ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Οι μελανοχίτωνες στο γήπεδο

Της Αλέκας Ζουμή και της Μαρίας Λούκα

«Όλα όσα ξέρω για την ηθική μου τα έμαθε το ποδόσφαιρο» έλεγε ο Αλμπέρτ Καμύ. Πολλά χρόνια μετά η διδασκαλία του ποδοσφαίρου φαίνεται να άλλαξε στο αντίθετο της, δίνει μαθήματα ανηθικότητας πλέον , αφού η μπάλα έχει φύγει από το γήπεδο του αγνού λαϊκού αθλήματος και το παιχνίδι παίζεται εκτός έδρας, εκεί που διασταυρώνονται η απήχηση του νεοναζισμού με τα κυκλώματα της νύχτας και τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Η διείσδυση στο οπαδικό κίνημα από τους απολογητές του Χίτλερ ήταν στρατηγική επιδίωξη της Χρυσής Αυγής εδώ και μια δεκαετία. 


 
 
 
Ξεκίνησε με  την Εθνική Ελλάδος στις αρχές του 2000 και χρησιμοποίησε ως στολή παραλλαγής τη  «Γαλάζια Στρατιά». Η πρώτη εμφάνιση της «Γαλάζιας Στρατιάς» έγινε τον Οκτώβριο του 2000 στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα της Εθνικής με τη Φινλανδία, με ναζιστικούς χαιρετισμούς και προκλητικά πανό, που επαναλήφθηκαν και τον Μάρτιο του 2001 στο ματς της Εθνικής με τη Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2001 η οργάνωση πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ για να εκφράσει την αντίθεσή της στην υποβολή κοινής υποψηφιότητας της ελληνικής ομοσπονδίας με την αντίστοιχη τουρκική για τη συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2008, με σύνθημα «Υπεράνω όλων η Ελλάς». 
 
Το 2004,  οι πανηγυρισμοί για το Euro συνοδεύτηκαν από βίαιες επιθέσεις εις βάρος μεταναστών και στρώθηκε το έδαφος για την 4η Σεπτεμβρίου 2004, όταν η νίκη της Αλβανίας επί της Εθνικής Ελλάδος οδήγησε σε ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, με απολογισμό πολλαπλές μαχαιριές στα σώματα μεταναστών και έναν δολοφονημένο μετανάστη από την Αλβανία στη Ζάκυνθο. Η οργάνωση δε δίστασε να φανερώσει τη σχέση της με τη Γαλάζια Στρατιά. 
 
Ο νυν βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος και αρχηγός τότε της Γαλάζιας Στρατιάς ομολογούσε : «Κι εγώ είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής και είναι τιμή μου. Πάρα πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής είναι και μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς και το ανάποδο». Ενώ η Γαλάζια Στρατιά και η Τοπική Οργάνωση Παγκρατίου της Χρυσής Αυγής συστεγάζονταν στην ίδια διεύθυνση (Προκλού και Αρχύτα 1), απ’ όπου επέδραμαν συχνά πέριξ της πλατείας Βαρνάβα εναντίον όσων ήταν «διαφορετικοί»
 
 
 
Ολυμπιακός: Όταν το ερυθρόλευκο αναμιγνύεται με το μαύρο
 
Έρευνα του καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  την περίοδο 2009 - 2010, που πραγματοποιήθηκε σε 650 οπαδούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, εκτιμά την απήχηση της Χρυσής Αυγής στους οργανωμένους οπαδούς σε ποσοστό 12%. Αν η έρευνα γίνονταν σήμερα ίσως δυστυχώς τα νούμερα να ήταν υψηλότερα. Ο Γιάννης Ζαιμάκης μιλάει για μια «νέα ταυτότητα που συνδυάζει την πολιτικοποίηση του χρυσαυγίτη και την κουλτούρα του οπαδισμού» Όσον αφορά το προφίλ των συγκεκριμένων οπαδών, συνήθως προέρχονται από λαϊκά στρώματα με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο, έχουν αντισυστημικό προσανατολισμό χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, η ρητορική τους όμως βασίζεται σε συνθηματικό και συνωμοσιολογικό λόγο. Το εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται αφού συνήθως τα ίδια πρόσωπα που έχουν ηγετικές θέσεις σε οπαδικούς πυρήνες εμπλέκονται και στην παραβατικότητα που έχει σχέση με τον έλεγχο της νύχτας και χρησιμοποιούνται συχνά από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ με όρους εκφοβισμού και επιβολής. 
 
Αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο σύνδεσμο της χώρας , τη Θύρα 7, η εισχώρηση της Χρυσής Αυγής στα γήπεδα δεν είναι κίνδυνος για το μέλλον αλλά συντελεσμένο γεγονός. Η εμπέδωση του συνθήματος No politica αξιοποιήθηκε κατά κόρον από τη Χρυσή Αυγή για να ενισχύσει έναν στρεβλό αντισυστημικό λόγο ότι «φταίνε όλοι οι πολιτικοί». Στην πραγματικότητα το No politica είναι βαθιά πολιτικό και ενισχύει αυτήν ακριβώς την πολιτική αντίληψη της Χρυσής Αυγής που θέλει να απλοποιήσει τα νοήματα και να ενοχοποιήσει συλλήβδην και αδιακρίτως τα πάντα.
 
Αυτό αποτυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, με την εξέδρα του Ολυμπιακού να παραμένει ασυγκίνητη από τη δολοφονία και το Πόρτο Λεόνε – παρά το γεγονός ότι έχει έδρα στο Κερατσίνι να εκδίδει με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από κατακραυγή ανακοίνωση για τη δολοφονία η οποία παρέμεινε στα υποκριτικά όρια των συλλυπητηρίων και όχι της καταδίκης της ακροδεξιάς βίας. 
 
Τα φιλοναζιστικά σύμβολα στις εξέδρες και τα γκράφιτι «Αλήτες, Ρουφιάνοι, Πολιτικοί» επικυρώνουν σε επίπεδο αισθητικής τη σύμπραξη που έχει επιτευχθεί καταρχήν σε άλλα επίπεδα.
Η ένταξη του Ανδρόνικου Σίμου, αρχισυνδεσμίτη της Θύρας 7 μέχρι πρόσφατα, στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες εκλογές είναι μια πτυχή αυτής της διελκυστίνδας. Πλέον ο Σίμος είναι μετακλητός υπάλληλος της Βουλής για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής και εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από τη Θύρα 7, όσοι βέβαια γνωρίζουν την κατάσταση από μέσα υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση, αφού αυτοί που τον διαδέχτηκαν βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του. 
 
Οργανωμένος οπαδός του ολυμπιακού ήταν επίσης και ο Κωσταντίνος Κοντόμους, που σκόρπιζε τον τρόμο σε όποιον μετανάστη πετύχαινε στο δρόμο του στις περιοχές της Μεταμόρφωσης και του Ηράκλειου Αττικής με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο του 2012,  όταν  με τους συνεργούς του κατέστρεψαν ολοσχερώς το κουρείο ενός Πακιστανού στη Μεταμόρφωση και μαχαίρωσαν έναν Έλληνα οδηγό ταξί που προσπάθησε να τους σταματήσει. Οι αρχές τον συνέλαβαν και εντόπισαν στο σπίτι του μεταξύ άλλων φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
 
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι -σύμφωνα με οπαδούς του Ολυμπιακού - μετά τη σύλληψη του το Club  Athens Gate του Ολυμπιακού από κοινού με το καθαρά ναζιστικό  Getto της ΑΕΚ κάνανε μαζί μια εκδήλωση υπεράσπισης του, ενώ οι οργανωμένοι θυμούνται καλά και το πανό «Κώστα κράτα γερά». 
 
Ο πιο πρόσφατος κρίκος όμως αναφέρεται στην κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες , ο οποίος κατονομάζει ως εκπαιδευτή της Χρυσής Αυγής,  το Γίωργο Α. Πρόκειται για στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Ανατολική Αττική, που έχει φωτογραφηθεί να επεδράμει μαζί με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες και τους άνδρες των ΜΑΤ εις βάρος αντιφασιστών διαδηλωτών το 2009 , ενώ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επίθεση στο παλιό Εφετείο την άνοιξη του 2009. 
 
Ο Γιώργος Α. είναι χούλιγκαν του Ολυμπιακού και μάλιστα εις βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση , κατοχή και χρήση εκρηκτικών για την υπόθεση Φιλόπουλου. Τελικά κρίθηκε αθώος σε μια δίκη που πολύ λίγο μετράει για το αίσθημα δικαίου και το νομικό πολιτισμό η τελική ετυμηγορία. Η μητέρα του πάντως ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2009 και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παλαιού Φαλήρου. Άλλη μια λεπτομέρεια που έχει σημασία είναι ότι δικηγόρος κάποιων εκ των συνδεσμιτών της Θύρας 7 για την υπόθεση Φιλόπουλου ήταν ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας – αδερφός του «Φύρερ» με εξίσου ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα. Ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας εξάλλου έχει μια ισχυρή παράδοση στη νομική εκπροσώπηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός , μεταξύ των οποίων και του ίδιου του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη για τα «στημένα».
 
Το ιστορικό όμως της σύνδεσης της Χρυσής Αυγής με τους συνδέσμους του Ολυμπιακού ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετράει διάφορα στιγμιότυπα. Αναφέρουμε δύο ενδεικτικά. Το 2010 στα πλαίσια περιοδεία του συνδυασμού Ελεύθερη Αττική, ο υποψήφιος αντιπεριφεριάρχης Νίκος Μπελαβίλας δέχτηκε φραστικούς προπηλακισμούς από το μπαλκόνι του συνδέσμου του Ολυμπιακού. Λίγες μέρες πριν επίθεση είχε δεχτεί και ο Αλέκος Αλαβάνος στον Άγιο Παντελεήμονα. Επίσης, πρόσφατα πριν μερικούς μήνες στα πλαίσια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στη Νίκαια, οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεσης επίσης από το μπαλκόνι της Θύρας 7 στην οδό Πέτρου Ράλλη. 
 
Στην περιοχή δραστηριοποιείται ένας πολύ γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού ο Γιάννης Ανδρόνικος με το ψευδώνυμο «Χάρος». Αν και δεν πρόκειται για τον αδερφό του Σίμου Ανδρόνικου -  όπως εσφαλμένα έχει γραφτεί – οι πολιτικές αντιλήψεις κινούνται μάλλον σε παρόμοια κατεύθυνση. Για παράδειγμα ο «Χάρος» , που επίσης είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση Φιλόπουλου και έχει γενικώς ένα βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» του Δημήτρη Καπέ – Καπετανάκη και φτάνει μέχρι τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου της εφημερίδας «Γάβρος» , ενώ ορκίζεται στο «No politica» στις εκλογές του 2009 έκανε προεκλογική καμπάνια από το μπλογκ του υπέρ του Μιχάλη Δαλαμάνη, υποψήφιου τότε με το ΛΑΟΣ. Στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ το 2012 με τον Παναθηναϊκό φαίνεται καθαρά στη μέση του γηπέδου να απειλεί με μαχαίρι οπαδό της αντίπαλης ομάδας, ενώ είχε αναρτήσει στο «αποπολιτικοποιημένο» κατά τα’ άλλα μπλογκ του το βίντεο με το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη με προσβλητικά σχόλια για την τελευταία.
 
 
 
 
Το πάζλ συμπληρώνεται την παραδοσιακή σχέση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, που αποτελεί φυτώριο εθνικιστικών και εξτρεμιστικών πρακτικών. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού από κοινού με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα στιγμάτισαν με τη συμπεριφορά τους το «ντέρμπι της ντροπής», ξυλοκοπώντας, μεταξύ άλλων, τον Τζιμπρίλ Σισέ και άλλους παίκτες του Παναθηναϊκού. 
 
 
Η σχέση αυτή μάλιστα αναπτύχθηκε το 1986 σε έναν αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ερυθρού Αστέρα. Στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι Delije τους επισκέφτηκε ο «Υποβρύχιος» , παλιός οργανωτής της εξέδρας του Ολυμπιακού, γνωστός για τις φιλοναζιστικές του απόψεις, που την περίοδο 1995 – 1996 είχε τυπώσει κάρτες του συνδέσμου με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Ο «Υποβρύχιος» μόλις έγινε γνωστή η ιδεολογική του ταυτότητα απομακρύνθηκε από την εξέδρα των φανατικών , αφού η προηγούμενη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν επιθυμούσε την παρείσφρηση τέτοιων στοιχείων στη Θύρα 7. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Σωκράτης όσο και ο Πέτρος Κόκκαλης είχαν καταστήσει σαφές σε εσωτερική σύσκεψη στελεχών ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα ακραία στελέχη από τους συνδέσμους. Δεν ισχύει το ίδιο απαραίτητα με την τωρινή διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Επί προεδρίας του αφέθηκαν ελεύθεροι να αλωνίζουν στη Θύρα 7 οι φασίστες, ενώ είναι γνωστό ότι η εφημερίδα της οποίας φέρεται ως χρηματοδότης τα «Παραπολιτικά» λειτούργησαν επί μακρόν ως “πλυντήριο” της Χρυσής Αυγής. 
 
Ο Έλληνας εφοπλιστής με σημαία των Νησιών Μάρσαλ θορυβήθηκε ύστερα από μια σειρά δημοσιευμάτων μετά τις διώξεις εις βάρος της Χρυσής Αυγής και προσπαθεί σύμφωνα με μαρτυρίες να τηρήσει αποστάσεις από τη ναζιστική γκρούπα. Ο προβληματισμός για το λιμάνι της ακροδεξιάς πάντως έχει ξεφύγει από τα εθνικά σύνορα… οι οργανωμένοι οπαδοί Carsi της τουρκικής Μπεσίκτας ανήρτησαν πανό που έγραφε τα εξής: «Αν σκοπεύετε να δείτε το παιχνίδι του Ολυμπιακού, προσοχή στους Ολυμπιακούς Ναζί»
 
 
 
ΠΑΟ: Από τη ΝΟΠΟ στον Παναγιώταρο και τον…  Νίκο Α.

Ήταν πριν από έναν περίπου χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου, όταν ο Ηλίας Παναγιώταρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωνε ευθαρσώς ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης «δεν είναι Ελληνας». Ο διεθνής σέντερ του απάντησε πως «δεν θα σχολιάσω απλά θα θυμίσω ότι αγωνίζομαι στις εθνικές ομάδες από τα 12 μου»... Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ο οποίος, τι ειρωνεία, ήταν τότε παίκτης του Παναθηναϊκού, της αγαπημένης ομάδας δηλαδή του Ηλία Παναγιώταρου. 
Ξεκινώντας την αναζήτηση της σχέσης των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών με την Χρυσή Αυγή, δεν θα μπορούσαμε παρά να θυμίσουμε την εποχή εκείνη που ο Ηλίας Παναγιώταρος δραστηριοποιούνταν στον Παναθηναϊκό και τους MAD BOYS, τότε που φωτογραφίζονταν με πανό του Παναθηναϊκού με το σήμα της Χρυσής Αυγής, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του και σε χώρο με αφίσες των SS. Αλλά και τότε που διατηρούσε κατάστημα στον Κολωνό με στρατιωτικά είδη και στο οποίο μεταξύ άλλων, εμπορεύονταν και προϊόντα της αγαπημένης του ομάδας, του Παναθηναϊκού.




Η δραστηριότητα του Παναγιώταρου στην  θύρα των οργανωμένων του Παναθηναϊκού, ελαχιστοποιήθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέλαβε τα σκήπτρα της Γαλάζιας Στρατιάς. Και φυσικά, ήταν αρκετά μεταγενέστερη της δράσης της ΝΟΠΟ, της πρώτης Ναζιστικής ομάδας φιλάθλων που φορούσε «πράσινα» και που διαλύθηκε επί εποχής Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Τα... σταγονίδια, ωστόσο, δεν έπαψαν να υπάρχουν. Υφίστανται ακόμη και σήμερα και παρά την έντονη αντιφασιστική «κλίση» του μεγαλύτερου μέρους της κερκίδας του Παναθηναϊκού. Γνωστός και μη εξαιρετέος στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού ο υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή στην Καρδίτσα, Χρήστος Αθανασάκος. Εθεάθη δίπλα στον Ηλία Κασιδιάρη, στην διάρκεια της δίκης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τον ξυλοδαρμό φοιτητή, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς οπαδούς των «πράσινων», όπως... φάνηκε στον αγώνα που ακολούθησε στο ΟΑΚΑ. Πασίγνωστος, όμως, στις τάξεις των οπαδών και συνδεσμίτης που πριν από έναν περίπου χρόνο θέλησε να ανοίξει γραφεία της Χρυσής Αυγής σε περιοχή του κέντρου, εγχείρημα που δεν πήρε σάρκα και οστά, μετά την άρνηση των γηπεδικών «συντρόφων» του να τον στηρίξουν.

Τις τελευταίες ημέρες και με την δημοσιοποίηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προέκυψε σύνδεση συνδεσμίτη του Παναθηναϊκού – αναφέρεται ως Νίκος Α. στην δικογραφία – ο οποίος ήταν μεταξύ των συλληφθέντων για την επίθεση οπαδών του «τριφυλλιού» στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Extra 3, το 2008 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκπομπή της Θύρας 7. Από την κατάθεση του μάρτυρα, προκύπτει πως ο Νίκος Α. είχε συμμετάσχει σε επίθεση σε σπίτι μεταναστών στη Νίκαια και μάλιστα ως πυρηνάρχης του Πειραιά.

«Μπήκαμε με διαταγή του Πατέλη, περί τα τέλη Ιουνίου 2012, παράνομα σε σπίτι μεταναστών κοντά στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια μαζί με 14 ακόμη άτομα» αναφέρει ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.
Οπαδός του Παναθηναϊκού και ο «πρώην Χρυσαυγίτης», Παναγιώτης Μανάβης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για την δράση της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως «σιχάθηκα και έφυγα», φωτογραφισμένος για... πρωτοσέλιδο με το σήμα του Παναθηναϊκού στο μπουφάν του (κάτι που βέβαια δεν αποδεικνύει εάν ανήκει σε θύρα οργανωμένων). Και τέλος ποιος πολιτικός άραγε της κυβέρνησης «καθάρισε» τα μπλεξίματα του γίου του – γνωστού οπαδού του Παναθηναικού (όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται με πανό και μαρτυρίες οι οπαδοί του Ολυμπιακού); Ηταν σε γνώση του Πρωθυπουργού όταν ήταν παρών στην αποφοίτηση του από τις Ενοπλες Δυνάμεις;
 


 
 
ΑΕΚ σε κίνδυνο
 
Το νεοναζιστικό χνάρι δεν αφήνει ανεπηρέαστη σε πολύ μικρότερο βέβαια βαθμό την ομάδα των προσφύγων. Στην ΑΕΚ προσπάθησαν να διασώσουν τη μνήμη του Σ. Κοντούλη που εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944 και να εμπεδώσουν αντιφασιστικά αντανακλαστικά στους οπαδούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  η καταδίκη των ΑΕΚτζήδων στη χειρονομία του ποδοσφαιριστή της Ενωσης Γιώργου Κατίδη ήταν άμεση και κατηγορηματική, όπως επίσης στην επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης στο γήπεδο.
 
Παρ’ όλα αυτά στην ΑΕΚ είχε ιδρυθεί η φιλοφασιστική ΤΟΦΑ (Τρομοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ), γρήγορα όμως απομονώθηκε και μετονομάστηκε σε GETTO. Βασικό στέλεχος του  Getto τότε ήταν ο Βασιλόπουλος , πλέον όμως διαχέει τη ρατσιστική ρητορική του στις εξέδρες της Προοδευτικής.  Κατά καιρούς αναρτούν φασιστικά πανό, αλλά μέχρι στιγμής η δράση τους παραμένει περιορισμένη και ελεγχόμενη. Ακόμα και ο Γιάννη Λαγός, προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και άνθρωπος της νύχτας δεν κατάφερε να στεριώσει στις κερκίδες της ΑΕΚ, σταμάτησε να τις επισκέπτεται εδώ και χρόνια.  Στις μέρες μας όμως το  Getto από κοινού με το club των Πατησίων – και τα δύο ακροδεξιών αποχρώσεων – αποτελούν το δεύτερο πόλο μετά την Original. Έναν πόλο που η νέα διοικηση του Δημήτρη Μελισανίδη ίσως αξιοποιήσει για την επιβολή στην ομάδα. Προς το παρόν πάντως ο «Τίγρης» αρέσκεται στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της  Original. Η αποχώρηση του οργανωτή της Original Δημήτρη Χατζηχρήστου μόνο συναινετική δεν ήταν. 
 
Για τη θέση του προωθείται άτομο προερχόμενο από το Αγρίνιο ακροδεξιών καταβολών – ο πατέρας του υπήρξε υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - που στην εσωτερική σύσκεψη που έγινε στο «δωματιάκι» μετά τη δολοφονία του Φύσσα, διαφώνησε με την ανάρτηση πανό κατά του ναζισμού αλλά δεν επικράτησε η γραμμή του. Ο Μελισσανίδης μάλιστα τοποθέτησε στη συντονιστική επιτροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος το Φώτη Παπαγεωργίου, πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ με ειδικό ρόλο στην ανάκριση του Σάββα Ξηρού , ανάκριση η οποία μάλλον δε θα διδάσκεται ως μνημείο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 
Τα παιχνίδια και οι τραμπουκισμοί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ ήταν ακόμη ένα δείγμα του προσανατολισμού της νέας διοίκησης, η οποία στο παρελθόν με τον τρόπο για παράδειγμα που χειρίστηκε την αντιπαράθεση της με το περιοδικό Unfollow  με νομικό εκπρόσωπο το σκληρό ακροδεξιό στέλεχος της ΝΔ Φαήλο Κρανιδιώτη, έδωσε δείγματα γραφής.

Η νέα τριγωνομετρία που αναδεικνύεται έχει στις άκρες της τη Χρυσή Αυγή, τους πληρωμένους οπαδούς και κάποιους εφοπλιστές. Για τη σχέση τμήματος του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τη Χρυσή Αυγή και ειδικά τη χρηματοδότηση της πολλά έχουν ειπωθεί, λιγότερα όμως μπορούν να αποδειχθούν , αφού όπως είναι προφανές οι υπόγειες γραμμές χρηματοδότησης μάλλον δεν περνούσαν από τα ΑΤΜ, το πολύ πολύ να καταγράφονταν σε ανεπίσημα τεφτέρια μπράβων και οδηγών. Τα γήπεδα αποτελούν το παραπέτασμα του καπνού… μιας φωτιάς που μένει στους ίδιους τους οπαδούς να σβήσουν.  Το αυγό του φιδιού, εν κατακλείδι, εκκολάφτηκε και μέσα στις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών... Το στοίχημα (και) της γηπεδικής «κοινωνίας» είναι πλέον το πώς θα το εξαφανίσει... 
 
Πηγή: stokokkino.gr
http://left.gr/news/oi-melanohitones-sto-gipedo#sthash.PKmGl6aC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: