ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Eπιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Τα 4 από τα 17 επιδοτούμενα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρεται στο ένθετο «Προσλήψεις» της εφημερίδας «Τα Νέα», με την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων, 10.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, ενώ 800 άνθρωποι που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) θα έχουν την ευκαιρία να προωθηθούν στην απασχόληση.




Παράλληλα θα δημιουργηθούν 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες. Επίσης, άλλοι 2.300 που επίσης ανήκουν στις ΕΚΟ θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα 50 θέσεις θα δημιουργηθούν για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες. Ακόμα, θα επιχορηγηθούν 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Συνολικά 213.200 άνθρωποι θα προωθηθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, στην ΕτΚ δημοσιεύτηκαν σε τρία ΦΕΚ τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα 4 προγράμματα είναι:
1) 10.000 νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 εώς 24 ετών, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικώς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
2) 800 προωθούνται στην απασχόληση
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) και απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), αλλά και σε πρόσωπα που έχουν απεξαρτηθεί από τοξικές ή άλλες ουσίες όπως και σε αποφυλακισμένους. Παράλληλα θα επιχορηγηθούν 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ.
600 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους με αναπηρίες, ηλικίας 18-64 ετών
100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργους απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίας, ηλικίας 18-64 ετών
100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργους αποφυλακισμένους ηλικίας 18-64 ετών
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στις 28.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται ως εξής:
Η πρώτη δόση 7.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα λοιπά 21.000 ευρώ σε έξι ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 3.500 ευρώ εκάστη καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης και έπειτα από επιτόπιο έλεγχο.
3) 2.300 προσλήψεις με το Ειδικό Τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών
Το Ειδικό Τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών έχει στόχο της πρόσληψη 2.300 ανέργων ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Οι 2.200 θέσεις θα είναι πλήρης απασχόλησης και οι 100 μερικής.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 μήνες ακόμα.
4) Επιχορήγηση 200.000 θέσεων
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων που είναι τα άτομα με αναπηρία και οι εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: