ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ Η Ε.Ε. ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -Επιτυχημένη η διαβούλευση στο ευρωκοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Μ.Τρεμόπουλου


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα φέρει εμπόδια σε πρωτοβουλίες χωρών μελών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν τις πολιτικές τους περί ναρκωτικών και να διαμορφώσουν ένα νομικό πλαίσιο για την ρύθμιση του παράνομου εμπορίου ουσιών.
Αυτό δήλωσε η Dana Spinant, η νέα συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μονάδα καταπολέμησης ναρκωτικών ουσιών, στη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πολιτικές περί ναρκωτικών ουσιών. Η κ. Spinant δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή δεν περίμενε την έκθεση Reuter- Trautmann για να αντιληφθεί ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης θα συνυπολογιστούν στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης το 2011. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε αρκετές φορές ότι χρειαζόμαστε πολιτικές που να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αποδείξεις, και όχι σε ιδεολογικές προσεγγίσεις, καθώς κάθε μονόπλευρη θεώρηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Η δημόσια ακρόαση διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχαήλ Τρεμόπουλο, σε συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεων για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί ναρκωτικών ουσιών ENCOD. Εκτός από την Κομισιόν συγκέντρωσε τις εμπειρίες των ευρωβουλευτών της Αριστεράς Rui Tavares (Πορτογαλία) και Dennis De Jong (Ολλανδία), καθώς και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων τον κορυφαίο Ισπανό ακτιβιστή για τη νομιμοποίηση της κάνναβης Martin Barriuso, τον εκπρόσωπο της Ένωσης των ολλανδικών coffeeshops Marc Josemans, και τον Richard Cowan, πρώην διευθυντή της NORML, της μεγαλύτερης οργάνωσης για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα στις ΗΠΑ.
Η ακρόαση εξέτασε τις οικονομικές επιπτώσεις στις δημόσιες δαπάνες της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της νομιμοποίησης της κάνναβης. Βασισμένο σε μια παρέκταση των στοιχείων που παρασχέθηκαν από το ΕΚΠΝΤ το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από ένα συνδυασμό αντιαπαγορευτικών μέτρων εκτιμάται μεταξύ 35 και 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ή μεταξύ 70 και 120 ευρώ για κάθε ένα από τα 500 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Τον Μάρτιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της "Έκθεσης για την Παγκόσμια Αγορά παράνομων ναρκωτικών 1998-2007», των Peter Reuter και Franz Trautmann, τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαγορευτικές πολιτικές αποτυγχάνουν στο κύριο στόχο τους, που είναι η μείωση της ζήτησης και της προσφοράς των παράνομων ουσιών. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι πολιτικές αυτές μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημιουργία και την αύξηση της βλάβης σε μεμονωμένους καταναλωτές ναρκωτικών, το άμεσο περιβάλλον τους και στην κοινωνία γενικότερα.
«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, θα διογκώσει κι άλλο το πρόβλημα των ναρκωτικών στα επόμενα χρόνια», είπε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην εισαγωγική ομιλία του. «Θα έχουμε αυξημένη και ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων ουσιών από περιθωριοποιημένους χρήστες, όπως νέους ανέργους, συνδυασμένη με μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Οι πολιτικές που επικεντρώνονται στην απαγόρευση, έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο των ναρκωτικών. Έχει έρθει η ώρα να διερευνήσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σωστή αποτίμηση των επιπτώσεων, εναλλακτικές προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της προβληματικής χρήσης και κατάχρησης ουσιών».
«Η απαγορευτική πολιτική για τα ναρκωτικά αποτελεί ευλογία για το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Dennis de Jong. «Η Κυβέρνηση της χώρας μου δυστυχώς κινείται προς μια πιο κατασταλτική πολιτική σε ότι αφορά τα coffeeshops. Αντί να ακολουθήσει μια πιο ορθολογική προσέγγιση προς τη νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης, όπως θέλει η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κρατικές αρχές θέλουν τώρα να αποθαρρύνουν τους ξένους επισκέπτες με την εγκατάσταση κάρτας μέλους στα coffeeshops, η οποία τελικά θα ενδυναμώσει μόνο την παράνομη αγορά».
Οι μαρτυρίες των Barriuso, Cowan και Josemans κατέστησαν σαφές ότι η νομική ρύθμιση της κάνναβης λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου και έχει παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, όπως έχει ως πραγματοποιηθεί στις Κάτω Χώρες και τη Πορτογαλία δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης, ιδίως από νέους χρήστες, αλλά σε πιο ασφαλείς συνθήκες για τους καταναλωτές των ουσιών και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στην επιβολή του νόμου.
Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία: "Στην χώρα των Βάσκων, το μοντέλο των Canabis Social Club, μια μορφή συλλογικής καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική και μη-κερδοσκοπική χρήση, έχει αναγνωριστεί από τις αρχές και αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ επιτυχημένη προσέγγιση που δεν είναι υπό αμφισβήτηση», εξήγησε ο Martín Barriuso. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εν λόγω μοντέλο και οι εκπρόσωποί της κάλεσαν τον Martín Barriuso σε μια ανεπίσημη ακρόαση.
Από την ακρόαση στο Κοινοβούλιο η ENCOD κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει το κόστος της απαγόρευσης των ναρκωτικών από την άποψη των δημόσιων δαπανών καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να δημιουργηθούν από τις εναλλακτικές- αντιαπαγορευτικές πολιτικές.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant κατέστησε πάντως σαφές ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών για τα ναρκωτικά, ούτε και μπορεί να πιέσει τα κράτη μέλη για να μην ποινικοποιούν την χρήση ουσιών. «Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε στο κλείσιμο της ακρόασης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

Δεν υπάρχουν σχόλια: