ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα εκρηκτικά ήταν... τζούφια


Άρθρο από topontiki.gr 

Την ώρα που η Αντιτρομοκρατική εξακολουθεί εναγωνίως και επί ματαίω ν’ αναζητά τα όπλα και τα εκρηκτικά που υποθέτει πως κάπου έχουν κρυμμένα οι ληστές του Βελβεντού κι εξάντλησε, είναι η αλήθεια, όλα τα επικοινωνιακά της όπλα, άρχισε να βρίσκει εκρηκτικές ύλες, όχι όμως με τον τρόπο που θα ήθελε και σε σημεία που θα επιθυμούσε να «ξεκαβαντζάριζε».

Είναι χαρακτηριστική δε η φράση αξιωματικού της Αστυνομίας γι’ αυτό που συνέβη τη Δευτέρα. «Όταν έχεις κάποιους που “πουλάνε”, που “καίνε” με τόσο μεγάλη ευκολία 2 κιλά εκρηκτικής ύλης, αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι έχουν κι άλλα κι ενδεχομένως πολλά και, δεύτερον, ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν».

Τι ήταν όμως αυτή η ξαφνική ιστορία της διανομής (ντελίβερι) εκρηκτικών μέσα σε σακ-βουαγιάζ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα των βορείων προαστίων με καρικατούρες συνδεσμολογίες, και μάλιστα το ένα απ’ αυτά μέσα σε κλεμμένο αυτοκίνητο;

«Ξαναπέστα…»


Η ιστορία με τα εκρηκτικά που κυκλοφορούν κάτω από τη μύτη της Αντιτρομοκρατικής την ώρα που, όπως είπαμε, κίνησε επικοινωνιακά ουρανό και γη για να βρει έστω και μια… ίσκα με ίχνη δυναμίτιδας ή κάποιου παραγώγου της, ξεκίνησε στις 09:21 το πρωί της Δευτέρας όταν άγνωστος επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και είπε ορθά κοφτά:
«Τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί θα σκάσουν στις 11, στη ΔΟΥ Ψυχικού στη λεωφόρο Μαραθώνος στάση Πετρογιάννη, στον ΟΤΕ, στην ΕΡΤ σε ένα αμάξι ανθρακί χρώματος Πριμέρα Νισσάν και στη λεωφόρο Μεσογείων 492 (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Volkswagen)». Όταν ολοκλήρωσε το προειδοποιητικό του μήνυμα ο άγνωστος είπε επιτακτικά στην τηλεφωνήτρια: «Ξαναπέστα», θέλοντας να διαπιστώσει ότι είχε προλάβει να τα γράψει σωστά.


Παρ’ ότι το τηλεφώνημα, από το ύφος και τη διατύπωση, σήμανε αμέσως συναγερμό σε Αντιτρομοκρατική και πυροτεχνουργούς που ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως βαθμού αξιολόγησης, εξετάζουν όλες τις απειλητικές προειδοποιήσεις, φάνηκε να… πάσχει! Κι αυτό γιατί ποιος δίνει περιθώριο αντίδρασης στην Αστυνομία μιάμισης και πλέον ώρας, όταν κατά κανόνα η ενεργοποίηση μιας βόμβας γίνεται με βάση τον λεπτοδείκτη που «κλείνει» περιστροφή σε μια ώρα; Αργότερα θα προέκυπτε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη - λεπτομέρεια ήταν το τελευταίο που τους απασχολούσε.
Οι αντιτρομοκρατικάριοι, ομού και οι πυροτεχνουργοί, έκαναν την καρδιά τους πέτρα ωστόσο, απέκλεισαν τους γύρω δρόμους σε κάθε προσδιορισμένο με σαφήνεια σημείο και άρχισαν να ψάχνουν. Τα κτήρια εκκενώθηκαν από την Αστυνομία, εκτός από την ΕΡΤ (αλλά εκκενώθηκαν το σούπερ-μάρκετ και πολυκατοικίες γύρω από το συγκεκριμένο σημείο).

Κατά την εξερεύνηση των χώρων με σκύλους Κ-9 ειδικούς στην ανίχνευση εκρηκτικών, τα τετράποδα κούνησαν την ουρά και κόλλησαν τα μουσούδια τους πάνω στα σακίδια πλάτης που υπήρχαν στα συγκεκριμένα σημεία. Σε κάθε σακίδιο βρέθηκαν μασούρια – πιθανόν – ζελατινοδυναμίτιδας χωρίς πυροκροτητή και φιτίλι βάρους 500 γραμμαρίων (το όλον 2 κιλά). Αστυνομικές πηγές ανέφεραν αργότερα ότι στα σακίδια υπήρχαν κάποια υλικά «παραπλάνησης» που να προσομοιάζουν με βόμβα.

Το ένα σακ-βουαγιάζ με το ομοίωμα βόμβας ήταν τοποθετημένο μέσα σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκίνητου που, όπως είδαμε, υποδείχτηκε και το οποίο, όπως προέκυψε, είχε κλαπεί μια ημέρα νωρίτερα από την περιοχή του Βύρωνα.

Όλα τα ευρήματα συλλέχτηκαν, δόθηκαν μετά των συνημμένων εγγράφων στα εγκληματολογικά εργαστήρια για επεξεργασία και συλλογή στοιχείων, όμως τα ποικίλα όσα ερωτήματα απέμειναν να στοιχειώνουν τους χώρους στους οποίους αποτέθηκαν, όπως βέβαια και, κυρίως, η πρόθεση των ατόμων που έκαναν το ντελίβερι.

Γιατί;
Μια πρώτη επιφανειακή προσέγγιση θα ήταν οι κομιστές των «άσφαιρων» εκρηκτικών να έκαναν τεστ αντοχής. Δικής τους και των αντιτεροριστών. Γιατί όμως να το έκαναν; Τι θα κέρδιζαν; Μάλλον τίποτα.
Η δεύτερη ανάγνωση της ενέργειας, και η πιο σοβαρή, είναι πως επρόκειτο για μια ενέργεια συμβολική με παράλληλη εκπομπή αρκετών μηνυμάτων.
• Υπάρχει οργάνωση ή πυρήνας αλώβητος, που διατηρεί αναλλοίωτη επιχειρησιακή και οργανωτική ικανότητα.
u Η στελέχωση και η δυναμική είναι τέτοια που τους δίνει την ευχέρεια να διασπείρουν «ετοιμοπαράδοτες» βόμβες στους δύο κεντρικότερους οδικούς άξονες και σε στόχους που έχουν και ασφάλεια και ζώνονται με συστοιχίες από κάμερες.
• Πάρτε 2 κιλά να έχετε, καθώς, όπως αποφάνθηκε με σκωπτικό προβληματισμό και φόβο και σημειώσαμε στο εισαγωγικό μας σημείωμα αξιωματικός της Αστυνομίας, «Όταν έχεις κάποιους που “πουλάνε”, που “καίνε” με τόσο μεγάλη ευκολία 2 κιλά εκρηκτικής ύλης, αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι έχουν κι άλλα κι ενδεχομένως πολλά και, δεύτερον, ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν».
Γιατί όμως και πάλι να το κάνουν και μάλιστα τόσο εξόφθαλμα προκλητικά, βγάζοντας από την εν υπνώσει θαλπωρή κι αυταρέσκεια μια κοτζάμ Αντιτρομοκρατική που όλο εξαρθρώνει θύλακες κι όλο πάλι μπροστά της τους βρίσκει;

Το πιθανότερο είναι και πάλι πως η απάντηση - επεξήγηση θα δοθεί μέσα από το κείμενο - προκήρυξη που αναμένεται ν’ αποσταλεί, ώστε και το ιδεολογικό προκάλυμμα της ενέργειας να διατυπωθεί αλλά και οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια διαδραστικά αντανακλαστική δράση απέναντι στις συλλήψεις και στη ματαίωση υλοποίησης σχεδίων που αποσκοπούσαν αφενός στην προέκταση του ένοπλου αντάρτικου, αφετέρου στην απελευθέρωση από τον Κορυδαλλό μελών της Συνωμοσίας.
Το γεγονός ότι η ανάθεση της έρευνας έγινε σε αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας, μόνο ως ψευδεπίγραφη και υποκριτική μπορεί να εκληφθεί από την Αστυνομία, που με την κίνηση αυτή δείχνει να υποβιβάζει την καθαυτή αξία και σημασία της ενέργειας, σε αντίθεση με το ύψος του προβληματισμού, του φόβου και της ανυπόκριτης αγωνίας που της προκάλεσε.

Η επιλογή των στόχων, από την άλλη, σύμφωνα με όσα αποφάνθηκε το ιερομαντείο της Αντιτρομοκρατικής, ήταν απόλυτα «συμβολική» αφού περιελάμβανε έναν οικονομικό στόχο όπως η εφορία, τον ΟΤΕ πιθανόν αναφορικά με «υποκλοπές» και άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, την ΕΡΤ ίσως για τον τρόπο της ενημέρωσης που προσφέρει και μια αντιπροσωπεία οχημάτων «γερμανικών» συμφερόντων, με ό,τι συνεπάγεται και μπορεί να προσδιορίσει η εθνολογική ταυτότητα.
Δεν μπορούν πάντως ελαφρά τη καρδία ν’ αποκλείσουν, ακόμη κι αν θεωρείται απίθανο, το ενδεχόμενο την ώρα της μεγάλης αστυνομικής κινητοποίησης κάποιοι από τους δράστες να παρακολουθούσαν από απόσταση ασφαλείας τις αστυνομικές ενέργειες. Γι’ αυτό θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό οπτικού υλικού από δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των σημείων που τοποθετήθηκαν τα ομοιώματα βομβών. Παράλληλα, όπως είπαμε, τα σακίδια πλάτης, που όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να αναζητηθούν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Εκκρεμότητες
Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ερμηνεία της τέταρτης γενιάς της νεοτρομοκρατίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε με τον πολυβολισμό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και τη βόμβα στο Mall.

Για τη δεύτερη θυμίζουμε ότι υπήρξε προκήρυξη στο indymedia στις 24 Ιανουαρίου από το κονσόρτσιουμ - σύμπραξη αναρχικών οργανώσεων που υπέγραψαν την επίθεση ως « Άγρια Ελευθερία - Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων». Η Αστυνομία για τη συγκεκριμένη ενέργεια πρώτα μας είπε ότι είναι Συνωμοσία (πατέντα, συνδεσμολογία, χύτρα), στη συνέχεια, μετά τις συλλήψεις, πως είναι έργο ληστών του Βελβεντού, όμως ακόμα πασχίζει επί ματαίω να το αποδείξει.

Για την αναδρομικά πρώτη πράξη - αφετηριακή της τέταρτης γενιάς (σφαίρες, Καλάσνικοφ, Ν.Δ.), που βρίσκει την εκκίνησή της γύρω στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 14 Ιανουαρίου, οι εκκρεμότητες και τα αναπάντητα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν σε καθεστώς γόρδιου δεσμού προ σπάθης, καθώς ούτε προκήρυξη - ανάληψη ευθύνης υπάρχει, ούτε όμως έχει ξεκαθαριστεί αν έγινε απόπειρα ρίψης ρουκέτας που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσε να γίνει κατορθωτή.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως να συγκαταλέγεται κάπου εδώ η τελευταία πράξη με τη διανομή των «αφοπλισμένων» εκρηκτικών στον ιστορικό καθορισμό της μορφής της νεοτρομοκρατίας, υπάρχει ακόμη η δεξαμενή, η προϋπόθεση, το αίτιο και το αιτιατό όχι για μια, όχι για δυο, αλλά για πολλές οργανώσεις.

Θυμίζουμε τι γράφαμε αμέσως μετά τις «άσφαιρες» συλλήψεις ενός φοιτητή της Γεωπονίας και μιας 25χρονης φοιτήτριας της Φιλοσοφικής στις 9 και 11 Ιανουαρίου, αντίστοιχα, που οδήγησαν σε μεγαλεπήβολο… φιάσκο την Αντιτρομοκρατική και τον ανερμάτιστο Δένδια, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως άλλες περιστροφές και διατυπώσεις για τα όπλα της Πολυτεχνειούπολης, που τα σαΐνια μας τα κρατούσαν στο «μούσκιο» από τις 18 Νοεμβρίου του 2011.
Στο «σχεδιαστήριο» του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, γράφαμε, επιχειρούν να δώσουν μορφή στις αναλύσεις, στα δεδομένα και στις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους και μέχρι τώρα αυτό που υποστηρίζουν πως τους έχει προκύψει ως απόρροια όλων των παραπάνω, είναι η προσπάθεια ανασύστασης δύο νέων πυρήνων.

Ο πρώτος, το γκρουπάκι του Αγρινίου όπως το λένε, έχει μέχρι σήμερα πιστοποιημένα στο ενεργητικό του τη ληστεία μετά φόνου στη Νάουσα της Πάρου στις 10 Αυγούστου, για την οποία συνελήφθη περίπου μία εβδομάδα αργότερα κι εξακολουθεί να κρατείται ως ύποπτος ο Τάσος Θεοφίλου. Για τον συγκεκριμένο, τα πληροφοριακά δελτία σημειώνουν πως είχε σημαντικό ρόλο στον περιφερειακό πυρήνα αντιπαρακολούθησης που είχε στηθεί γύρω από τον Γιώργο Καραγιαννίδη. Ο τελευταίος είχε πιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 και κατηγορείται για συμμετοχή σε... ανώνυμη ακόμα τρομοκρατική οργάνωση, στην οποία αποδίδεται ο οπλισμός που βρέθηκε στην οδό Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη. Ένας οπλισμός σχεδόν πανομοιότυπος με αυτόν που απαθανάτισε και δημοσιοποίησε σε προκήρυξη η Σέχτα Επαναστών, αλλά δεν ήταν της Σέχτας.
Ο δεύτερος πυρήνας, κατά την Αντιτρομοκρατική πάντοτε, είναι αυτός που μέχρι τώρα σχηματοποιείται και μετουσιώνεται στις συλλήψεις για τα όπλα της Πολυτεχνειούπολης των 2 φοιτητών στις οποίες προαναφερθήκαμε. Σ’ αυτούς, αποδίδεται σχηματικά ο τίτλος του πυρήνα του Βόλου, από το γεγονός ότι DNA τους βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου πιάστηκαν στις 14 Μαρτίου του 2011 οι Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Νταμιάνο Μπολάνο, Όλγα Οικονομίδου και Γιώργος Πολυδώρου. Την ίδια μέρα, άλλωστε η 25χρονη είχε προσαχθεί στην Αντιτρομοκρατική από το διαμέρισμα της οδού Ορφέως 21 στο Χολαργό μαζί με το φίλο της, ο οποίος το νοίκιαζε μαζί με τον 29χρονο φοιτητή της Γεωπονίας. Σ’ αυτούς ακριβώς προσπαθούν να προσθέσουν τους ληστές του Βελβεντού με διάφορα σταυρόλεξα και συσχετισμούς αποτυπωμάτων και DNA.

Σύμφωνα με τις εμπειρικές διαπιστώσεις του παρελθόντος, κάθε γκρουπάκι της Συνωμοσίας απαρτιζόταν συνήθως από 6 έως 7 άτομα. Βλέπε πυρήνες Χαλανδρίου, Βόλου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό λένε για το πρώτο νέο γκρουπάκι στο οποίο τοποθετούν τον Τάσο Θεοφίλου, πέρα από το γεγονός της ταυτόχρονης τότε παρουσίας άλλων τριών ατόμων στη ληστεία, ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας επιχειρήθηκε να συγκροτηθεί με άλλα δύο άτομα τα οποία δηλώνουν απόλυτα σίγουροι ότι τα ξέρουν και τουλάχιστον άλλα 3 για τα οποία επίσης λένε ότι γνωρίζουν το προφίλ τους.
Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το…


tro-mpa-xtiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: