ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των απολυμένων στο Βόλο κυρίως στον κλάδο της μεταλλοβιομηχανίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν δει την πόρτα της εξόδου περισσότεροι από 80 βιομηχανικοί εργάτες από εργοστάσια της Βιομηχανικής, ενώ παραμένουν… στην εργασιακή ανασφάλεια και το αβέβαιο μέλλον 60 εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ που προς το παρόν βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επιχειρήσεις όπως ΒΜΤΕ, Κιολεΐδης, ΒΙΟΣΩΛ, ΜΕΤΚΑ «ξεφορτώνονται» πλέον εργαζόμενους εν ριπή οφθαλμού, «αξιοποιώντας» και τη νέα νομοθεσία που άνοιξε το δρόμο και για περισσότερες απολύσεις αφενός και για απολύσεις ψίχουλα αφετέρου. Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας την Τρίτη διοργανώνουν ΕΚΒ και σωματείο της ΚΟΝΤΙ το οποίο πλέον απευθύνεται σε όλη την πόλη του Βόλου.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο στο Βόλο αυξήθηκαν κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι απολύσεις εξάλλου είναι αυξημένες κατά 13,20% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΒ από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο στο Νομό Μαγνησίας έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά περισσότερα από 3.500 άτομα στον ΟΑΕΔ, ενώ περίπου 300 άτομα που προέρχονται από τον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού από τον προηγούμενο μήνα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και έχουν ήδη προστεθεί στους αναζητούντες εργασία, όπως εργατοτεχνίτες από κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και σε άλλα τεχνικά έργα.

Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα ή και το μήνα, αλλά δε θεωρούνται άνεργοι και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ.
Οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι οι ηλικίες από 36 έως 56 χρόνων, αν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων. Οι γυναίκες αποτελούν το 62% των ανέργων, δηλαδή στους 10 ανέργους οι έξι είναι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγάλο ποσοστό μερικής απασχόλησης 9,7% και αναλογούν επτά σε κάθε 10 μερικούς απασχολουμένους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.
Αρνητικά όμως είναι και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ για την ανεργία που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο και ευρύτερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η ανεργία ανήλθε στο 10% ενώ τους αντίστοιχους μήνες το 2009 ήταν στο 9,4 %. Το ποσοστό ανεργίας κατά φύλο δείχνει πως στις γυναίκες η ανεργία ανέρχεται στο 15,7% και στους άνδρες στο 9,4%, ενώ κατά ομάδες ηλικιών περισσότερο από την ανεργία πλήττονται οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών (32,6%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-34 (15,8%) και 35-44 ετών (10,4%).
Το σύνολο των νέων εγγραφών ανέργων που έχουν δικαίωμα επιδότησης σε επίπεδο Θεσσαλίας ανέρχεται στους 18.399 άτομα.
Σημειώνεται ότι περίπου το 50% των νέων εγγραφών με δικαίωμα επιδότησης αφορά σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου κυρίως εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.



Απολύσεις σε τιμή ευκαιρίας…
Στο μεταξύ οι μηχανισμοί ελέγχου τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς οι αλλαγές των τελευταίων μηνών στην εργατική νομοθεσία έχουν προκαλέσει μπλακ άουτ.
Από 4 απολύσεις που όριζε το διευθυντικό δικαίωμα, έγιναν πλέον 5 μηνιαίως, ενώ σε επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να τηρήσει κανένα πλαφόν, όπερ σημαίνει ελεύθερες απολύσεις.
Από εκεί και πέρα όμως θεωρούνται «μέσα στα περιθώρια του νόμου» 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (ήταν 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρίες, γεγονός που φυσικά εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για τη συρρίκνωση προσωπικού.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, πλέον μετά την απόλυση το ποσό της αποζημίωσης μπορεί να καταβληθεί και σε διμηνιαίες δόσεις η με την κοινοποίηση της απόλυσης ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης, ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό . Για την υπόλοιπη αποζημίωση ο εργαζόμενος υποχρεούται από τον νόμο να συναινέσει σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς.
Η Επιθεώρηση σε όλες σχεδόν τις εργατικές υποθέσεις δικαιώνει την επιχειρηματολογία των συνδικάτων, όταν μάλιστα εγνωσμένα οι επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν κερδοφορία και αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπει η εργατική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Υπάρχουν φυσικά και υποθέσεις που έχουν δικαιωθεί απολυμένοι μετά από δικαστική προσφυγή και έχει υποχρεωθεί ο εργοδότης να ανακαλέσει την απόλυση, επαναπροσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις όπου με διάφορα «τρικ» η επιχείρηση αφού ανακάλεσε την απόλυση, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, «ξεφορτώθηκε» ξανά τους ίδιους εργαζόμενους με νέα απόλυση.

Πρωτόγνωρη κατάσταση…

Λόγω της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης σε συνδυασμό με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20 % σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους λοιπούς, ωθεί ήδη τους εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεώτερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης.
«Πρόκειται για πρωτόγνωρες διατάξεις που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε επ’ ουδενί» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ. «Δεν είναι δυνατόν επειδή η τρόικα επέβαλε τις απόψεις της οι εργαζόμενοι να συνυπογράψουν την καταδίκη τους. Είτε πρόκειται για παλαιούς μισθωτούς είτε για νεοπροσλαμβανόμενους οφείλουμε όλοι να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αποδεχόμαστε άλλες υποχωρήσεις» επεσήμανε ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για την ΚΟΝΤΙ την ερχόμενη Τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίας.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: