ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η αναδουλειά μείωσε τα ατυχήματα

Η αναδουλειά μείωσε τα ατυχήματα

Μπορεί το 2010 να ήταν μία χρονιά με μείωση 5% στα εργατικά ατυχήματα στη Μαγνησία, όμως πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα του μεροκάματου. Πέντε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν μέσα στο 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας με τα θύματα να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Το ένα εργατικό ατύχημα αφορούσε 37χρονο υπάλληλο delivery που σκοτώθηκε σε τροχαίο, τα άλλα δύο ατυχήματα ήταν δύο ηλεκτροπληξίες σε οικοδομές στο Πήλιο, το τέταρτο σημειώθηκε στη Σκόπελο, όπου σκοτώθηκε οικοδόμος από πτώση σε οικοδομή, και το πέμπτο με θύμα έναν αλλοδαπό εργάτη ξυλουργείου στην Τσαγκαράδα που πέθανε από εγκαύματα.
 
Οπως φαίνεται και από τη στατιστική ανάλυση τα περισσότερα ατυχήματα (58% περίπου) συμβαίνουν στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 - 19 άτομα. Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ήταν 665,30% πλέον των υποχρεωτικών σύμφωνα με το Υπουργείο. Από αυτούς το 40% ήταν σε οικοδομές και το 30% στο σύνολο των επιχειρήσεων της μεταποίησης. Επεβλήθησαν πρόστιμα σε ποσό 101.500 ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 55% σε σχέση με το 2009.




Συνολικά το 2009 σημειώθηκαν 114 εργατικά ατυχήματα, όταν το 2009 είχαν καταγραφεί 120, το 2008 133 εργατικά ατυχήματα, το 2007 142 εργατικά ατυχήματα και το 2006 103 εργατικά ατυχήματα.
Από τα 114 εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά, οι 97 εργαζόμενοι ήταν άνδρες και οι 17 γυναίκες. Τα 13 εργατικά ατυχήματα ήταν τροχαία και παθολογικά και τα υπόλοιπα 101 άλλης φύσεως. Το 2010 καταγράφηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 13 εργατικά ατυχήματα σε οικοδομές και τεχνικά έργα, 59 εργατικά ατυχήματα στον τομέα της μεταποίησης, 21 εργατικά ατυχήματα στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 5 εργατικά ατυχήματα στον τομέα των μεταφορών και επίσης 5 εργατικά ατυχήματα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και άμυνας.

Προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων..
Στόχος της Υπηρεσίας είναι η συνεχόμενη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και οπωσδήποτε η μηδένιση των θανατηφόρων ατυχημάτων, επεσήμανε με αφορμή τα στοιχεία για το 2010 η προϊσταμένη του ΣΕΠΕ Μάγδα Ηλιδάκη, γι’ αυτό θα εντατικοποιηθούν περισσότερο οι έλεγχοι και θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις κυρίως στον τομέα των κατασκευών, όπου σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Όπως φαίνεται και από τη στατιστική ανάλυση τα περισσότερα ατυχήματα (58% περίπου) συμβαίνουν στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1-19 άτομα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις ειδικά αυτή την εποχή, είναι πολλά και σημαντικά με αποτέλεσμα να υποτιμούν ή και να αδιαφορούν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση των εργοδοτών ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και η πρόοδος της επιχείρησης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι, που πολλοί από αυτούς σήμερα αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον και οικονομική δυσπραγία, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία τους, τα οποία αποτελούν βασική προϋπόθεση για ισορροπία στην οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Υπάρχει ο θεσμός της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο οποίος σε πολλές επιχειρήσεις έχει ατονήσει. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι συνδικαλιστικοί φορείς, ώστε τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας να προβάλλονται ως κυρίαρχα στις απαιτήσεις τους. Επιπλέον -καταλήγει η κ. Ηλιδάκη- θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που οφείλονται στις αλλαγές των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στους χώρους εργασίας».
taxydromos.gr

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ..ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΗ Η ΑΠΑΤΗ...
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: