ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» είναι εδώ!!


Μάρτυρες ενός τραγικού φαινομένου είμαστε καθημερινά. Απελπισμένοι συνάνθρωποί μας αποφασίζουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,  οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την «εκτίναξη» της ανεργίας.

Μάλιστα το εν λόγω φαινόμενο φέρει τον όρο «οι αυτοκτονίες του ΔΝΤ» και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη Νότια Κορέα στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Σε έρευνα του Κέμπριτζ για τις ευρωπαϊκές χώρες έως και το 2009 περιελήφθησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΔΝΤ. Από την έρευνα προκύπτει ότι, αφού σημείωσαν άνοδο τα ποσοστά της ανεργίας το 2008 αυξήθηκαν και οι αυτοκτονίες.

Στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αττική, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009.

Ειδικότερα, άνοδος της ανεργίας κατά 3% συνδεόταν με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 4,45% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Οι ψυχιατρικές υποδομές συρρικνώνονται

Πολλές από αυτές τις αυτοκτονίες, που σημειώνονται στη χώρα μας, θα μπορούσαν να προληφθούν με την ενίσχυση των ψυχιατρικών υποδομών. Δυστυχώς  όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αντί να ενισχύονται, υπόκεινται σε δραματικές περικοπές.

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών, αλλά και ανέργων, οι περικοπές σε ψυχιατρικές κλινικές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην πάρει το φαινόμενο διαστάσεις επιδημίας φτάνουν το 30%.

«Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες (τετελεσμένες και απόπειρες) από το 2009, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο διευθυντής της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο Ευάγγελος Λύκουρας δηλώνει στην εφημερίδα ότι βάσει ιατροδικαστικών δεδομένων, «οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας στο Λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί πάνω από 20%: από 158 περιστατικά το 2009 φτάσαμε στα 178 το 2010 και στα 198 το 2011».

Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, αυτή η τέτοιου μεγέθους αύξηση των ποσοστών θα έπρεπε να συνοδεύεται από ενίσχυση του προσωπικού των κλινικών.

Αντ’ αυτού, «τα 5 ιατρεία που λειτουργούν θα μειωθούν από το φθινόπωρο σε 3 λόγω έλλειψης προσωπικού». Προβλήματα, εξαιτίας περικοπών στη χρηματοδότηση σε ποσοστό 30% αντιμετωπίζει και το Αιγινήτειο.

Σε απόγνωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εν τω μεταξύ την απόγνωση, που βιώνουν οι Έλληνες επαγγελματίες υπογραμμίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά αυτοκτονιών.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι τραγική. Οι αυτοκτονίες που υπογράφουν με αίμα την απόγνωση και το αδιέξοδο, είναι η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει το Επιμελητήριο σε σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε, προσθέτοντας ότι σήμερα «δεν υπάρχει ούτε ένας επαγγελματίας, που να κοιμάται και να ξυπνάει ήσυχος».

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου εκφράζει τη συμπαράστασή της «σε κάθε επαγγελματία που δοκιμάζεται, αλλά και στις οικογένειες όσων δεν άντεξαν τη δοκιμασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: