ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τεταμένη η κατάσταση στις φυλακές Γρεβενών - Σε απόγνωση οι κρατούμενοι


Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η φυλακή Γρεβενών. Εκεί κρατούνται 650 άτομα, όπου 53 από αυτούς δεν έχουν κρεβάτι να κοιμηθούν και αναγκάζονται να στοιβάζονται μαζί με τους υπόλοιπους. 220 κρατούμενοι είναι τοξικοεξαρτημένοι και περίπου 100 από αυτούς με παθολογικές ασθένειες. Τεράστιο πρόβλημα είναι η χορήγηση φαρμάκων καθώς δεν υπάρχει γιατρός στην φυλακή αλλά χρέη γιατρού εκτελεί ένας κρατούμενος, μαζί με 2 νοσοκόμες. Επιπλέον η απεργία που πραγματοποιούν παραπάνω από έναν μήνα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται αυτό το διάστημα τα επισκεπτήρια και οι κρατούμενοι να έχουν χάσει την επαφή με τους συγγενείς τους και να είναι τελείως απομονωμένοι, επίσης δεν γίνονται μεταγωγές των κρατουμένων στα δικαστήρια και έτσι χάνονται δίκες που πιθανόν θα είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση τους και μετατίθενται σε χρόνο που φτάνει και τους δέκα μήνες.

Απʼ ότι φαίνεται στην συγκεκριμένη φυλακή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να διαθέσουν προσωπικό ασφαλείας μόνο για την φύλαξη των κρατουμένων και όχι για τα υπόλοιπα όπως γίνεται σε άλλες φυλακές της χώρας όπου πραγματοποιούνται επισκεπτήρια μια φορά την βδομάδα αλλά και μεταγωγές για τα εφετεία.
Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα το παρακάτω περιστατικό:
Τοξικοεξαρτημένος κρατούμενος ζήτησε να λαμβάνει την φαρμακευτική του αγωγή την προβλεπόμενη ώρα αλλά του είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες από την πλευρά του, η διεύθυνση απάντησε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε την επιβολή πειθαρχικού για απείθεια. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο συμβούλιο έγινε συμπλοκή συγκρατούμενων του με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ένας από αυτούς τραυματίστηκε ελαφρά από μαχαίρι στο χέρι. Μετά από αυτό αρκετοί κρατούμενοι άρχισαν τις διαμαρτυρίες κάτι που οδήγησε σε εξέγερση. Όλα αυτά οδήγησαν τον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο στο πειθαρχείο και την επιβολή επιπλέον πειθαρχικού για ηθική αυτουργία στην εξέγερση.
Τα παραπάνω έχουν επιβεβαιωθεί από τον διευθυντή των φυλακών Γρεβενών, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τη λήξη της απεργίας των σωφρονιστικών περίπου 150 κρατούμενοι που παραμένουν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων θα μεταχθούν στη φυλακή με αποτέλεσμα ο υπερπληθυσμός να χειροτερεύσει.
Απʼ ότι φαίνεται από τα γεγονότα ενώ η φυλακή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν οδηγήσει τους κρατούμενους σε απόγνωση η διεύθυνση της φυλακής διαλέγει τον δρόμο της καταστολής, της επιβολής πειθαρχικών ποινών και όχι λύσης των προβλημάτων.
Ζητάμε τον άμεσο διορισμό γιατρού στην φυλακή των Γρεβενών, την άμεση αποσυμφόρηση της φυλακής.
Να βρεθεί λύση στο θέμα τον επισκεπτηρίων και των μεταγωγών στα δικαστήρια με συνεννόηση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής
 



http://www.keli.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: