ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ισπανία: νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης ως λύση στην κρίση


Ο Δήμος της Ρασκέρα, στην Ταρραγόνα της Καταλονίας, θα λάβει 1.336.000 ευρώ σε δύο χρόνια χάρη στη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει με την ABCDA, μια αφιλοκερδή ένωση χρηστών κάνναβης που καλλιεργούν οι ίδιοι για προσωπική ψυχαγωγική ή θεραπευτική χρήση. Η σύμβαση αφορά την παραχώρηση από τον Δήμο στην ένωση εκτάσεων γης για την καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση από τα μέλη της, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και αποφέροντας έσοδα στην περιοχή.


Στη σύμβαση συμφωνείται να καταβάλει η Ένωση 30.000 με την υπογραφή της, 6.000 επιπλέον μέσα σε ένα μήνα και 650.000 ευρώ τον χρόνο, για δύο χρόνια, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γη που τους παραχωρείται.
Η ολομέλεια της Ρασκέρα στις 6 Φεβρουαρίου 2009 είχε εγκρίνει Πλάνο Δράσης επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριοποίησης, που συνιστούσε “την υλοποίηση σχεδίων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας σχετικών με το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον που προκαλεί η κάνναβη ως φυτό με μοναδικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές χρήσεις, ιδίως στον ιατρικό, τον γεωργικό, τον φαρμακευτικό, τον κοινωνικό, τον διατροφικό και τον οικονομικό τομέα”, όπως αναφέρεται στη σύμβαση.

Το συμβόλαιο θα έχει διάρκεια 30 μηνών, θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, θα παραταθεί αυτομάτως εφόσον η ABCDA εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα σημάνει “τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε* θέσεων σταθερής εργασίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών” μετά την έναρξη της δραστηριότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ABCDA στην ιστοσελίδα της, το πείραμα της Ρασκέρα αποτελεί μια επιπλέον διέξοδο από την κρίση, δεδομένου ότι η συστηματοποίηση κι ο έλεγχος της κατανάλωσης και της καλλιέργειας κάνναβης φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο αποδοτικές οικονομικά μέθοδοι απ’ ό,τι ποινική τους δίωξη, όπως επεξηγείται παρακάτω.
Σύμφωνα με την Ένωση, το σχέδιο αυτό αποτελεί πειραματική εφαρμογή του μοντέλου που προτείνουν ορισμένες ενώσεις χρηστών κάνναβης, μεταξύ των οποίων και η ABCDA. Πρόκειται για ένα μοντέλο ελέγχου και συστηματοποίησης της καλλιέργειας και της κατανάλωσης που επιτρέπει την αξιοποίηση όλου του φυτού της κάνναβης και, κυρίως, τον έλεγχο όλου του κύκλου καλλιέργειας και κατανάλωσης.
Σε αντίθεση με το ολλανδικό μοντέλο, που είναι το πλέον γνωστό, όπου συστηματοποιείται μόνο η κατανάλωση, όχι όμως και η προμήθεια των cofee shops, το μοντέλο που προτείνεται και που πρόκειται να εφαρμοστεί στον Δήμο της Ρασκέρα επιτρέπει τον έλεγχο όλου του κύκλου, κι αυτό συνεπάγεται:
- Διαφάνεια και ποιοτικό έλεγχο
- Οικονομική διαφάνεια και υπαγωγή στη φορολογία, έσοδα για τους δήμους μέσω της ενοικίασης ή της παραχώρησης γης, επομένως κρατικά και δημοτικά έσοδα.
- Φαίνεται να είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι μαφίες της εμπορίας κάνναβης.
Το προϊόν της καλλιέργειας θα προορίζεται για ιδιωτική κατανάλωση από τα  μέλη της Ένωσης καπνιστών. Εκτός από την ψυχαγωγική και θεραπευτική χρήση της κάνναβης, η Ένωση ευελπιστεί ότι θα μπορέσει επιπλέον να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του Δήμου.
*η αρχική πηγή και ο δήμαρχος της Ρασκέρα, που προφανώς γνωρίζει τι λέει, σε συνέντευξή του εδώ  μιλάει για πέντε θέσεις εργασίας (και ακαθόριστο αριθμό έμμεσων θέσεων).  Ωστόσο σε άλλες δημοσιεύσεις -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- διαβάσαμε για σαράντα ή ακόμα και για  πενήντα θέσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια: