Το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την δημιουργία κυβέρνησης με οποιονδήποτε συνδυασμό κομμάτων και αδιευκρίνιστου προσανατολισμού, έχει ως μοναδικό σκοπό την αποτροπή νέων εκλογών. Το επιχείρημα; Η πολυφορεμένη “εθνική σωτηρία”. Η χούντα με αυτό το πρόσχημα κατέλυσε την δημοκρατία. Ο δικομματισμός πολλές φορές χρησιμοποίησε τον όρο “εθνικός” δίπλα από το καθετί για να δικαιολογήσει την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.
Για να προκρίνει κατάπτυστα μέτρα και να στηρίξει μη νομιμοποιημένες κυβερνήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφού επιδιώκει μια μέρα μετά το τέλος των διερευνητικών κι αφού συνάντησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, κινούμενος οριακά εκτός συνταγματικότητας. Κανονικά χρέος του είναι να διορίσει κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, με πρόεδρο Ανώτατου Δικαστηρίου να επωμίζεται τον ρόλο του πρωθυπουργού για το προσεχές διάστημα. Αυτά προβλέπονται από το άρθρο 37 του Συντάγματος.
Σίγουρα γεννά ερωτηματικά, η μη προκήρυξη εκλογών, αλλά η απαίτηση για επιπλέον συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα περίεργα παιχνίδια που παίζονται ερήμην μας, φάνηκαν και χθες, όταν ο Παπούλιας εμφάνισε υποτιθέμενη επιστολή του Παπαδήμου ανυπόγραφη μάλιστα, κάτι που κατήγγειλε τόσο ο Τσίπρας, όσο και η Παπαρήγα με τον Καμμένο, αρνούμενοι να την διαβάσουν. Επιστολή δήθεν σημαντική για την επικρατούσα οικονομική κατάσταση, να γνωστοποιείται τελευταία στιγμή και όχι προεκλογικά, είναι ένα ακόμη σημάδι πίεσης για εξαναγκαστική συναίνεση.
Οι μεθοδεύσεις είναι εμφανείς, με μόνο σκοπό την παγίδευση της Αριστεράς. Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδίδει, ενώ η ΔΗΜΑΡ, φαίνεται εύκολη στην συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλει να πορευτεί μόνη της, αφού γνωρίζει πως θα “αιμορραγήσει”, σε επίπεδο στελεχών και ψηφοφόρων.
Ο Τσίπρας αρνείται να συμμετέχει στην νέα συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, αν δεν συμμετέχουν (πλην Μιχαλολιάκου) και οι υπόλοιποι. Κίνηση απολύτως λογική, κάτι που παρατήρησε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα ΜΜΕ ήδη προετοιμάζουν με κάθε τρόπο μια κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει μετά τις 19:30 σήμερα και που θα βασίζεται σε λιγότερο από 151 βουλευτές, όπως προβλέπεται δηλαδή εδώ και δεκαετίες από το ελληνικό Σύνταγμα. Ήδη από το πρωί, έχουν επιστρατευθεί συνταγματολόγοι-παπαγαλάκια για να λειάνουν το έδαφος.
Η Δημοκρατία που τόσο πολύ κόπτονται, έχει βιαστεί από νόμους που προστατεύουν τους ισχυρούς και από νόμους που γίνονται λάστιχο ή κουρελόχαρτο. Είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης:
Το Συνταγματικό Πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημοκρατία αλλά και την δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση, θα θέσει απέναντι στο άρθρο 37, το άρθρο 84.Το άρθρο εκείνο δηλαδή που προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση πρόταση μομφής σε κυβέρνηση. Όταν ήδη υπάρχει αλλά για κάποιο λόγο αμφισβητηθεί. Σύμφωνα με το 84, αν υπάρξει πρόταση μομφής, ή η ίδια η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε μπορεί να την πάρει με 120 ψήφους και 60 απουσίες. Αυτό είναι σαφώς διαφορετικό από την επιβεβαίωση εντολής στη Βουλή με 151 ψήφους κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Τα δύο κόμματα που εξυπηρετούν ανοιχτά πλέον τα συμφέροντα των δανειστών, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τους νόμους για να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους. Υποσκάπτουν οι ίδιοι την κοινωνική ειρήνη, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην συμπαρασυρθούν από το ποτάμι της ιστορίας.
Μετά την αντισυνταγματική κυβέρνηση Παπαδήμου, το καθεστώς ετοιμάζει μια ακόμη, πάλι με τεχνοκράτες και ένα συνοθύλευμα προσώπων από διαφορετικές παρατάξεις. Η στήριξη θα έρθει πάλι από “έγκριτους” οικονομολόγους, συνταγματολόγους και πρωκτολόγους. Καθώς στην Ευρώπη πλέον, τα τανκς δεν είναι “δημοφιλή”, οι κομματικοί υπάλληλοι των ελίτ που βρίσκονται εκτός συνόρων, απεργάζονται σχέδια αποκατάστασης της μνημονιακής πολιτικής, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα δημοκρατίας.
ΥΓ. Μακάρι να κάνω λάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου