ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Γιώργος Μπίζος, συνεργάτης και συνήγορος του μεγάλου ηγέτη της Αφρικής: Ο Μαντέλα ανέβαζε Ελληνικές τραγωδίες στη φυλακή




«Ο Νέλσον Μαντέλα εμπνεόταν από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Στη φυλακή ανέβαζε και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Μπίζος, συνεργάτης και συνήγορος του μεγάλου ηγέτη της Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. «Η πρώτη του παράσταση ήταν αυτή της 'Αντιγόνης' του Σοφοκλή όπου ο Μαντέλα ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα» .

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της «SBS» στην Αυστραλία ο ομογενής νομικός της Νότιας Αφρικής, είχε περιγράψει άγνωστες πτυχές της ζωής του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο συνδεόταν εδώ και έξι δεκαετίες.

Όπως είπε ο κ. Μπίζος, ο ρόλος του Κρέοντα δίδαξε τον Μαντέλα πως «ο ηγέτης θα πρέπει να κυβερνά δίκαια και όχι δικτατορικά αλλά και να μην φοβάται».Ο κ. Μπίζος λέει πως ο Μαντέλα λάτρευε την Ελλάδα και ήταν γνώστης, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

Συμμαθητής, συνεργάτης του ως νεαροί δικηγόροι, και συνήγορος του, ο κ. Μπίζος συνέδεσε το όνομα του με τη υπεράσπιση του Μαντέλα. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πει και έχει γράψει για αυτόν: «Ο Γιώργος είναι αδερφός μου» . Ο 85χρονος Ελληνας δικηγόρος είναι ένας από τους θεματοφύλακες του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα, που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τα πνευματικά δικαιώματα του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στην «Καθημερινή» του Ντάνιελ Χάουντεν, ανταποκριτή της εφημερίδας «Independent» στην Αφρική, ο κ. Μπίζος ίσως έσωσε την ζωή του Μαντέλα, όταν τον έπεισε να προσθέσει τρεις λέξεις στην απολογία του το 1964:

«Καθώς ο Νέλσον Μαντέλα ετοιμαζόταν να εκφωνήσει τον πιο σημαντικό λόγο της ζωής του, προστέθηκαν τρεις λέξεις που επηρέασαν τη ροή της Ιστορίας της Νότιας Αφρικής. Το σκηνικό ήταν το εδώλιο μιας δικαστικής αίθουσας στην πρωτεύουσα, Πραιτώρια, όπου ο Μαντέλα, υπό δίωξη από το καθεστώς του απάρτχαϊντ, αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Είχε κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσε για τη βίαιη ανατροπή της λευκής κυβέρνησης, κατηγορία στην οποία είχε απαντήσει ότι μαχόταν για μια δημοκρατική Νότια Αφρική, ένα ιδεώδες για το οποίο ήταν διατεθειμένος να πεθάνει.

Οι τρεις λέξεις, που ειπώθηκαν το 1964, ήταν «if needs be» («αν χρειαστεί») και έστειλαν το μήνυμα στους δικαστές ότι δεν επιζητούσε να γίνει μάρτυρας. «Εισήχθησαν» την τελευταία στιγμή από τον συνήγορο και φίλο του Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο, που έπεισε τον ηγέτη του αγώνα κατά του απαρτχάιντ να μετριάσει τα λόγια του. Προς γενική έκπληξη και ανακούφιση, ο Μαντέλα και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι απέφυγαν την εκτέλεση και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ο Γ. Μπίζος είναι πεπεισμένος ότι ο θάνατος των αναγνωρισμένων ηγετών του αγώνα για την ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα οδηγούσε σε βίαιες συγκρούσεις, αντί για τη σχετικά ειρηνική μετάβαση στην κυριαρχία της πλειοψηφίας της οποίας ηγήθηκε ο Μαντέλα όταν βγήκε από τη φυλακή 27 χρόνια αργότερα».

«Ξύπνησα το πρωί που θα εκφωνούσε τον λόγο και είχα τις αμφιβολίες μου. Πήγα να τον βρω και του είπα ότι ανησυχώ για την τελευταία πρόταση», δηλώνει στην «Κ» ο διαπρεπής δικηγόρος. «Οι λέξεις ίσως έπαιξαν ένα ρόλο, αλλά υπήρχαν πιο βαρύνοντες παράγοντες», σημειώνει, όπως απειλές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τη στήριξή του από τις αρχές του απαρτχάιντ.

Αλλά και η ζωή του ίδιου του κ. Μπίζου μοιάζει με μυθιστόρημα. Γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας αλλά βρέθηκε στη Νότια Αφρική:

«Το 1941, μετά την εισβολή των Γερμανών, επτά σύμμαχοι στρατιώτες από τη Νέα Ζηλανδία κρύφτηκαν κοντά στο χωριό. Ο πατέρας μου κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και ανέλαβε την ευθύνη να τους μεταφέρει στην Κρήτη. Με τη βοήθεια ενός Αρμένιου φούρναρη κατάφερε τελικά να τους φυγαδεύσει, χωρίς να το καταλάβουν οι γερμανοί κατακτητές. Φύγαμε τελικά εγώ, ο πατέρας μου και οι στρατιώτες για την Κρήτη, νομίζοντας ότι το νησί είναι ελεύθερο. Εκεί επιβιβαστήκαμε σε ένα αγγλικό πλοίο, το οποίο μας μετέφερε στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο μείναμε μαζί με τον πατέρα μου για τρεις μήνες. Μετά την προέλαση των Ιταλών προς την Αίγυπτο φύγαμε τελικά και βρέθηκα στη Νότια Αφρική» .

Εμαθε Αγγλικά και Αφρικάανς (τη γλώσσα της λευκής μειοψηφίας) και έγινε δεκτός ως φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, όπου γνώρισε τον νεαρό Μαντέλα και ενεπλάκη με τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο ριζοσπαστισμός του προκάλεσε την οργή της ελληνικής κοινότητας στη Νότια Αφρική, που έστειλε μία αντιπροσωπεία στον πατέρα του, ζητώντας του να θέσει υπό έλεγχο τον γιο του. Του είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ο ρόλος μας να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, ήρθαμε εδώ για να βγάλουμε χρήματα». Η απάντηση του πατέρα του Μπίζου ήταν ότι «είναι πάνω από 20 χρονών, δεν μπορείτε να του πείτε τι να κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: