ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μεταρρύθμιση των πολιτικών για τα ναρκωτικά: μια διέξοδος από την κρίση?

Zωντανή αναμετάδωση της δημόσιας διαβούλευσης (10.00-13.00 ώρα Ελλάδας) από την διεύθυνση http://www.livestream.com/ecogreenstv(το βίντεο της εκδήλωσης θα ανέβει στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση αμέσως μετά το τέλος της)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Μεταρρύθμιση των πολιτικών για τα ναρκωτικά: μια διέξοδος από την κρίση?

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

09.00 – 12.00

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κτήριο ASP, Αίθουσα A5E1

υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Μιχαήλ Τρεμόπουλου (ομάδα των Πρασίνων/ ΕΕΣ)

Ομιλητές:

  1. Εισαγωγή από τον Μιχαήλ Τρεμόπουλο, Ευρωβουλευτής Πράσινοι, Ελλάδα.
  2. Rui Tavares, Ευρωβουλευτής (GUE), Πορτογαλία.
  3. Dennis De Jong, Ευρωβουλευτής (GUE), Ολλανδία.
  4. Dana Spinant, υπεύθυνη της συντονιστικής μονάδας για τα Ναρκωτικά της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  5. Richard Cowan, πρώην διευθυντής της οργάνωσης National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), και νυν συντάκτης του περιοδικού The Marijuana News, ΗΠΑ.
  6. Martin Barriuso, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οργανισμών για την Κάνναβη (Spanish Federation of Cannabis Organisations -FAC), και του Pannagh, του πρώτου νόμιμου Cannabis Social Club στο Bilbao, Ισπανία.
  7. Marc Josemans, ιδιοκτήτης του Easy Going coffeeshop στο Maastricht, πρόεδρος του Επίσημου Σωματείου Coffeeshops του Maastricht (VOCM), και της εθνικής πλατφόρμας Coffeeshops (LOC) στην Ολλανδία.

Συντονίζει η Marisa Felicissimo, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του δικτύου οργανώσεων για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί ναρκωτικών ουσιών ENCOD.

Τον Μάρτιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έκθεσης Reuter-Trautmann για τις “Παγκόσμιες Αγορές Παράνομων Ουσιών για το διάστημα 1998 – 2007“. Τα συμπεράσματα της Έκθεσης συναινούν στο ότι οι υπάρχουσες “απαγορευτικές- κατασταλτικές” πολιτικές έχουν αποτύχει στον βασικό τους σκοπό, που είναι η μείωση της προσφοράς και της ζήτησης αυτών των ουσιών, ενώ αποτελούν πιθανότατα ένα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας και αύξησης των βλαβών στους χρήστες, τις οικογένειές τους και την κοινωνία εν γένη.

Η υπάρχουσα οικονομική κρίση θα εντείνει το πρόβλημα των “ναρκωτικών” μέσα από την αυξημένη και ανεξέλεγκτη χρήση από νέους αλλά και μειονεκτικές ομάδες (πχ άνεργοι), αλλά και τις αυξημένες πιέσεις προς στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά (EMCDDA 2010), η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που αφορούν αλλαγές στα πρότυπα διακίνησης και χρήσης ουσιών, ενώ τονίζει την αυξημένη χρήση κοκαΐνης (4 εκατομμύρια ευρωπαίοι ενήλικες έκανα χρήση το τελευταίο χρόνο), ηρωίνης (ενάμιση εκατομμύριο Ευρωπαίοι οι προβληματικοί χρήστες), και ενός αριθμού ρεκόρ νέων συνθετικών ουσιών που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Η Κάνναβη είναι πιο ευρέως διαδεδομένη ουσία με περίπου 23 εκατομμύρια Ευρωπαίους να έχουν κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο.

Με αποδεδειγμένη την παταγώδη αποτυχία των απαγορευτικών- κατασταλτικών πολιτικών και το τεράστιο κόστος τους, είναι καιρός να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από μια ενδελεχή μελέτη επιπτώσεων (κόστους- ωφέλειας), τις εναλλακτικές “αντιαπαγορευτικές” προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών, στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης. Είναι πρωτίστης σημασίας οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες να αναλάβουν την εκπόνηση μιας ενδελεχούς μελέτης κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα αντιπαραθέσει το κόστος (δημόσια δαπάνη) της καταστολής (αστυνομία, δικαστήρια, κλπ) με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ρύθμιση του παράνομου εμπορίου ουσιών (πχ αποποινικοποίηση χρήσης, φορολόγηση παραγωγής, κλπ) κατά τα πρότυπα του καπνού και του αλκοόλ.

Με την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη ρύθμιση της καλλιέργειας κάνναβης (πχ μέσα από την φορολόγηση), μπορούν να εξοικονομηθούν πολύτιμα δισεκατομμύρια Ευρώ, κονδύλια που μπορούν αν επανεπενδυθούν στην πρόληψη και τα προγράμματα μείωσης της βλάβης, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας (πχ παιδεία, έρευνα, πολιτισμός), για να μην υπονομευθούν περαιτέρω τα κοινωνικά- εργασιακά κεκτημένα μέσα από επιπλέον μέτρα λιτότητας. Επίσης εκτός ότι θα αποδυναμωθεί το παράνομο εμπόριο των καρτέλ, θα δοθεί μια εξαιρετική δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παράγουν έσοδα μέσα από την φορολόγηση. Μια τέτοια προσέγγιση για την Ελλάδα υπολογίζουμε ότι θα αποφέρει σε ετήσια βάση εξοικονόμηση και έσοδα της τάξης του 1.5 δις ευρώ, όσο δηλαδή εξοικονόμησε η κυβέρνηση από την πρώτη δέσμη μέτρων λιτότητας, αλλά και την διοικητική αναδιάρθρωση με τον Καλλικράτη.

Τα επιτυχημένα παραδείγματα της Καλιφόρνια (ΗΠΑ), της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας που θα παρουσιαστούν στην δημόσια διαβούλευση είναι μια ένδειξη ότι η αντιαπαγορευτική προσέγγιση μπορεί να έχει θεαματικά θετικά αποτελέσματα.

Posted by gfa at Tuesday, December 7, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: