ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Κατασκηνώσεις» κατά των εξώσεων στην Ισπανία


Έναν πρωτότυπο αλλά και αποτελεσματικό τρόπο διάλεξαν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες στην Ισπανία προκειμένου να πιέσουν για αναστολή των εξώσεων.
Πολλές οικογένειες κατασκήνωσαν για εβδομάδες όχι μόνο έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Bankia στην Μαδρίτη αλλά και στο προαύλιο χώρο πολλών υποκαταστημάτων διαμαρτυρόμενοι για το ογκούμενο κύμα εξώσεων που οδήγησε σε απόγνωση πολλούς πολίτες ενώ καταγράφηκαν πρόσφατα και δύο αυτοκτονίες.
Με sleeping bags και φαγητό και όλα τα απαραίτητα οι διαδηλωτές παρέμεναν όλη τη μέρα έξω από τη τράπεζα διεκδικώντας συλλογική διαπραγμάτευση των αιτήσεων τους και πάγωμα των εξώσεων μέχρι να εξεταστούν μία προς μία όλες οι περιπτώσεις ενώ μαζεύουν και υπογραφές προκειμένου να συγκεντρώσουν μισό εκατομμύριο ονόματα και να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη ισπανική βουλή.

Οι διαμαρτυρίες αυτές φαίνεται να έχουν τη συναίνεση πολλών πολιτών που θεωρούν ότι η τραπεζική κρίση έχει οδηγήσει στη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και στη ψήφιση υπερβολικά σκληρών μέτρων λιτότητας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από την έναρξη της κρίσης του 2008 υπάρχουν 350.000 αιτήματα εξώσεων αν και από αυτά μόνο 172.000 έχουν εκτελεστεί. Σε αυτά υπάρχουν κύριες κατοικίες αλλά και εξοχικά σπίτια στη θάλασσα ή στο βουνό καθώς και αποθήκες ή χώροι για εμπορική ή βιομηχανική χρήση.
Όπως αναφέρουν πολλοί το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Ούτε οι πιο απαισιόδοξοι διευθυντές τραπεζών δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η φούσκα της κτηματαγοράς, οι λάθος εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και η έλλειψη αυστηρότητας στη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαχρονικά ανεργία και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών θα οδηγούσε σε ανθρώπινες τραγωδίες.
Δείτε τα σχετικά βίντεο:





koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια: