Η τρομακτική θεωρία του Χίτλερ για την «καθαρότητα της φυλής», στην οποία στηρίχτηκαν οι Ναζί για τις μαζικές εκτελέσεις και τους εκτοπισμούς χιλιάδων ανθρώπων, είχε γεννηθεί πολλά χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη! Αυτή είναι η άγνωστη ιστορία του μικροβιολόγου Λούντβιχ Χίρτσφελντ και του μεγάλου ανθρώπινου πειράματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πολωνός (και κατά τραγική σύμπτωση, εβραϊκής καταγωγής) Χίρτσφελντ εγκαταστάθηκε στην πόλη με τη σύζυγό του Χάννα, επίσης γιατρό, αμέσως μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ζευγάρι πραγματοποιούσε μία επιστημονική έρευνα για τις ομάδες αίματος. Κι έτσι, η σκέψη τους να έρθουν στη Θεσσαλονίκη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχε μία πολύ απλή εξήγηση: Γύρω από την πόλη είχαν εγκατασταθεί χιλιάδες ξένοι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ινδία και την Αφρική. Αυτοί θα ήταν λοιπόν, το αντικείμενο του μεγάλου ανθρώπινου πειράματος.
Ο Χίρτσφελντ έστησε το εργαστήριό του στη Θεσσαλονίκη και αμέσως ξεκίνησε την περιοδεία του στα στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων, που ήταν στημένα στο Δέλτα του ποταμού Αξιού και το σημερινό Καλοχώρι. Με μία σύριγγα στο χέρι, ο Πολωνο-Εβραίος μικροβιολόγος λάμβανε αίμα από τους στρατιώτες. Κάποιοι δέχονταν και άλλοι ήταν επιφυλακτικοί. Γι' αυτό και ο Χίρτσφελντ προσπαθούσε να τους πείσει, χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα για τον καθένα, ώστε να συμμετέχουν στο πείραμα.
«Στους Άγγλους εξηγούσα απλώς ότι το πείραμα γίνεται για επιστημονικούς λόγους. Στους Σενεγαλέζους, που συμμετείχαν στα γαλλικά στρατιωτικά τμήματα, υποσχόμουν ότι θα γυρνούσαν πιο γρήγορα στην πατρίδα, αν έδιναν λίγο από το αίμα τους…» γράφει ο Χίρτσφελντ στα απομνημονεύματά του. Σε διάστημα λίγων ημερών, ο μικροβιολόγος πέτυχε αυτό που θα χρειαζόταν πολλούς μήνες και χρήματα. Να λάβει δείγμα αίματος από συνολικά 8.000 ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής.
«Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε λίγο καιρό αργότερα. Ο Χίρτσφελντ είχε πειστεί ότι βρισκόταν μπροστά σε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη. Η ομάδα αίματος Α συνδέθηκε με τους λευκούς στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η ομάδα αίματος Β με πιο σκουρόχρωμους στρατιώτες» αναφέρει η ιστορικός Μίριαμ Σπέρι, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.
Η αμφιλεγόμενη θεωρία του Χίρτσφελντ για την «καθαρότητα του αίματος» υποστηρίχτηκε σθεναρά από τον ίδιο και έναν κλειστό στην αρχή κύκλο συναδέρφων του. Αρκετά χρόνια μετά, το 1941, ο Χίρτσφελντ ως Εβραίος οδηγήθηκε από τους Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βαρσοβία και επέζησε. Ο ίδιος δεν διαπνεόταν από ρατσιστική ιδεοληψία, τουλάχιστον όχι με τη μετέπειτα δήθεν πολιτική χροιά και τη σύνδεση με ωμότητες των Ναζί. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων εγκλείστων, έδινε συχνά διαλέξεις στο στρατόπεδο της Βαρσοβίας. Σε αυτές ανέφερε ότι "παραδόξως η κατανομή ομάδας αίματος μεταξύ των Εβραίων και των ανθρώπων από τους ‘ξένους’ λαούς ήταν πανομοιότυπη".
Η θεωρία περί «καθαρότητας του αίματος» είχε εδραιωθεί σε κύκλους της επιστημονικής κοινότητας πολλά χρόνια πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ναζί στη Γερμανία. Πολλοί επιστήμονες αυτής της Σχολής έγιναν αργότερα στενοί συνεργάτες του Φύρερ, αντιστρέφοντας απλώς τη θεωρία Χίρτσφελντ περί "καθαρότητας του εβραϊκού αίματος". Γερμανοί γιατροί θεωρούσαν τη μετάγγιση αίματος σε ασθενείς ως «οιωνό του κινδύνου» για τον υγιή δότη. Θεωρούσαν αδιανόητη την ανάμιξη αίματος ενός Γερμανού και ενός Εβραίου, ενώ απαγόρευαν τις μεταγγίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς υπήρχε η ανησυχία ότι το αίμα θα μπορούσε να μεταδώσει γυναικεία χαρακτηριστικά σε έναν άνδρα παραλήπτη...
Ο ίδιος ο Χίτλερ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Θρυλείται ότι επηρεάστηκε και από ένα pulp μυθιστόρημα του 1917 με τίτλο «Το αμάρτημα εναντίον του αίματος» με σχετικό θέμα. Και περίπου 30 χρόνια μετά το πείραμα της Θεσσαλονίκης, θέσπισε τον εφιαλτικό "Νόμο για την Προστασία του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής», με τον οποίο ξεκίνησαν όλα.
by Α.Π. seleo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου