ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΕΡΓΙΑ:ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Της ΕΛΙΖΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Εξαφάνιση μόνιμων θέσεων εργασίας, μεγάλη ανασφάλεια μεταξύ των απασχολουμένων, έκρηξη απολύσεων, αύξηση της προσωρινής απασχόλησης ελλείψει εναλλακτικών και άνοδο της επιχειρηματικότητας από ανάγκη δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το γ' τρίμηνο του 2010.

Κι αυτά πριν μπει «χέρι» στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα από την κυβέρνηση στο όνομα του μνημονίου.

Οι κατά δήλωση άνεργοι το γ' τρίμηνο του 2010 άγγιζαν τα 684.651 άτομα. Ξεπερνούσαν δηλαδή την επίσημη καταμέτρηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (βάσει ορισμού) κατά 62.713 άτομα (διαφορά ύψους 10%). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μεταξύ γ' τριμήνου 2010 και αντίστοιχης περυσινής περιόδου:

Ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε κατά 99.649 άτομα. Στην συντριπτική πλειονότητά τους (98%) πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας που εξαφανίστηκαν από την ελληνική αγορά εργασίας. Η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τις μόνιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών (-49.985 άτομα), ακολουθεί ο μεταποιητικός κλάδος (-28.358 μόνιμες θέσεις). Τρίτες στη λίστα οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, όπου η απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα σε ένα έτος πλησίασε τις 15.000. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση που ακολουθεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ., στον κλάδο αυτό ανήκουν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι που απασχολούνται σε νομικές και λογιστικές δραστηριότητες, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, διαφημιστές αλλά και επιστήμονες.

Μεγάλη μείωση παρατηρείται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό, καθώς ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 29.395 άτομα. Από την άλλη οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, στους οποίους συγκαταλέγονται και αυτοί που στράφηκαν στην επιχειρηματικότητα λόγω ανάγκης, αυξήθηκαν κατά 9.836 άτομα. Ανοδος ύψους 1%.

Αύξηση σημειώνει πρώτη φορά ο αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο της γεωργίας και της αλιείας (κατά 5.873 άτομα). Αυτό σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οφείλεται επίσης στην κρίση. Αρκετοί πρώην απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε αστικά κέντρα και σε κλάδους που πλήττονται, στρέφονται σε πιο παραδοσιακές εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.

Περισσότερα από 19 χιλ. άτομα σταμάτησαν να εργάζονται τους τελευταίους τρεις μήνες διότι απολύθηκαν. Πρόκειται για αύξηση 60%.
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: