ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μετά την “καταιγίδα”… θα βγει Σέλας;


[Αναδημοσίευση] [Μετάφραση][Ταπάνταόλα]
μεταφράζει από theguardian η koula
Προηγείται μια (χρήσιμη) σημείωση βασισμένη σε… φιλικές κουβέντες, ηλιακά γεγονότα :P και ψηφιακά linkια.
Σε μία ολική έκλειψη Ηλίου το ηλιακό στέμμα φαίνεται εύκολα.
Υπάρχουν μερικά φαινόμενα στον Ήλιο που επηρεάζουν όλο το ηλιακό σύστημα. Για παράδειγμα ο ηλιακός άνεμος (solar wind) είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, δημιουργώντας μια περιοχή (Ηλιόσφαιρα) σαν “φούσκα” που περιλαμβάνει και όλο το ηλιακό σύστημα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του Ήλιου κατά τη διάρκεια ολικής έκλειψης, όποτε είναι εμφανές το στέμμα του (corona – “Τα στέμματα αποτελούνται από πλάσμα και εκτείνονται εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα”).
Συνεπώς, οτιδήποτε κινείται εντός Ηλιόσφαιρας (όπου επικρατεί δηλαδή ο ηλιακός άνεμος, ακόμα και αν είναι… μακριά από τον Ήλιο) ουσιαστικά δέχεται “άνεμο” φορτισμένων σωματιδίων, οπότε εκτός από τους αστροναύτες, απαιτείται ειδική προστασία και για τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Στεμματικοί βρόχοι σε εικόνα της διαστημικής αποστολής TRACE.
Στο στέμμα του Ήλιου (αλλά ίσως και σε άλλα αστέρια) υπάρχουν και οι στεμματικοί βρόχοιπου αποτελούν τις βασικές μαγνητικές δομές του ηλιακού στέμματος.
Αυτοί οι βρόχοι (που μοιάζουν, ας πούμε, με κορδόνια) είναι αποτυπώσεις των κλειστώνμαγνητικών γραμμών (σε αντίθεση με τηνανοικτή μαγνητική ροή που αντιστοιχεί στον ηλιακό άνεμο και στις στεμματικές οπές).

Οι μαγνητικοί βρόχοι είναι βραχύβια παροδικά φαινόμενα: μπορεί να διαρκέσουν μερικά δευτερόλεπτα (στην περίπτωση των εκλάμψεων), λεπτά, ώρες και σπανιότερα ημέρες και οι βρόχοι αυτοί, αναδύονται από το ηλιακό εσωτερικό και γεμίζουν με καυτό ηλιακό πλάσμα.
Όμως, εξαιτίας της έντονης μαγνητικής δραστηριότητας στις περιοχές των στεμματικών βρόχων, αυτοί είναι συχνά πρόδρομοι ηλιακών εκλάμψεων (solar flares) και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (coronal mass ejection – CME).  Αυτές οι εκτοξεύσεις μάζας (CMEs) είναι τεράστιοι βρόχοι στεμματικού υλικού που εκτοξεύονται και ταξιδεύουν προς τα έξω, μακριά από τον Ήλιο, με ταχύτητες πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα και με πολύ μεγάλες ενέργειες.
Συνεπώς, αυτά τα πολύ ενεργειακά σωματίδια που εκτοξεύονται με μια CME, μπορούν να επηρεάσουν κάτι που θα βρεθεί στην πορεία τους (πχ δορυφόροι) και αν φτάσουν κοντά στην περιοχή της Γης (σημειωτέον ότι γενικά μας προστατεύει αρκετά καλά η ατμόσφαιρα και το γήινο μαγνητικό πεδίο), μπορούν να προκαλέσουν “γεωμαγνητικές καταιγίδες” (δηλ. παροδικές διαταραχές της γήινης μαγνητόσφαιρας και φαινόμενα όπως το Πολικό Σέλας). Άρα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τον “διαστημικό καιρό” για τέτοια έκτακτα φαινόμενα, που είναι πιο έντονα και συχνότερα όταν πλησιάζει χρονικά στο μέγιστό της η ηλιακή δραστηριότητα. Οπότε οι δορυφόροι, είτε παρακολουθούν μονίμως τον Ήλιο είτε κάποιο άλλο σώμα, καταγράφουν και μας ενημερώνουν για την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να προστατεύσουμε πχ τις πτήσεις καθώς θα επηρεαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα ή και απλά για να παρακολουθήσουμε το Σέλας που (λογικά θα) προκληθεί στους πόλους (αλλά αναλόγως με την ένταση του φαινομένου, ίσως το παρατηρήσουμε και εκτός πολικών περιοχών :) ).
Στις 7-8 Μαρτίου λοιπόν, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή της Γης, το υλικό από ένα τέτοιο φαινόμενο (CME). Στο παρακάτω άρθρο του guardian αναφέρεται ότι οι εταιρείες των δικτύων ενέργειας και οι αεροπορικές τέθηκαν σε επιφυλακή ΑΛΛΑ ότι εμείς οι υπόλοιποι, μάλλον δε θα καταλάβουμε τίποτα, εκτός κι αν έχει καθαρό ουρανό και δούμε κάνα Σέλας :) .
(Αν και μέχρι να ανέβει η μετάφραση, μπορεί να έχει περάσει η “καταιγίδα”… here goes nothing… :) )
=========

Μεγάλη ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη

/ Massive solar storm heading for Earth

 and agencies
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ενεργειακοί προμηθευτές είναι σε επιφυλακή καθώς η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε χρόνων απειλεί να διαταράξει πτήσεις και γραμμές μεταφοράς ενέργειας.
Η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε ετών, κατευθύνεται προς τη Γη με 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, απειλώντας πτήσεις και γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Φωτογραφία: AFP/Getty Images
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ενεργειακοί προμηθευτές είναι σε επιφυλακή καθώς η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε χρόνων κατευθύνεται προς τη Γη, απειλώντας να διαταράξει πτήσεις και γραμμές μεταφοράς ενέργειας.
Η έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου, γνωστή ως “στεμματική εκτόξευση μάζας” (CME), έχει καταλήξει στο να “κατευθύνεται προς τη Γη μια τεράστια ποσότητα ηλιακών σωματιδίων”, που αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη μεταξύ 6,00′ και 10,00΄ το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής υπηρεσίας. Αλλά πρόσθεσε ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα περάσει απαρατήρητο από τους περισσότερους.
H υπηρεσία προγνώσεων ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα δρομολόγια αεροπλάνων όσον αφορά στις κοντινές στις πολικές περιοχές, όπου η ακτινοβολία που προκαλείται από την “καταιγίδα” πιθανότατα θα είναι πιο έντονη, ενώ οι ενεργειακοί προμηθευτές έχουν προειδοποιηθεί ότι το Εθνικό Δίκτυο μπορεί επίσης να επηρεαστεί.
Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, όπως είναι τα μπλακ-άουτ σε ραδιοφωνικές συχνότητες, καθώς και να επηρεάσουν δορυφόρους, να διαταράξουν αγωγούς πετρελαίου και να καταστήσουν τα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) λιγότερο ακριβή.
“Πρέπει να φτάσει περίπου κάποια ώρα αύριο το πρωί και να διαρκέσει όλη τη μέρα αύριο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής υπηρεσίας. “Όσον αφορά στο τι σημαίνει αυτό από την πλευρά της κοινής γνώμης, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να έχουμε πολικό σέλας (aurora borealis or Northern Lights) αν οι συνθήκες είναι σωστές και οι ουρανοί καθαροί”.
Αλλά η Gemma Plumb, που εργάζεται πάνω στις μετεωρολογικές προγνώσεις  με την ομάδα Meteogroup, είπε ότι το περισσότερο μέρος του Ην. Βασιλείου θα είναι συννεφιασμένο κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας. Δήλωσε: “Από τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν διαδεδομένες νεφώσεις οπότε είναι μικρή η πιθανότητα για μεγάλη ορατότητα”.
Οι ερευνητές μετεωρολογικών προγνώσεων στο Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπαν ότι η καταιγίδα μεγαλώνει σε ένταση όσο απομακρύνεται με ταχύτητα από τον Ήλιο. Τα φορτισμένα σωματίδια χτυπούν τη Γη με 6,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα (ή 4 εκατ. μίλια την ώρα).
Ο ηλιακός φυσικός (σ.μ. αστροφυσικός που ειδικεύεται στα του Ήλιου) της Nasa, Alex Young, δήλωσε: “Θα μπορούσε να μας δώσει ένα μικρό τράνταγμα.”
Η ηλιακή καταιγίδα πιθανότατα θα κρατήσει έως την Παρασκευή το πρωί, αν και περισσότερες εκρήξεις (σ.μ. στον Ήλιο) μπορεί να ακολουθήσουν στο μέλλον.
Στη Βόρεια Αμερική, το βόρειο σέλας μπορεί να φτάσει τόσο μακριά προς το νότο, έως εκεί που είναι οι πολιτείες με τις Μεγάλες Λίμνες ή ακόμα χαμηλότερα, αλλά το “γεμάτο” φεγγάρι θα δυσκολέψει την παρατήρησή του, είπε ο Joe Kunches, ένας επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Οι ηλιακές καταιγίδες έχουν τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαταράξουν τις τεχνολογίες που βρίσκονται πάνω στη Γη: με μαγνητικές, ραδιοκυματικές εκπομπές και εκπομπές ακτινοβολίας. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση όταν και οι τρεις τύποι εκπομπών είναι πιθανόν να είναι ισχυροί, λέει ο Kunches.
Το 1989, μια δυνατή ηλιακή καταιγίδα έθεσε εκτός λειτουργίας το ενεργειακό δίκτυο στο Κεμπέκ του Καναδά, αφήνοντας 6 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Ο Harlan Spence, ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire, ο οποίος είναι κύριος ερευνητής του τηλεσκοπίου κοσμικών ακτίνων για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας (Cosmic Ray Telescope - C.Ra.T.E.R.) που βρίσκεται στο Lunar Reconnaissance Orbiter (σκάφος της ΝΑΣΑ), είπε ότι ο Ήλιος ήταν στην ανοδική φάση του 11ετούς κύκλου ηλιακής δραστηριότητάς του, με την κορυφή να αναμένεται τον επόμενο χρόνο.
“Είναι ένας ξεκάθαρος προάγγελος ότι ο Ήλιος ξυπνάει”, είπε ο Spence στο Reuters.
Solar-storm Link: http://wp.me/p1pa1c-gpO
koula, the trell…
ΥΓ Δεν κοιτάμε ηλιακές εκλείψεις χωρίς ειδικά γυαλιά με φίλτρα και ταπανταόλα!
ΥΓ2 Αν δείτε σέλας, ρίχτε μια φωνή! και πολλές φωτό! :)
ΥΓ3 η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα.
ΥΓ4 Το περιστατικό στο Κεμπέκ, όπως λέει η γουικιπεντια http://en.wikipedia.org/wiki/Hydro-Qu%C3%A9bec%27s_electricity_transmission_system
ΥΓ5 δεν περιγράφω άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: