ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ ''ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 2011'' ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΠΗΛΙΟΥ.

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


Αγαπητοί φίλοι του Μουσικού Χωριού,

μετά από αρκετά χρόνια προβληματισμού επάνω στο θέμα της κατασκήνωσης στον Άγιο Λαυρέντιο κατά το διάστημα κορύφωσης των δράσεων του Μουσικού Χωριού (18 Αυγ - 1 Σεπτ), η διοργάνωση θα ήθελε να θίξει τα εξής ζητήματα, προς δική σας ενημέρωση και διευκόλυνση:

Στον Άγιο Λαυρέντιο, δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένος και νόμιμος χώρος camping, παρά τις χρόνιες προσπάθειες της διοργάνωσης να πείσει τους τοπικούς φορείς ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο όφελος και για τους ίδιους και για τους κατασκηνωτές. Συνεπώς, η τοποθέτηση αντίσκηνου μέσα στα κατοικήσιμα όρια του χωριού είναι δυνατή μόνο υπό προϋποθέσεις.

Η στάση της διοργάνωσης στο όλο θέμα μέχρι τώρα παραμένει φιλική προς τους κατασκηνωτές παρόλο που δέχεται ισχυρές πιέσεις από κατοίκους και φορείς, εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η στάση αυτή φαίνεται να μην έχει εκτιμηθεί αρκετά από μία μικρή μερίδα ελεύθερων κατασκηνωτών, οι οποίοι - συνειδητά ή ασυνείδητα - απομακρύνονται αισθητά από τις βασικές αρχές της κουλτούρας του free camping που καθιστούν τους εκπροσώπους τους προστάτες του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και όχι εχθρούς του. Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί και αντιμετωπιστεί τα εξής φαινόμενα:

1. Άναρχη τοποθέτηση σκηνών στην πλατεία Χατζίνη: η συγκεκριμένη πλατεία είναι δημοτικός χώρος και εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του Αγίου Λαυρεντίου ως αγαπημένος προορισμός περιπάτου, παιχνιδιού κτλ. Επιπλέον, έχει επίσημα παραχωρηθεί στη διοργάνωση του Μουσικού Χωριού προκειμένου να λαμβάνουν χώρα κάποια μουσικά εργαστήρια, καθώς και πρόβες, συναυλίες ή παραστάσεις, καθημερινά, από 18 αυγ - 1 σεπτ.

2. Τοποθέτηση σκηνών σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, αυλές και κτήματα ντόπιων και άλλων κατοίκων του χωριού. Είναι γνωστό το τι εντάσεις μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτήν την περίπτωση.

3. «Κατάληψη» διαφόρων ζωτικών σημείων του χωριού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά τα μουσικά εργαστήρια ή να βρισκόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με διαπληκτισμούς μεταξύ κατοίκων, μαθητών και καθηγητών και κατασκηνωτών.

Σίγουρα όλα αυτά είναι πολύ μακριά από τα όνειρα όλων μας για μία αρμονική μουσική συμβίωση και μας εκθέτουν διπλά, αφού υποτίθεται ότι όλοι μας εργαζόμαστε για τη τέχνη, τη δημιουργία και την καλλιτεχνική συμβίωση!

Παρακαλούμε λοιπόν θερμά όλους τους φίλους που πρόκειται να επισκεφθούν το Μουσικό Χωριό φέτος να έρχονται σε επαφή με τη διοργάνωση για να ενημερώνονται για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που υπάρχουν. Τέλος, ενημερώνουμε για τα εξής μέτρα που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του θεσμού, άρα και την συνέχιση του:

1. Ολόκληρος ο χώρος της πλατείας Χατζίνη πρόκειται να παραμείνει τελείως ελεύθερος από σκηνές και θα περιφρουρείται από εθελοντές του χωριού.

2. Το ίδιο ισχύει για το προάυλιο του σχολείου το οποίο εξίσου λειτουργεί συνεχώς ως «εργοτάξιο» των μουσικών εργαστηρίων.

Οι φίλοι κατασκηνωτές μπορούν, μετά συνεννόησης, να τοποθετούν σκηνές

1. Σε ιδιωτικούς χώρους φίλων ή γνωστών τους.
2. Στο δάσος με δική τους ευθύνη και με την επίγνωση της προσοχής και της γνώσης που πρέπει να διαθέτει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση.
3. Σε οποιοδήποτε άλλο χώρο που δεν παρεμποδίζει τη ζωή των κατοίκων και τις δράσεις του Μουσικού Χωριού.

Να επισημάνουμε ότι η διανυκτέρευση με sleeping bag είναι εφικτή σε πολλές όμορφες τοποθεσίες, χωρίς κουνούπια (υψόμετρο), δεν δημιουργεί προβλήματα σε κανέναν και βλέπεις και τ΄ αστέρια!

Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι ο Άγιος Λαυρέντιος δεν είναι εγκαταλειμμένο χωριό ή ερημική παραλία αλλά ένας τόπος με ισχυρό και ανεπτυγμένο κοινωνικό ιστό. Η φυσική του ομορφιά και η ανεκτικότητα των κατοίκων δεν αποτελούν μέρος ενός «θεατρικού σκηνικού» στα όρια του οποίου διαδραματίζονται οι δράσεις μας αλλά τόπο φιλοξενίας! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: