ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΕΡΝΑΡ ΡΑΠΑ Ο απεργός πείνας διχάζει την Ελβετία

Μπερνάρ Ραπά. Η ζωή αυτού του ελβετού καλλιεργητή κάνναβης κινδυνεύει λόγω της απεργίας πείνας που πραγµατοποιεί διαµαρτυρόµενος για την καταδίκη του.
Η υπόθεση του καλλιεργητή κάνναβης Μπερνάρ Ραπά διχάζει την Ελβετία. Κάνει απεργία πείνας στη φυλακή επειδή θεωρεί υπερβολική την ποινήπου εκτίει και οι αρχές αρνούνται να υποχωρήσουν. Αραγε η Ελβετία θα τον αφήσει να πεθάνει;
Την περασµένη εβδοµάδα, το Κοινοβούλιο του καντονιού του Βαλαί συνεδρίασε κεκλεισµένωντων θυρών και αποφάσισε, µε ψήφους 113 έναντι 14, να µη δώσει χάρη στον Ραπά, η τελευταία απεργία πείνας του οποίου διαρκεί ήδη πάνω από 80 ηµέρες. Ο ελβετός αυτός ακτιβιστής υπέρ της νοµιµοποίησης της κάνναβης, ο οποίος καλλιεργεί εδώ και χρόνια το φυτό αυτό, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ µηνών για σοβαρή παραβίασητου νόµου περί ναρκωτικών και πραγµατοποιεί την απεργία πείνας διαµαρτυρόµενος για την καταδίκη του. Ο 57χρονος Ραπά συνελήφθη για πρώτη φορά το 1996 επειδή είχε παρασκευάσει ένα αφέψηµα από κάνναβη. Από τότε, ο αγώνας που διεξάγει για τη νοµιµοποίηση του απαγορευµένου φυτού τον φέρνει κάθε τόσο ενώπιον των δικαστηρίων. Φέτοςτον Μάρτιο, έπειτα από 15 χρόνια απεργιών πείνας και συλλήψεων, οι αρχές τον φυλάκισαν. Αρχισε τότε νέα απεργία πείνας καιέπειτα από40 ηµέρες η ποινή του ανεστάλη. Οµως 15 ηµέρες αργότερα, το Μάιο, τον έκλεισαν και πάλι στη φυλακή κι εκείνος ξανάρχισε την απεργία πείνας. Ζητούσε αναψηλάφηση της δίκης του και διακοπή της έκτισης της ποινής του, αίτηµα που δενέγινε δεκτό. ΤονΑύγουστο,η κατάστασή τουκρίθηκε κρίσιµη καιµεταφέρθηκε σε νοσοκοµείο της Βέρνης και από εκεί, τον Οκτώβριο, στην πτέρυγα φυλακισµένων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της Γενεύης. Η ∆ικαιοσύνη διέταξε νατου χορηγηθεί φαγητό διάτης βίας, όµως οι γιατροί αρνούνται επικαλούµενοι ιατρικούς και δεοντολογικούς λόγους. Και το νοσοκοµείο προσέφυγε στο οµοσπονδιακό δικαστήριο προβάλλοντας τις αντιρρήσεις του να εκτελέσει τηδικαστική εντολή.

Η υπόθεση τουΜπερνάρ Ραπάέχει προβληθεί πολύ από ταµέσα ενηµέρωσης στην Ελβετία και διχάζει τους Ελβετούς. Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που δηµοσιεύτηκε στις εφηµερίδες «24 Heures» και «Tribune de Geneve», 46% είναι έτοιµοι να αφήσουν τον απεργό να πεθάνει και 42% δεν δέχονται αυτό το ενδεχόµενο . Παράλληλα ταδύο τρίτατων ερωτηθέντ ων απορρίπτουν το ενδεχόµενο τόσο νααποφυλακισθείόσο και νατου χορηγηθεί τροφή διάτης βίας… Ο δικηγόρος του Ραπά,ο Αµπά Νίµαν, δήλωσεστονγαλλικό ιστότοπο Rue89 πως ο πελάτης του βρίσκεται σε αδιέξοδοκαι κάνει µια ύστατη πρόταση: είναιέτοιµος ναδιακόψει τηναπεργία πείνας, αν ανασταλεί για έναεξάµηνο ηεκτέλεση της ποινήςτου. «Στις 16 Νοεµβρίου είχε 45 καρδιακούςπαλµούς τολεπτό.Χάνει την όρασή του καιδεν ζυγίζειπάνω από 58 κιλά. Οµως είναι αποφασισµένος να συνεχίσει αν δεν ανασταλεί η ποινή του, τη θεωρεί υπερβολική», δήλωσε ο δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: