Σημαντικό αριθμό παραβάσεων έχει επιβεβαιώσει η Χημική Υπηρεσία Βόλου που αφορά στην ποιότητα του τσίπουρου σ’ όλη τη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν στο χύμα τσίπουρο, στο οποίο εξαιτίας ελλιπούς εμφιάλωσης αλλά και προστασίας έχουν βρεθεί καρκινογόνα στοιχεία.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Χαρίκλεια Κούρτη, Χημικός της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους στα πλαίσια εκδήλωσης για το Διεθνές Έτος Χημείας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ορφανοτροφείου Βόλου.
Η κ. Κούρτη ανέφερε πως η υπηρεσία επιβάλλει αρκετά πρόστιμα κυρίως σε ιδιώτες και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς που σχετίζονται με το τσίπουρο.
«Το χύμα τσίπουρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να νοθευτεί και να έχουμε προβλήματα. Το χειρότερο πρόβλημα που συναντούμε συχνά είναι πως συγκεντρώνουν το τσίπουρο σε πλαστικά δοχεία και βρίσκουμε στοιχεία που είναι καρκινογόνα. Με λίγα λόγια το τσίπουρο γίνεται άκρως επικίνδυνο εξαιτίας της τοποθέτησής του σε πλαστικά δοχεία», σημείωσε η ίδια.
Εκείνο που πρότεινε η κ. Κούρτη είναι να γίνεται κατανάλωση εμφιαλωμένου τσίπουρου, καθώς τα ποτοποιία είναι ελεγχόμενα και καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Ωστόσο η Χημικός μίλησε και για τα προβλήματα που πιθανότατα να υπάρξουν στην υπηρεσία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένη με εννέα χημικούς, ένα τεχνολόγο τροφίμων και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.