ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ταπεινωτική και άδικη καταδίκη φοιτήτριας στο Βόλο


Επιστολή ΓΣ Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από έκτακτη σύγκλησή της στις 21 Νοεμβρίου 2012 δηλώνει το συγκλονισμό της:
- για την καταδίκη της φοιτήτριας του Τμήματός μας Λ. Κ., παρά την αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, σε φυλάκιση έξι μηνών για την εικαζόμενη συμμετοχή της, κατά την εξέλιξη της πορείας της επετείου του Πολυτεχνείου στο Βόλο, σε πράξεις, που είναι  απολύτως ασύμβατες προς την παιδεία της και προς την ηθική και την ακαδημαϊκή της συγκρότηση.
- γιατί η περιγραφή των συνθηκών σύλληψης της φοιτήτριας, από την ίδια, στην απολογία της στο Δικαστήριο, όπως και η περιγραφή που κατέθεσε στο Δικαστήριο αυτόπτις μάρτυρας, η οποία συμμετείχε στην πορεία, βρίσκονται σε απόλυτη απόκλιση και περιγράφουν γεγονότα άλλα από όσα κατέθεσαν στο ίδιο Δικαστήριο δύο αυτόπτες .... αστυνομικοί
- γιατί, με τρόπο ταπεινωτικό για το Τμήμα και για το Πανεπιστήμιο, αγνοήθηκε από την έδρα το νόημα της παρουσίας στη δίκη μεγάλου αριθμού καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διατεθειμένων να διαβεβαιώσουν το Δικαστήριο για την ηθική ακεραιότητα και την αδιαφιλονίκητη αξιοπιστία της φοιτήτριας και για το αδιανόητο να έχει διαπραχθεί από την ίδια η αποδιδόμενη σ΄αυτήν κατηγορία της «διατάραξης κοινής ειρήνης».
- γιατί, ενώ μεσολάβησαν ήδη τέσσερις ημέρες από τη στιγμή της σύλληψης της φοιτήτριας, καμία δήλωση δημόσιας συγγνώμης, εξήγησης ή, έστω, ανάληψης ευθύνης δε διατυπώθηκε για την επιβολή των απαράδεκτων συνθηκών της διήμερης κράτησής της.  Αντ’ αυτού, στο δικαστήριο διατυπώθηκαν ανυπόστατες κατηγορίες από τα αστυνομικά όργανα για να δικαιολογηθεί η βιαιότητα της σύλληψής της.
Η Γενική Συνέλευση δεν επιθυμεί, μέσα στην οικονομία αυτής της απόφασης, να μιλήσει για το ενδεχόμενο ειδικών σχεδιασμών που εκδηλώνονται μέσα στη γενίκευση της κρίσης. Για την παρόξυνση της κοινωνικής καταστολής. Για μηχανισμούς κατασκευής ενόχων. Για τη σκοπιμότητα μιας αναδυόμενης προληπτικής σωφρονιστικής. Για τη (κατά)χρηση εξουσιών που τραυματίζουν ανεξίτηλα τον ψυχισμό των ατόμων και διαχέουν το διαλυτικό φόβο στην κοινωνία. Για το συστηματικό διασυρμό του Πανεπιστημιακού θεσμού ως τόπου παιδείας και ελευθερίας.
Η Γενική Συνέλευση θέλει, όμως, να επισημάνει ότι, η φοιτήτρια του Τμήματος Λ. Κ., σε έναν ειρωνικό συμβολισμό, καταδικάσθηκε διότι συμμετείχε στην πορεία του Πολυτεχνείου ακριβώς για να διαδηλώσει την ανάγκη να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο στον  κοινωνικό του προορισμό.
Το γεγονός της καταδίκης της αθροίζεται εξ αντικειμένου ως εμπρηστικό, διαλυτικό δεδομένο στο εσωτερικό μιας ήδη δοκιμαζόμενης λειτουργίας, που, με τρόπο καταφανώς  αστόχαστο, ωθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε απορρύθμιση.
Ακριβώς επειδή το μέγεθος αυτών των ζητημάτων υπερβαίνει τα όρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, της Πολυτεχνικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφασίζουμε την Ανακοίνωση της Απόφασής μας:
Στον Υπουργό Παιδείας κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Αντώνη Ρουπακιώτη
Στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κύριο Νικόλαο Δένδια
                                            Βόλος 22.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: