ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκόπησε (και) ο πολιτισμός μας;

ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Λένε πως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας μπορεί να «μετρηθεί» από το πώς αντιμετωπίζει της «ιδιαίτερες» ομάδες του πληθυσμού της. Εάν αυτό ισχύει, η σημερινή για πρώτη φορά δημόσια δήλωση-καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους, της Ελλάδας, δείχνει ότι πιάσαμε πάτο. Μετά την οικονομία, χρεοκόπησε και ο πολιτισμός μας.

Η Επιτροπή καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης Ελλήνων και αλλοδαπών, σημειώνοντας ότι από το 1993 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα μέχρι και την πρόσφατη επίσκεψή της τον Ιανουάριο του 2011, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αντί να βελτιώνεται, γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που της δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στην τελευταία επίσκεψη, ήταν αναξιόπιστα, καθώς και ότι: «Οι παράνομοι αλλοδαποί στοιβάζονται, για βδομάδες ή και μήνες, σε χώρους που
δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και φωτισμό καθώς και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής. Επίσης, σ' όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας κρατούνται μαζί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, με κυρίαρχη διαπίστωση την αποθήκευση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού».



Η δημόσια αυτή καταγγελία (ανα)δημοσιεύεται σήμερα σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Λίγες μέρες μετά την αναδημοσίευση μιας συνέντευξης του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στη γαλλική «Λε Μοντ», όπου εξηγούσε το σκεπτικό της απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Έλεγε ο κ. Ντ’ Εστέν: «Η λογική αυτής της απόφασης ήταν καθαρά πολιτική. Ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη δικτατορία. Αλλά είχε και μία συμβολική σημασία. Η δική μου παιδεία όπως και η παιδεία της γενιάς μου, είχε βάση την ιδέα ότι η δημοκρατία, η πολιτική, όλα αυτά προέρχονταν από τη χώρα αυτή. Για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη».

ΥΓ.: Σε παρόμοιες καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές έχει προχωρήσει πολλές φορές και η ελληνική Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τονίζοντας μάλιστα ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει περικοπές ακόμα και στα φάρμακα, το φαγητό και τη θέρμανση .



www.keli.gr

http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: