθή στρώματα, γυναίκες και νέους, που κυρίως απασχολούνται στο χώρο του εμπορίου. 
Και φυσικά, έτσι θα εξυπηρετείται ο βαθύτερος στόχος: η παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Με το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, το ξαναμοίρασμα της αγοράς, θα σημειωθεί συγκέντρωση του τζίρου σε λιγότερα χέρια, παραπέρα δημιουργία εμπορικών κολοσσών, σύγχρονων εργασιακών κάτεργων, τύπου Jumbo, ΙΚΕΑ κ.ά.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο το αίτημα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Όχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής! Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: