ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα αυστηρά και ανεφάρμοστα


Μπορεί να ανακοινώθηκαν σκληρά μέτρα για τους "τζαμπατζήδες" σε διόδια και Μέσα Μεταφοράς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν. Κάλυψη από την αστυνομία ζητούν οι ελεγκτές του ΟΑΣΑ. Επιμένει το κίνημα "Δεν πληρώνω" με νέες κινητοποιήσεις. Για τρομοκρατία του λαού κάνει λόγο το ΠΑΜΕ
Όπως υποστηρίζουν πρόκειται για ένα μέτρο, που αποσκοπεί περισσότερο στην πρόληψη της εισιτηριοδιαφυγής μέσω του εκφοβισμού με τα αυστηρά πρόστιμα και τις πρόσθετες συνέπειες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", οι ελεγκτές εκτιμούν ότι για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει κάθε κλιμάκιο ελέγχου να συνοδεύεται και από έναν αστυνομικό.
Σε άλλη περίπτωση ο ελεγκτής δεν θα μπορεί να παίρνει τα στοιχεία, κάποιου που αρνείται να ακυρώσει εισιτήριο, ώστε να του επιβληθεί το πρόστιμο ή να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Όπως επισημαίνουν, χωρίς τη συνδρομή της αστυνομίας, είναι πιθανό οι ελεγκτές να διαπληκτίζονται με τους επιβάτες που θα αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικοί μόνο σε κλειστούς χώρους, κυρίως σε σταθμούς του Μετρό, όπου υπάρχουν σεκιουριτάδες, που όμως έχουν την κάλυψη και αστυνομικών.
Εφόσον πλέον η εισιτηριοδιαφυγή μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα, η Διεύθυνση Ελεγκτών Κομίστρου στον ΟΑΣΑ, θα πρέπει να καθορίσει τις διαδικασίες και τον κανονισμό διενέργειας ελέγχων, αλλά και τις προδιαγραφές επιβολής και είσπραξης προστίμων, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα επεισόδια.
Τα νέα μέτρα
Την Πέμπτη κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία με τις νέες ποινές για όσους "δεν πληρώνουν". Η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα.
Η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Με συγκέντρωση το Σάββατο στις 4 το απόγευμα στα διόδια των Αφιδνών, αντιδρά το κίνημα "Δεν Πληρώνω" στην καθιέρωση ως παράβαση του ΚΟΚ της άρνησης πληρωμής διοδίων.
Μέλη του κινήματος έκαναν γνωστό ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.
Εξάλλου, το ΠΑΜΕ στις 18 Φλεβάρη καλεί τους πολίτες να δώσουν αποφασιστικό παρών με τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα των διοδίων και το μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,"η κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, επιχειρεί με την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό να ποινικοποιήσει και να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις που με την μορφή της οργανωμένης ανυπακοής διεκδικούν την κατάργηση των διοδίων, να σταματήσει η ληστεία μέσω των αυξήσεων στα εισιτήρια, και αλλού. Στην εκστρατεία αυτή εντάσσονται και οι μηνύσεις, με άθλιες κατηγορίες, σε βάρος ατόμων και φορέων που αντιδρούν στη ληστεία από εταιρίες που με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν στην κατοχή τους τα διόδια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: