ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η αυτοκτονία ενός οικειοθελώς παραιτηθέντα εργαζομένου

Οι μισθοφόροι, αυτοί με τα πολιτικά που εργάζονται ως σεκιούριτι κατασκοπεύοντας πελάτες και εργαζόμενους δουλεύουν επί δωδεκάωρης βάσης καθημερινά. Για κάθε ώρα εργασίας πληρώνονται με δυο ευρώ. Το μπόνους που λαμβάνουν όμως εάν εντοπίσουν πελάτη να κλέβει φτάνουν στα 50 ευρώ συν το πρόστιμο που πληρώνει ο πελάτης. Για δε τους εργαζόμενους το μπόνους ανέρχεται στα 400 ευρώ. 
Ο 49χρονος Στέφανος Βαλαβάνης εργαζόταν στην εταιρεία Praktiker επί δώδεκα συναπτά έτη και δεν είχε δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα. Ευσυνείδητος,εργατικός, ευαίσθητος, και πολύ αξιοπρεπής. Δούλευε αγόγγυστα και δεν παραπονιόταν ακόμη κι όταν η εταιρεία τον μετακινούσε από το υποκατάστημα του Αιγάλεω είτε στη Μεταμόρφωση είτε στον Ταύρο. Δεν παραπονιόταν αν και έμενε μακριά. Δεν παραπονιόταν γιατί το σημαντικό ήταν ότι δούλευε. Και είχε πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή τη δουλειά.
 Με τον μισθό των 850 ευρώ συντηρούσε τον εαυτό του, την καρκινοπαθή αδελφή του και τον παραπληγικό αδελφό του. Την χρειαζόταν την δουλειά, την χρειαζόταν πάση θυσία.
Για αυτό το λόγο με βαριά καρδιά συμφώνησε και υπέγραψε τη μείωση μισθών που επέβαλε η εταιρεία μονομερώς από τον Ιανουάριο. Εξάλλου το κλίμα τρομοκρατίας στον εργασιακό χώρο δεν άφηνε και πολλά περιθώρια. Από τους 1200 εργαζόμενους δεν υπέγραψαν περίπου 200 αλλά και όσοι δεν υπέγραψαν τους επιβλήθηκαν μονομερώς οι μειώσεις. Και γιατί όχι; Ποιον θα φοβηθεί η εταιρεία;

Το Σάββατο της 1ης Φεβρουαρίου ιδιωτική φύλακας με πολιτικά, υπάλληλος της εταιρείας σεκιούριτι που κατασκοπεύουν υπαλλήλους και πελάτες, τον παραπέμπει στο γραφείο της διεύθυνσης με την κατηγορία της κλοπής. Γιατί; Διότι εντοπίστηκε ανοιχτό ένα κουτί με εργαλεία. Γιατί κλοπή, όταν δεν θεωρείται ότι έχει συντελεστεί εάν ο φερόμενος ως δράστης δεν διαβεί την πύλη της εξόδου του καταστήματος;
Ύστερα από λίγο, ο Στέφανος Βαλαβάνης βγαίνει από το γραφείο έχοντας υπογράψει χαρτί οικειοθελούς παραίτησης. Τη Δευτέρα το πρωί βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του, η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας.
«Τον εκβίασαν για να τον εξωθήσουν σε παραίτηση» δηλώνουν με μια φωνή οι συνάδελφοί του. Η εταιρεία, όμως, με το χαρτί της οικειοθελούς παραίτησης έχει ήδη φροντίσει να κοινοποιήσει στους εργαζόμενους ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την διαρροή σχολίων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Το κλίμα τρομοκρατίας, επιπλήξεων και ρουφιανιάς που έχει επιβάλλει η εταιρεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους εργαζόμενους» τονίζει στο UNFOLLOW ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Praktiker, Μάκης Τσεκούρας. «Οι μισθοφόροι, αυτοί με τα πολιτικά που εργάζονται ως σεκιούριτι κατασκοπεύοντας πελάτες και εργαζόμενους, δουλεύουν επί δωδεκάωρης βάσης καθημερινά. Για κάθε ώρα εργασίας πληρώνονται με δυο ευρώ. Το μπόνους που λαμβάνουν όμως εάν εντοπίσουν πελάτη να κλέβει φτάνει στα 50 ευρώ συν το πρόστιμο που πληρώνει ο πελάτης. Για δε τους εργαζόμενους το μπόνους ανέρχεται στα 400 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών».
Ο άνθρωπος λοιπόν αυτός, που είχε απόλυτη ανάγκη την εργασία του, που μια ημέρα πριν υπέγραψε την ατομική σύμβαση, που γνώριζε πολύ καλά ότι ο χώρος φυλάσσεται από σεκιούριτι που λαμβάνουν έξτρα μπόνους εντοπίζοντας είτε φανταστικούς είτε αληθινούς κλέφτες, θα προέβαινε σε κλοπή εργαλείων; Θα υπέγραφε οικειοθελώς την παραίτησή του;
«Το τελευταίο διάστημα το Praktiker προέβη στην απόλυση 15 υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας καταβάλλοντας αποζημιώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ» προσθέτει ο πρόεδρος του σωματείου. «Στον Στέφανο όμως, που ήταν γνωστά τα πολύ σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, δεν κατεβλήθη ούτε αποζημίωση ούτε η δυνατότητα τουλάχιστον να λάβει το επίδομα ανεργίας».
Για να τελεστεί η κηδεία του Στέφανου Βαλαβάνη απαιτήθηκε η συγκέντρωση χρημάτων από το σωματείο. Προφανώς το Praktiker δεν ενδιαφέρεται για πρώην εργαζόμενους και μάλιστα εργαζόμενους που έχει αποπέμψει με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου το απασχολούν σοβαρότερα ζητήματα όπως η ανεύρεση αγοραστή, καθώς παρά την κερδοφορία των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που σημείωσε κατά τη διάρκεια του 2012, η μητρική στη Γερμανία έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης έχοντας βάλει λουκέτο παράλληλα στα καταστήματά της στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.
Πάντως τα χρήματα της αποζημίωσης του Στέφανου Βαλαβάνη τα εξοικονόμησε…
ΠΗΓΗ : unfollow
ΦΩΤΟ: jlaw

Δεν υπάρχουν σχόλια: