Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη από τις ανθρωπογενείς εκπομπές έχει ήδη αφήσει εμφανή σημάδια στο κλίμα και τα οικοσυστήματα, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες βιολόγοι και άλλοι ερευνητές μελετούν με ποιο τρόπο θα ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες η πανίδα και η χλωρίδα επιμέρους γεωγραφικών περιοχών.
Επιστήμονες από το τμήμα Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, δημοσίευσαν την πρώτη μελέτη που προσπαθεί να προσδιορίσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ανθρώπινο πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα συμπεράσματα των κλιματικών μοντέλων και δημογραφικά δεδομένα που αντιστοιχούν στο 97% του παγκόσμιου πληθυσμού για να προβλέψουν ποιες είναι οι πιθανές μεταβολές στις τοπικές κοινωνίες μέχρι το 2050.
Ετσι, αν δεν ανατραπούν οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούνται σήμερα, οι επιστήμονες προβλέπουν πως οι πιο ευάλωτες κοινότητες είναι αυτές που ζουν σε θερμές ζώνες με μικρό γεωγραφικό πλάτος - σε περιοχές όπως η Κεντρική Αμερική, η Αραβική Χερσόνησος και η Αφρική. Ετσι κι αλλιώς, στις συγκεκριμένες περιοχές παρατηρείται ήδη υπεργεννητικότητα και, ακόμη και σήμερα, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την απόδοση των γεωργικών καλλιεργειών. Επομένως, στην περίπτωση που το τοπικό κλίμα γίνει ακόμη θερμότερο και ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται με τους τωρινούς ρυθμούς, αυτές οι κοινωνίες δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Εξάλλου, παράλληλα με την περαιτέρω ελάττωση της αγροτικής παραγωγής, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη μείωση των αποθεμάτων σε πόσιμο νερό που θα επιφέρουν οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας.
Η μελέτη καταλήγει σε πιο αισιόδοξα συμπεράσματα για τις ζώνες υψηλού γεωγραφικού πλάτους, παρόλο που σε αυτή την περίπτωση η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι υψηλότερη.Επειδή σε αυτές τις ζώνες σήμερα επικρατούν κατά μέσο όρο σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, είναι σχετικά αραιοκατοικημένες και υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που παραμένουν γεωργικά ανεκμετάλλευτες. Ετσι, θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις κλιματικές αλλαγές.
Σε εθνική κλίμακα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν μαθηματικά το γεγονός ότι σε άλλα κράτη οφείλεται κατά κύριο λόγο η υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλα θα υποστούν τις πιο καταστροφικές συνέπειές της. Αλλωστε, τα ποσοτικά στοιχεία στα οποία κατέληξαν, δείχνουν ανάγλυφα πως πιο ευάλωτες είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τις μικρότερες ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου. Και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν η παγκόσμια κοινότητα θέλει να αποτρέψει μία μελλοντική ανθρωπιστική κρίση με κύματα από εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις διεθνείς συνομιλίες για τον περιορισμό των ανθρωπογενών ρύπων. Επιμερίζοντας έτσι το οικονομικό βάρος των μέτρων ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που έχει κάθε κράτος στην κλιματική αλλαγή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου