ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Βασίλειο απολύσεων και ανεργίας ο Βόλος

Βασίλειο απολύσεων και ανεργίας ο Βόλος Σε βασίλειο απολύσεων κινδυνεύει να μετατραπεί άμεσα ο Βόλος στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες απολύσεις καταγράφονται κάθε μήνα στον ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Εργασίας όπου καταγγέλλονται συμβάσεις απασχόλησης, χωρίς φυσικά να αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις. Όποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν φυσικά δεν ανανεώνονται, ενώ ακόμη και χρηματοδοτούμενα προγράμματα επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα με την υποχρέωση να επιστραφούν πίσω δεκάδες χιλιάδες ευρώ, επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν.

Ο αντίκτυπος αυτής της πολύ μελανής κατάστασης που αποτυπώνει ανάγλυφα τις επιπτώσεις της ύφεσης σε τοπικό επίπεδο, άμεσες και δραματικές για τα θύματα. Αφενός οι εργαζόμενοι και οι χαμένες θέσεις εργασίας και αφετέρου επιχειρήσεις που ήταν κάποτε ανθηρές και τώρα υποχρεώνονται όχι μόνο σε απολύσεις, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ώστε να αποφύγουν το «γκρεμό».

Όταν πριν από τρία χρόνια το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών της ΓΣΕΕ σε έρευνά του για την ανεργία και την απασχόληση κατέτασσε στην πρώτη 3άδα των περιοχών που θα πληρώσουν ακριβά την οικονομική κρίση το νομό Μαγνησίας, τα συμπεράσματα φαίνονταν υπερβολικά. Και όμως η ραγδαία ύφεση στον τομέα του μετάλλου ειδικά αλλά και στην μεταποίηση, τον τουρισμό και το εμπόριο, δείχνουν πολύ σκληρά τα «δόντια» τους σε δεκάδες εργαζόμενους του Βόλου και της Μαγνησίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρωτογενή στοιχεία που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ, όσον αφορά στις καταγγελίες συμβάσεων και τις απολύσεις, κάθε μήνα στο νομό Μαγνησίας κατά μέσο όρο προστίθενται στο μητρώο του ΟΑΕΔ περισσότερα από 200 άτομα, που δικαιούνται ταμείο ανεργίας φυσικά επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο το ΕΚΒ προετοιμάζεται για μία εικοσιτετράωρη πανεργατική απεργία στις 19 Οκτωβρίου.
«Η υψηλή ανεργία και η ύφεση απειλούν με τον πιο επώδυνο τρόπο την κοινωνική διάρθρωση στο νομό Μαγνησίας. Οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εκπέμπουν SOS, ενώ οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας κάνουν τις προβλέψεις ακόμη πιο δυσοίωνες τους επόμενους μήνες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, αφήνοντας αιχμές ότι τα αρμόδια υπουργεία, παρ’ όλες τις πιέσεις του Κέντρου που κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο στο Εργασίας, δεν έχουν αναλάβει καμία πρωτοβουλία.

Μακραίνει ο κατάλογος απολύσεων
Οι τελευταίες απολύσεις έγιναν την Παρασκευή. Τρεις εργαζόμενοι είδαν την πόρτα της εξόδου από τη ΣΤΑΛΚΟ μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς. Είχαν προηγηθεί άλλοι συνάδελφοί τους από το ίδιο εργοστάσιο πριν από λίγους μήνες αλλά και από άλλες επιχειρήσεις όπως η ΒΙΟΣΩΛ που έβαλε λουκέτο, η ΒΜΤΕ που παραμένουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ορισμένοι εργαζόμενοι ακόμη, ο ΚΑΝΑΚΗΣ κ.α.
Εκτός όμως από τα εργοστάσια μείωση των θέσεων εργασίας με απολύσεις αλλά και μετατροπή των συμβάσεων από αορίστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου με εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις καταγράφεται στις περισσότερες βιοτεχνίες μετάλλου της περιοχής, στις αλουμινοκατασκευές κ.α.
Το ΕΚΒ εκτιμά ότι το 2011 θα κλείσει με την ανεργία να έχει πετάξει στο 20% και πλέον αφού ήδη τους πρώτους οκτώ ήδη μήνες του χρόνου οι καταγγελίες συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Η ανεργία «σαρώνει στις πολύ νεαρές ηλικίες μέχρι 24 χρόνων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε άλλες κατηγορίες όπως των μακροχρόνια ανέργων τα ποσοστά δεν είναι υψηλά αφού ήδη προσεγγίζουν το 15%. Στις γυναίκες εξάλλου το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 20% και στους άνδρες στο 18%.
«Προσωπικά και
οικογενειακά δράματα»
Το ΕΚΒ καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολλών καταγγελιών από εργαζόμενους αλλά και ανθρώπους που εν μία νυκτί απολύθηκαν. Προσωπικά και οικογενειακά δράματα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια των συνδικαλιστών που απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Ένα τέτοιο δείγμα αλληλεγγύης αποτελεί η περίπτωση της ΚΟΝΤΙ, όπου το ΕΚΒ έχει μπει «μπροστά» κινώντας τα νήματα και πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το σωματείο των εργαζομένων για να παραμείνει το εργοστάσιο στην πόλη αφενός και αφετέρου να στηριχθούν οικονομικά και ηθικά όλο αυτό το διάστημα οι 85 εργαζόμενοι που παραμένουν έξω από το εργοστάσιο 26 ολόκληρες μέρες δίνοντας τον «υπέρ πάντων αγώνα».
Η εργασιακή πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες παραπέμπει σε ζούγκλα, όπως παραδέχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΒ ο Θανάσης Παπαδημόπουλος. Οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι το νέο νόμο και επικαλούμενοι την κρίση, όχι απλά ζητούν αλλά έχουν επιβάλει σε πολλούς χώρους την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και την υπογραφή νέων που προβλέπουν λιγότερες ώρες δουλειάς και μειωμένο μισθό. Πληθαίνουν εξάλλου καθημερινά οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που πιέζονται το τελευταίο διάστημα να υπογράψουν τις νέες «συμβάσεις», όπου προβλέπεται μείωση μισθού έως και 25% με μοναδική εναλλακτική λύση την... πόρτα της εξόδου.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ζητείται από τους εργαζομένους να δεχτούν μείωση ωραρίου και μισθού, αλλιώς απειλούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΒ.
Την ίδια ώρα τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ η τουριστική περίοδος επίσημα έχει λήξει πληθαίνουν οι καταγγελίες εναντίον εποχικών επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων από εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, αφού ανακάλυψαν ότι δεν τους κολλήθηκαν ένσημα, δεν τους έχουν καταβληθεί κανονικά τα μεροκάματα και οι απλήρωτες υπερωρίες.

http://www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: