ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η ιστορία του συμβόλου της Αναρχίας


χαρη σε ένα μικρό βιβλίο μάθαμε επιτέλους την προέλευση αυτού του συμβόλου, σφραγίδας της ανυπακοής, της εξέγερσης και της αναρχίας: του Α ή του Α μέσα σε κύκλο. Πολλοί πίστευαν ότι το Α και το Ο ήταν παράγωγα του ονόματος του Ravachol, του μαχητή της αναρχίας, άλλοι πίστευαν ότι σύνθετε, τον 19ο αιώνα, την ιδέα της αναρχίας όπως εκφράστηκε από τον Pierre-Joseph Proudhon. Όμως, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «Α, η πραγματική ιστορία ενός συμβόλου», όλα αυτά δεν είναι παρά μύθοι διαδιδόμενοι στην Wikipédia.
Στην πραγματικότητα, το σύμβολο αυτό δεν υπήρχε...
από καταβολής της ιδέας της αναρχίας αλλά είναι μία πρόσφατη εικονογραφική δημιουργία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο ελευθέρων σπουδών Pinelli του Μιλάνου και του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για την Αναρχία της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1964, το κυκλωμένο Α εμφανίζεται σε ένα περιοδικό αναρχικών, ως ένα σύμβολο που εκφράζει το σύνολο του αναρχικού κινήματος ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως ένα γρήγορο και πρακτικό μέσο για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος υπογραφής και το μέγεθος της κάτω από τα κείμενα και τα συνθήματα. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση της έμπνευσής του αλλά γνωρίζουμε τα ονόματα των δημιουργών του: Tomas Ibanez et René Darras.

Όμως, φαίνεται ότι το Α είναι ένα σύμβολο πολύ εύκολα χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Το 1966, στην Ιταλία, ένας οικονομολόγος, ο Amedeo Bertolo, ανακτά το σύμβολο για να γίνει το έμβλημα της οργάνωσης Gioventù libertaria του Μιλάνου, προσκείμενη στην αντίστοιχη οργάνωση του Παρισιού. Το 1969, χρησιμοποιείται από την άκρα δεξιά της Ιταλίας η οποία με το κυκλωμένο Α συμβολίζει τις θανατηφόρες απόπειρές της.

Το 1971, το Α ξανασχεδιάζεται σε μαύρο στρογγυλό φόντο, από τον Amedeo Bertolo Gianni, για τον τίτλο μηνιαίας αναρχικής έκδοσης, βρίσκοντας ξανά τη θέση του στο στρατόπεδό του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται από τους Αυτόνομους στη Γερμανία, από τους Provos στην Ολλανδία, τους ειρηνιστές, όλους τους καταπιεσμένους, τους οπαδούς της punk και από το χώρο της μόδας.

Για τον Amedeo Bertolo, τον ανάδοχο πατέρα του κυκλωμένου Α, αυτό παραμένει αποτελεσματικό, ως σύμβολο της αντίστασης κατά του αυταρχισμού, και ως υπογραφή πολλών σύγχρονων αναρχικών. Όχι Θεός! Όχι εξουσία...αλλά με σύμβολο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: