Δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες, συνοδεία πάνοπλων ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, που είχαν καλυμμένα πρόσωπα με κουκούλες και ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η Τουρκάλα αγωνίστρια Gulaferit Unsal μεταφέρθηκε, χθες, το πρωί στη δικαστική αίθουσα του Αρείου Πάγου, για να ακούσει την ετυμηγορία των δικαστών που είπαν «ναι» στην έκδοσή της στη Γερμανία.
Με ψήφους 4-1 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία του Μιχ. Θεοχαρίδη, επικύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης και αποφάνθηκε ότι πρέπει να διαταχθεί η έκδοσή της στις γερμανικές αρχές, υπό τον όρο να μην εκδοθεί στη συνέχεια στην Τουρκία ή σε τρίτη χώρα.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρεί ότι η Τουρκία σέβεται πλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αποκαλύπτουν ότι οι περιπτώσεις βασανισμού, κακομεταχείρισης και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανή η έκδοση της Unsal στη χώρα της.
Μόνον ένας αρεοπαγίτης αντιτάχθηκε στην έκδοσή της, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να απορριφθούν τα δυο ευρωπαϊκά εντάλματα που έχουν εκδοθεί εις βάρος της.
Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν η παρουσία κουκουλοφόρων της αντιτρομοκρατικής με προτεταμένα όπλα για πρώτη φορά μέσα σε αίθουσα του Αρείου Πάγου και η σκαιότατη συμπεριφορά που επιφύλαξαν στην εκζητούμενη, η οποία εδώ και ένα μήνα κάνει απεργία πείνας.
Η... υποχώρηση που έκαναν, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των δικηγόρων της, ήταν να είναι δεμένη με χειροπέδες με τα χέρια της μπροστά και όχι πίσω από την πλάτη. Οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν μόνον κατά τη συντομότατη απαγγελία μέρους της απόφασης.
Η ανοχή που επέδειξαν και οι δικαστές και ο εισαγγελέας της έδρας Ν. Παντελής προκάλεσε αποδοκιμασίες από το ακροατήριο: «Γιατί δεν γίνεστε στρατοδίκες;», «δέχεστε με τα όπλα κουκουλοφόρους στο δικαστήριο;». Στο τέλος της διαδικασίας, οι αστυνομικοί την έσυραν από την αίθουσα, απωθώντας τον κόσμο με τα όπλα.
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγινε γνωστό ότι ο Ι. Τέντες αναμένεται να διερευνήσει το ζήτημα, αφού ο νόμος απαγορεύει μέσα σε δικαστική αίθουσα ο κατηγορούμενος να φορά χειροπέδες. Αντίθετα, ως προς την επίδειξη ισχύος των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, εισαγγελικές πηγές φέρεται να μη δείχνουν ενοχλημένες, επικαλούμενες λόγους.... προστασίας.
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 114/2010 όταν εκκρεμεί αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Unsal, δεν επιτρέπεται η έκδοση.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Unsal είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και η συγκέντρωση χρημάτων δήθεν προς το σκοπό ενίσχυσης της οργάνωσης DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία και στην οποία έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει.
Την έντονη διαφωνία του για την έκδοσή της έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αφού οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν έχουν ποινική απαξία και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης με τα οποία ζητείται η παράδοσή της είναι αόριστα ως προς τον τόπο και το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων.
Η Unsal είναι γνωστή στην Τουρκία για την πολιτική και συνδικαλιστική της δράση. Ιδρυτικό μέλος του συνδικάτου Besmen στην Αγκυρα (συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων) και ενεργό μέλος των επιτροπών αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, φυλακίστηκε για τη δράση της μαζί με το δημοσιογράφο σύζυγό της.
http://diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου