ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο αγώνας του Roger Waters για την Παλαιστίνη [PHOTS+VIDS]


- Ο Ρότζερ Γουότερς καλεί σε μποϋκοτάζ του Ισραηλινού Απαρτχάιντ (2011)

Με αφορμή το νόμο που ψηφίστηκε στις  11 Ιουλίου από την Κνεσέτ (  Ισραηλινό κοινοβούλιο) το πρώην μέλoς των Pink Floyd  Roger Waters, μιλάει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και καλεί τον κόσμο να περιφρονίσει τη νέα ισραηλινή νομοθεσία κατά του μποϋκοτάζ  με το να ενταχθεί στην παγκόσμια εκστρατεία BDS (Εμπορικός αποκλεισμός, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ).
(Σχετικά με το νόμο της Κνεσέτ εναντίον των καλεσμάτων για μποϋκοτάζ):  http://wp.me/pPn6Y-9xc)
Σε συνέντευξη που έδωσε  στο Al Jazeera στην εκπομπή του Riz Khan,  ο Γουότερς κατηγορεί το Ισραήλ για υποκρισία  αφού  μιλάει για ειρήνη την ίδια στιγμή που  διώχνει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και κλέβει τη γη τους.
“Πραγματικά με ενδιαφέρει το θέμα  όπως ενδιέφερε και τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου σπούδασε στο σχολείο του St. George στην Ιερουσαλήμ από το 1936 έως το 1938 και ενδιαφερόταν πολύ ακόμα και τότε πριν τον πόλεμο, πριν το Ολοκαύτωμα, πριν απ’ όλα αυτά, για το τί συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Πέθανε πολεμώντας τους Γερμανούς το 1944″
Επίσης στην συνέντευξη ο Γουότερς αναφέρει ένα άρθρο που έγραψε για την guardian , στο οποίο καλεί όλους τους συναδέρφους του καλλιτέχνες και μουσικούς  να συμμετάσχουν στην εκστρατεία BDS ενάντια στο Ισραήλ, όπως έκανε και ο ίδιος :  “Αυτό που αποφάσισα κάποια στιγμή είναι να βγάλω  το κεφάλι μου από το παραπέτο και να φωνάξω φτάνει πια! “ είπε.
Το άρθρο του Ρότζερ Γουότερς στην Guardian με τίτλο “Γκρεμίστε αυτό το Ισραηλινό τείχος” :http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/mar/11/cultural-boycott-west-bank-wall

-Ο Ρότζερ Γουότερς κατηγορείται για αντισημιτισμό (2010)

Όπως πριν από τριάντα χρόνια  προσπαθούσε να πολεμήσει τις κατηγορίες για διαφθορά ανηλίκων-εξ’ αιτίας του περιεχομένου του άλμπουμ του “Another Brick in the Wall”- έτσι και πέρυσι ο Γουότερς βρέθηκε στη θέση να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι αντισημίτης.
Αφορμή ήταν η  προβολή ενός βίντεο  που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τραγουδιού  “Goodbye Blue Sky” όπως  παρουσιάστηκε στην περιοδεία του Roger Waters στις ΗΠΑ με τίτλο “Thε Wall live tour”.  Στο βίντεο βλέπουμε σε animation ένα αεροπλάνο B52 να βομβαρδίζει σύμβολα όπως το αστέρι του Δαυίδ, το αμερικανικό δολλάριο, σταυρούς και τα σύμβολα της Shell και της Mercentes
Σύμφωνα λοιπόν με τον Abraham Foxman, επικεφαλή της Αμερικανο-Εβραϊκής οργάνωσης  ADL, ότι η επιλογή του Γουότερς να εμφανίσει το αστέρι του Δαυίδ μαζί με το αμερικανικό δολλάριο, είχε ως στόχο να αναπαράγει το στερεότυπο κατά το οποίο οι Εβραίοι είναι άπληστοι.

Το βίντεο από την παράσταση:

Σύμφωνα με τον Γουότερς, “οι εικόνες επιλέχθηκαν ως αντιποσωπευτικές των θρησκευτικών, εθνικών και εμπορικών ενδιαφερόντων που επηρεάζουν τις ζωές μας και μας αποτρέπουν από το να φερθούμε ο ένας στο άλλο με σεβασμό”. Ο Γουότερς μίλησε εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ και κατηγόρησε την προσπάθεια του  ADL να τον στοχοποιήσει ως αντισημίτη.
“Είναι σαν να σου λένε ότι επειδή κάνεις κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ είσαι αντι-χριστιανός. Εγώ κάνω κριτική στην παράνομη κατοχή της Παλαιστίνη από το Ισραήλ και στην δημιουργία εποικισμών όπως και   στην γκετοποίηση των ανθρώπων πάνω στη γη των οποίων κτίζουν τους εποικισμούς τους. Όλα αυτά  είναι εντελώς παράνομα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και πάνω σε αυτά κάνω την κριτική μου. Δεν έχει να κάνει με την θρησκεία”.

-O Roger Waters ακυρώνει την συναυλία του στο Τελ Αβίβ (2006)

Τον Απρίλιο του 2006 μετά από έκκληση παλαιστινιακών αλλά και ισραηλινών οργανώσεων  ο Γουότερς ακυρώνει την προγραμματισμένη συναυλία του στο Tel Aviv.Όπως δήλωσε στον τύπο:
Είναι αδύνατον για εμάς του δυτικούς να αντιληφθούμε πόσο υποφέρουν εδώ και 40 χρόνια οι Παλαιστίνοι από την Ισραηλινή κατοχή , γι’ αυτό και τους υποστηρίζω στον αγώνα τους για την ελευθερία.  Έτσι μετέφερα την συναυλία μου στο Neve Shalom/Wahat al Salam, ως κίνηση αλληλεγγύης σε αυτές τις φωνές  δικαιοσύνης, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που ζητούν   ένα μη βίαιο δρόμο προς την ειρήνη”.
Την επόμενη ημέρα ο Γουότερς συγκλονίζεται όταν αντικρύζει το παράνομο τείχος που αποκλείει την Δυτ .όχθη και γράφει πάνω του: “We don’t need no thought control.”
__________________________________________
Πηγές: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/antisemitic-not-me-says-roger-waters-2096790.html , http://www.alternativenews.org/english/index.php/topics/economy-of-the-occupation/3374-roger-waters-my-journey-to-bds , http://english.aljazeera.net/programmes/rizkhan/2011/03/2011331354479176.htm
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: